Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Чия дъщеря е съпругата на латинския император Анри

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Чия дъщеря е съпругата на латинския император Анри

    През 1212 г. /сронед някои изследователи 1213 г./ на Балканския полуостров се случва важно политическо събитие - доскоро непримирите врагове България и Латинската империя прекратяват войната и сключват съюздинастичен брак помежду си.Неизвестна по име българска принцеса е омъжена за латинския император Анри.За родителите на българската принцеса досега са изказани четири хипотези в нашата историография:
    1.Дъщеря на цар Калоян от негов ранен брак
    2.Дъщеря на цар Калоян от брака му със "скитката"
    3.Дъщеря на цар Борил от негов ранен брак
    4.Дъщеря на на цар Борил от брака му със "скитката" / бившата съпруга на Калоян/.
    Чакам вашите мнения и аргументи в подкрепа на всяка една от тезите.
    Last edited by resavsky; 05-11-2007, 22:01.

    #2
    Хубав въпрос,това е единствената българска принцеса омъжена за католи^ески монарх

    не може да е била дете на куманката заЩото съЩата година тя напуска България след неуспеШен заговор среЩу Борил.СъЩият не би поставил детето на врага си на константинополския трон.предполага се да е била дете на Калоян от негов първи брак,но както казваШ може да е била и борилова дъЩеря .Робер де Клари ниЩо ли не споменава за нея..?

    Comment


      #3
      4. е изключено, тъй като към момента на сватбата младата булка трябва да е на около 3 годинки.

      Comment


        #4
        Според мен е била дъщеря на Калоян от брака му със скитката (куманката) и приемна (заварена) дъщеря на Борил.
        За да се сключи този брак и то като средство за скрепяване на съюзни отношения след продължителна конфронтация, въпросната принцеса поне от българска гледна точка трябва да е била с най-официален статут, т.е. да е законна и багренородна царска дъщеря. Вярно е, че Анри според Клари мърморел срещу възможността да вземе съпруга с "толкова ниско потекло", но това едва ли може да се тълкува в смисъл, че съпругата е незаконнородена - по-скоро се има предвид отношението към българите и власите изобщо, наслоено в периода 1203-1212г. Когато владетели се женят за незаконни дъщери, това изрично се указва в източниците - особено в западните. Така че тази дъщеря със сигурност не е била незаконна.
        Не считам 1-вата, 3-тата и 4-тата хипотеза за по-допустими от 2-рата (че е дъщеря на Калоян от скитката), защото:
        1.Към 1216г. тази принцеса не може да е била дете, защото е имало подозрение, че тя е отровила съпруга си. Следователно е изключено да е родена след 1207г. Това прави невъзможна 4-тата хипотеза, както отбеляза и Хана.
        2.Липсват каквито и да било известия за "по-ранен" Калоянов брак. Идеята за такъв брак е възникнала чисто емоционално - за да не излезе, че Калоян е имал дете от куманката, която историографски е замесена в убийството му. Началото на това схващане поставя художествената литература - нейн автор е Фани Мутафова. Научно погледнато, 1-вата хипотеза е несериозна и напълно неоснователна.
        3.Липсват известия и за по-ранен Борилов брак, макар че по принцип не е изключено да е имало такъв и Борил да е имал дъщеря от една хипотетична първа съпруга. Но ако е трябвало да се ожени за вуйна си, за да легитимира по-добре властта си, то и евентуалните му деца от по-ранен брак не се вписват добре във "владетелската легитимация". Така че - макар 3-тата хипотеза да не може да се изключва a priori (макар че някъде в източниците май съм срещал известие, че съпругата на Анри била дъщеря на скитката, което е аргумент срещу тази хипотеза - но не мога в момента да цитирам), тя е по-слаба от 2-рата.

        Comment


          #5
          Едно предположение: Борил вероятно е имал някакъв предишен брак, защото към смъртта на Калоян той вече е на възраст, на която отдавна би трябвало да е женен по средновековните представи. Няма споменавания за такъв брак, нито за съпруга, нито за деца.
          Една хипотетична ситуация: ако предположим, че Борил е имал все пак такъв брак и деца от него, то какво е положението им спрямо децата на Калоян, пък и другите им братовчеди, по-точно 1,5 братовчеди или племенници, не знам какъв е точния роднински термин? Би трябвало евентуалните деца на Борил да са по-назад в йерархията, просто защото са следващо ниво в родословното дърво?

