Върнах оригиналното заглавие според желанието на автора на темата.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За понятието "държава" употребено по адрес на средновековна България
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Иво.Станоев написаМежду другото в моето оригинално заглавие "национална" липсваше, но то бе променено в последствие от модераторите. Идеята ми бе, че дори когато казват само "държава" много българи влагат по-навик смисъла на "национална държава". И това според мен е основният проблем.
С уважение,
Иво Станоев
Comment
-
Добре де, тогава според вас как трябва да се нарече политическото образувание, известно според чуждите и домашните извори от епохата като "България", както и всички останали подобни на него? Племенно обединение ли? С централизирана администрация? По същата логика през средновековието в Европа изобщо не съществуват "държави"...A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаДобре де, тогава според вас как трябва да се нарече политическото образувание, известно според чуждите и домашните извори от епохата като "България", както и всички останали подобни на него? Племенно обединение ли? С централизирана администрация? По същата логика през средновековието в Европа изобщо не съществуват "държави"...
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаДобре де, тогава според вас как трябва да се нарече политическото образувание, известно според чуждите и домашните извори от епохата като "България", както и всички останали подобни на него? Племенно обединение ли? С централизирана администрация? По същата логика през средновековието в Европа изобщо не съществуват "държави"...
Аз наистина съм съгласен, че в съвременния смисъл "държава" го няма през средновековието, но се наблюдават процеси на изграждане на "държавни структори и хмм..инструменти". Под това наименование разбирам - администрация, въвеждане и развитие на глаголица/кирилицата, вероизповедание - сроеж на религиозни храмове /интересно, тогава ползвала ли се е фразата "православнаму Болгарскому народу"?? /съответно военна организация, съдебни и търговски норми / и преди някой да каже, че нямаме доказателства, без тях трудно би функционирала дадената хм.. "псевдо-държава"/, кореспонденция и между.."псевдо-държавни" отношения. Като какъв ще се представи владетеля пред чуждоземците? Аз.. Ние.. владетелят/самодържеца/господаря/, на...?
Малцинства на верска и етническа основа е имало тогава, има и сега.
А относно раздробяването и феодализмът / и в известен смисъл "сепаратизъм"/ в дадени държавни обединения, сме учили къде и кога възникват, кога се разпространяват по тукашните земи, и как до голяма степен повлияват на разпространението на друго "псевдо-държавно" обединение - Османската империя.
п.п Я!.. Кало ме изпреварил! Жалко, че не си спомням как е написано в учебниците по история - "държава" или "царство". Но си отварям "Атлас - история на средните векове" за шести клас, от преди доста години, и гледам; "царства", "кралства", "империи", пак "царства", "деспотства".."султанати".. а, една "република Генуа" си имаме.. Горе-долу, справили са се задоволително.
.
.Last edited by BAGA_TUR; 25-11-2007, 22:15...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
кало написа...A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Аз наистина мисля, че трябва да разглеждаме ПБЦ и ВБЦ поотделно като структура. Първото е със свои титли, централизирано и структурирано, без ясни феодални взаимоотношения (титлите се купуват с кръвта на неприятеля, както кава един готски историк, май в похвалното слово), което има собствено "народно" събрание - кувент. ВБЦ вече е един нашенски вариант на Византия с пълен, класически феодализъм за съжаление. Първото е било държава, която макар и да не е национална в съвременния смисъл е имала своята идентичност, която не е била на верска основа, но не и напълно на етническа. Второто е друго нещо.Не 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
Иво.Станоев написаТехнически погледнато средновековна България не е била "държава". Нито населението е било политически обединено още по-малко пък територията е била определена.
Иво.Станоев написаКакво е била тогава - признавам, че нямам отговор на този въпрос.
Иво.Станоев написа1) не смятам че съвет на болярите се класира за политическа организация от ранга на римския сенат
Иво.Станоев написа2) Закон според мен означава най-вече съизмеримост в тежеста на престъпление и съответното наказние. Когато някъде отсичат ръката на крадеца или наказват някого със смърт за неизрядно поддържане на бойното снаряжение, това за мен е знак за липса на истинска законност
Иво.Станоев написа3) просто запазените писмени административни актове на българските царства от въпросния период са, доколкото аз съм запознат, в незначително количество.
Юлиан Август написаБългария- империя
kocetu написаДа, имаше нещо такова. Само че това, което влагат многото българи в едно или друго понятие, си е тяхна работа и няма как това да се промени с една тема. Въпрос на елементарна историческа грамотност.
Darkas написаАз наистина мисля, че трябва да разглеждаме ПБЦ и ВБЦ поотделно като структура.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Темата е доста интересна, но тъй, като засега няма време да се позанимая сериозно с нея ще си позволя само да задам някой и друг въпрос на автора.
1. Ако фиксираме зараждането на ПБЦ на долни Дунав в 681г (или там някъде) кои от хммм формациите съществуващи тогаз бихте определили като държави?
2. По същия начин и за ВБЦ за 1185/6/7?
Иииии технически погледнато не пренасяте ли Вие днешните (или пък античните - на Рим) критерии по отношение на споменатите периоди?
Comment
-
Напротив, и населението е обединено, и територията е определена.
Кои точно източници сочат, че "населението е обединено". От какво, кого е обединено това население?
И още - кои са характеристиките, позволяващи определено образувание да бъде определено като империя?
Нито територията, нито границите, нито граничната служба през ПБЦ и ВБЦ имат нещо общо със съвременните понятия за това. Територията - това са владенията на царя и на неговите боляри - това са и границите на т.нар. "държава". Т.е. - определящо за територията/границите е владението на феодала/царя/хана/общината. Не етносът, езикът, религията дори, самосъзнанието. Поради тази причина е толкова често срещана размяната на земи между отделните княжества, царства, империи и т.н. Често даден селянин, принадлежащ към дадена община/феодал не е и разбирал, че е станал част от друга "държава".
Иииии технически погледнато не пренасяте ли Вие днешните (или пък античните - на Рим) критерии по отношение на споменатите периоди?
Comment
-
кало написаАми разбира се, че да. Нали за това е темата? И според тези критерии ПБЦ и ВБЦ не са държави. Още повече, че изобщо понятието за държава се появява два века след края на ВБЦ. Което пък ще рече, че дотогава (най-малкото, а всъщност и доста по-нататък) на никой не му е и хрумвало да мисли организацията, в която живее, като държавна (това, което разбираме днес пода тази дума).
Comment
-
кало написатака ли? колко е населението тогава на ПБЦ при споменатата от теб Симеонова/Петрова империя? Колко квадратни километра е територията й?
кало написаКои точно източници сочат, че "населението е обединено". От какво, кого е обединено това население?
кало написаИ още - кои са характеристиките, позволяващи определено образувание да бъде определено като империя?
кало написаНито територията, нито границите, нито граничната служба през ПБЦ и ВБЦ имат нещо общо със съвременните понятия за това.
кало написаТериторията - това са владенията на царя и на неговите боляри - това са и границите на т.нар. "държава". Т.е. - определящо за територията/границите е владението на феодала/царя/хана/общината.
кало написаНе етносът, езикът, религията дори, самосъзнанието.
Но всъщност, не разбирам какъв е този стремеж да се отговаря постоянно на едни и същи въпроси, които никой не е задавал, или по-точно е задавал само в нечие въображение.:sm186:
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
Comment