          Comment


            #6
            Лично за мене тази принцеса е дъщеря на Борил от ранен брак.Първо почти всички хронисти отбелязват че тя е дъщеря на Борил като говорят именно за действащия владетел на България.В това число и Робер Клари който е познавал принцесата лично и е присъствал на сватбата.Единствено една сравнително по късна хроника /края на Х²²² век/ говори че тя е била дъщеря на Йоан.Но в този извор името на Борил въобще не се споменава а неговата личност и тази на Калоян определено са смесени.За същия този "Йоан" в същия извор впоследствие се казва че е бил женен за племенница на Анри.Както добре е известно за племенница на Анри е бил женен точно Борил.А защо принцесата не може да е била от брака на Борил и "скитката"?Първо този брак трябва да се отнесе най рано към лятото на 1207 г. /дори е възможво 1208 г.или по късно/.Както отбеляза Йончев не възможно е от този брак да се роди дъщеря за която през 1216 г. да съществуват съмнение че е отровила съпруга си.Освен това около 1211 г.Борил се развежда със "скитката" което вероятно се отразява на положението на децата от този брак / ако въобще е имало такива/.Между другото Борил има поне още една дъщеря която към 1214 г. е сгодена за сина на унгарския крал.Вярно е,че нямаме сведения за първи брак на Борил но допускането му е напълно основателно.
            По принцип Борил е една личност за която в нашата историография се пише с краен негативизъм/ например неговата победа при Боруй над латинците отсъства от учебниците по история/.Доста спорно е колко е основателно.Отнето му е дори правото да бъде наречен баща на принцесата станала съпруга на латинския император.Сведенията на хронистите са достатъчно категорични и не виждам защо трябва да създаваме митове в нашата история.

            Comment


              #7
              Трудно ми е да възприема тези допускания - на Хана и на Ресавски.
              1.Нямаме никаква представа на каква възраст е Борил през 1207г. Знае се, че е сестрин син на Калоян и толкоз. По-възрастна ли е била тази сестра от братята си или по-млада - не знаем. Знаем обаче, че първият братовчед на Борил - Иван Асен - през 1207 е ок.17-годишен. На кое основание можем да допускаме, че по същото време Борил е примерно на 37 или 27, а не да речем на 20?
              2.Не съм убеден, че разводът непременно се отразява на децата, родени в съответния владетелски брак. Това предположение на Ресавски ми се струва повлияно от историите на браковете на Иван Александър (при това - по-скоро емоционално-исторически, отколкото научно-исторически). А в този конкретен случай предположението е още по-оспоримо: защо разводът със скитката да е повлиял на положението на родените от "втория" Борилов брак евентуални деца, а разводът с "първата съпруга" да не е повлиял на положението на нейните?
              Това, че в изворите се говори единствено, че става дума за царска дъщеря (на Борил или на Борил, смесен с Йоан) едва ли може да се схваща в смисъл, че е само негова дъщеря, но не дъщеря на жена му. Най-често изворовите известия въобще не споменават майките, особено пък когато става въпрос за владетелски деца.

              Иначе казано - за да се приеме коя да е от другите хипотези, се налага да бъдат предполагани допълнителни неща, които са всъщност недоказуеми. За хипотезата, че жената на Анри е била дъщеря на Калоян, е достатъчен анализ на известните факти - нищо повече.

              Comment


                #8
                Йончев в изворите се говори,че е дъщеря на Борил а не на българския владетел по принцип и няма и намек че е осиновена от него. И Робер Клари и Дандоло /все съвременници/ са повече от категорични.Прав си чя няма и намек за възрастта на Борил и никакви сведения за негов евентуален първи брак но има ли сведения в изворите за дъщеря от брака между Калоян и "скитката"?
                Една от целите на този брак несъмнено е да укрепи вътрешнополитическо положение на Борил.Може ли в такъв случай Борил да рискува и да изпрати своята доведена дъщеря / при това вече разведен с майка и/ и какви гаранции има че тя няма да подкрепи първия си братовчед Иван Асен в претенциите му за трона?Ако се вярва на Акрополит и борбата между Иван Асен и Борил за трона е продължила седем години то към 1212 г. такава борба трябва вече да е започнала .Това донякъде обяснява защо Борил изоставя агресивната си политика сплямо Латинската империя и трескаво сключва мир със заклетия си враг.Ще посмее ли тогава Борил да рискува да изпрати в Константинопол дъщерята на Калоян?И още един въпрос - защо името на тази българска принцеса липсва в т.нар."Борилов синодик" - който въпреки името си е бил редактиран основно по времето на Иван Асен?????

                Comment


                  #9
                  ЖОФФРУА ДЕ ВИЛЛАРДУЭН
                  ЗАВОЕВАНИЕ КОНСТАНТИНОПОЛЯ

                  458

                  И они увидели даму, которая была весьма хороша и прекрасна собой; и они приветствовали ее от имени своего сеньора, и с большими почестями привезли ее в Константинополь. И император Анри обвенчался с ней в церкви св. Софии в воскресенье после праздника Сретенья госпожи св. Марии с большой радостью и великими почестями; и оба они несли на головах короны; и свадебные торжества устроены были во дворце Львиной Пасти в присутствии всего высокого двора. Вот так произошло бракосочетание императора и дочери маркиза Бонифация, имя которой было Агнеса, императрица, как вы слышали.
                  Това нещо се случва 1207 г. А младоженката е друга

                  РОБЕР ДЕ КЛАРИ
                  ЗАВОЕВАНИЕ КОНСТАНТИНОПОЛЯ

                  СХV

                  Когда мессир Анри стал императором, то после этого собирались вместе и вели переговоры, он и маркиз, который был королем Салоникским, пока маркиз не выдал за него свою дочь, а император женился на ней, но императрица не долго прожила после того и вскоре умерла
                  Мда, ето че наистина се жени:

                  РОБЕР ДЕ КЛАРИ
                  ЗАВОЕВАНИЕ КОНСТАНТИНОПОЛЯ

                  СХVI

                  Прошло немного времени после этого, как Иоанн Влашский и куманы вторглись в землю маркиза Салоникского. А маркиз был в своей земле, и в конце концов он сразился с этими влахами и с этими куманами и был убит в этом бою, а все его ратники были разбиты 411. И Иоанн Влашский и эти куманы подступили затем, и осадили Салоники, и установили свои орудия, чтобы приступом идти на город; а жена маркиза 412 осталась в городе, и с ней остались рыцари и другие люди, которые защищали [79] город. А в городе было похоронено тело монсеньора святого Димитрия, который никоим образом не хотел дозволить, чтобы его город был взят силою; и из этого святого тела истекало столько масла, что то было настоящее чудо. И случилось так, что, когда однажды утром Иоанн Влашский возлежал в своей палатке, к нему явился мессир святой Димитрий, и пронзил его тело копьем, и убил его 413. Когда его люди и куманы узнали, что он мертв, то они снялись с места и возвратились в свою землю 414. А потом королевство Влахия перешло к племяннику Иоанна; Бюрюс было его имя 415. Этот Бюрюс стал потом королем Влахии, и у него была красавица дочь. А потом случилось так, что император Анри, который был весьма добрым императором, держал совет со своими баронами, как ему быть с этими влахами и с этими куманами, которые столько враждовали с Константинопольской империей и которые сгубили его брата, императора Бодуэна; и тогда бароны присоветовали ему направить послов к этому Бюрюсу, который был королем Влахии, и попросить, чтобы он отдал ему в жены свою дочь 416. Однако император ответил, что он никогда не возьмет в жены особу столь низкого происхождения. И бароны сказали: «Государь, вы это все же сделайте! Мы советуем вам договориться с ними, потому что это самый сильный народ и самый грозный для империи, да и для всего света» 417. И бароны наговорили столько, что император послал туда двух знатных рыцарей и повелел как можно лучше снарядить их, и послы отправились с большими опасениями в эту дикую страну, и, когда они прибыли туда, их сразу хотели убить. И тем не менее они поведали этому Бюрюсу о цели своего посольства, и он ответил им, что охотно пошлет свою дочь императору.

                  СХVII

                  А потом король Бюрюс приказал снарядить очень богато и очень благородно свою дочь и с ней довольно много людей; потом он отослал ее к императору и велел подарить ему 60 лошадей, все они были нагружены добром, и золотом, и серебром, и шелковыми материями, и богатыми сокровищами; и не было там ни одного коня, который не был бы покрыт попоной из малинового шелка, столь длинной, что она волочилась позади каждой лошади на целых семь или восемь шагов; и никогда не продвигались по грязи или по худым дорогам, так что никакая материя не была разорвана, и все были исполнены великой красоты и благородства.

                  СХVIII

                  Когда император увидел, что девица прибыла, он вышел ей навстречу, а с ним и бароны, и устроил ей и ее людям весьма пышное празднество, а потом император на ней женился. [80]
                  Last edited by SRH; 06-11-2007, 12:55.

                  Comment


                    #10
                    Това е първата му жена, която умира.

                    Ето за втората:
                    А потом королевство Влахия перешло к племяннику Иоанна; Бюрюс было его имя{415}. Этот Бюрюс стал потом королем Влахии, и у него была красавица дочь. А потом случилось так, что император Анри, который был весьма добрым императором, держал совет со своими баронами, как ему быть с этими влахами и с этими куманами, которые столько враждовали с Константинопольской империей и которые сгубили его брата, императора Бодуэна; и тогда бароны присоветовали ему направить послов к этому Бюрюсу, который был королем Влахии, и попросить, чтобы он отдал ему в жены свою дочь{416}. Однако император ответил, что он никогда не возьмет в жены особу столь низкого происхождения. И бароны сказали: «Государь, вы это все же сделайте! Мы советуем вам договориться с ними, потому что это самый сильный народ и самый грозный для империи, да и для всего света»{417}. И бароны наговорили столько, что император послал туда двух знатных рыцарей и повелел как можно лучше снарядить их, и послы отправились с большими опасениями в эту дикую страну, и, когда они прибыли туда, их сразу хотели убить. И тем не менее они поведали этому Бюрюсу о цели своего посольства, и он ответил им, что охотно пошлет свою дочь императору.

                    CХVII

                    А потом король Бюрюс приказал снарядить очень богато и очень благородно свою дочь и с ней довольно много людей; потом он отослал ее к императору и велел подарить ему 60 лошадей, все они были нагружены добром, и золотом, и серебром, и шелковыми материями, и богатыми сокровищами; и не было там ни одного коня, который не был бы покрыт попоной из малинового шелка, столь длинной, что она волочилась позади каждой лошади на целых семь или восемь шагов; и никогда не продвигались по грязи или по худым дорогам, так что никакая материя не была разорвана, и все были исполнены великой красоты и благородства.

                    Comment


                      #11
                      Да, найдох го и тва Ми оттук си правя извода, че лошия произход означава куманка. И затова оня се дърпа (нали са утрепали брат му). А като е казано дъщеря, трудно може да се реши дали е осиновена или родна. Наистина, изглежда да е малък, пък и чичовците му приемат по-добре Анри. Може би и те виждат своя кръв в Константинопол.

                      Comment


                        #12
                        Естествено, в първия откъс става въпрос за брака на императора с Аньес, дъщерята на монфератския маркиз Бонифас!
                        Защо продължавате да цитирате руския превод на Вилардуен и Клари, след като първия отдавна е издаден на български, а втория също вече го има в превод на български от няколко месеца насам?!

                        Comment


                          #13
                          Защо продължавате да цитирате руския превод на Вилардуен и Клари, след като първия отдавна е издаден на български, а втория също вече го има в превод на български от няколко месеца насам?!
                          Предполагам (без да съм сигурен), защото все още ги няма в електронен вариант.

                          Comment


                            #14
                            T.Jonchev написа
                            Трудно ми е да възприема тези допускания - на Хана и на Ресавски.
                            Аз съвсем ясно показах, че постингът ми е в духа на алтернативната история: какво би станало, ако...? Въбоще не твърдя, че Борил е имал друг брак и други деца, тъй като сведения за такова нещо няма.

                            Още един алтернативен въпрос:
                            По време на сватбата си с Анри принцесата очевидно е била в "девойчинска възраст", което по онези времена може и да е 14 години. Съответно майка й би трябвало да е минимум на 30 или над 30. Каква е възможната възраст на Борил, за да сключи брак с вуйна си? Възможно ли е той да е бил доста (10-15 години) по-млад от нея според тогавашния династичен етикет?

                            Comment


                              #15
                              gollum написа
                              Предполагам (без да съм сигурен), защото все още ги няма в електронен вариант.
                              Точно там е проблемът! Ако нещо го няма в интернет, значи не съществува!...

                              Comment

                              Working...
                              X