Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Двойните имена на българските владетели

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

:tup: Ей това е раздвижено мислене!

Comment

Ivo Gramatik написа
      Няма ли автохтонисти в този форум ? Аз нещо се запалих по тази теория напоследък....

Ами, мисля че всичките лека-полека напуснаха (а някои и не съвсем доброволно) форума.

Затова е тази една седмица без писане, за да се разгледа по-внимателно форума и да се спестяват такива въпроси.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ivo Gramatik написа
        Няма ли автохтонисти в този форум ? Аз нещо се запалих по тази теория напоследък....

Милото детенце! Даже не разбрало къде се намира! :mhehe: :mhehe: :mhehe:

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Траките в основата на Първото българско царство

Има ли тема за това или може да се открие нова?
          Не мога да приема хипотези от рода на "траките са българи". Доста несериозно, или по скоро автохонтилирично :lol:
          Но в същото време тракийският елемент, който в съвременните историчари се приема за незначителен, поради масовата психоза от "славянското море" заляло Източната Римска Империя, ми се струва доста пренебрегнат! Показателни за мен са споменаванията на римските и византийски хронисти за "тракийският военачалник", за "тракийската армия/легион", "тракиеца"...и т.н. и то не само през готския и хунския периоди, а и доста по късно. Да не говорим за известните вече от други теми "мизи" и "власи" и то пак в доста по-късен период. Въобще струва ми се развитието на тракийският елемент като самостоятелен или не етнос и участието му в етногенезиса на българската народност(бан!!!) определено има "бели петна", достойни за изследване. Е, има ли желаещи?

Скрита мисъл:
          Абе докато не се отвори темата за произхода на българите, все ще копаме "вокруг да около" :vsad:
          "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

Демографски статистики няма, значи пак ще си въртим същите идтъркани приказки. Хайде наистина да отложим, а не да се пробваме да се маскираме.

thorn

Comment

Ivo Gramatik написа
              Спокойно можеш да угаснеш, или поне тук няма да намериш "гориво" за интереса ти по темата. Със сигурност има други места в нета, които ще са по-подходящи за тези ти интереси. Тук е малко по-сериозен форум (предполагам, че би трябвало да си личи все пак, нали, особено ако човек се позачете из темите). То няма лошо де, човек може от всичко да се интересува, въпроса за времето и мястото обаче е съществен и за да не стават конфликти и да няма обидени не би било зле да си направиш една преценка, дали да се пробваш с тезите си тук.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа
                не би било зле да си направиш една преценка, дали да се пробваш с тезите си тук.
                Хм аз не смятам, че човек който "скоро се е запалил" по някаква теория, има приготвени тези със солидна защита. "Запалих се скоро" означава "прочетох тук-там интересни неща".
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Всеизвестен факт е, че траките са били чернокожи и след при експанзията на Македонската империя и последвалата я Римска, са били избутани н незаселените дотогава земи на Средна и Южна Африка. Сега траките са ни познати като коренни жители на Африка.

Помните ли Илиада - тракийският принц хвърлял едновремено по две копия. Това все още може да се види на практика у някои изолирани африкански племена
                  Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                  [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                  きさまはしんでくださいませんか
                  [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Креативността е полезно качество Княже...

Thorn, съгласен съм с теб.Все пак съм си засякъл някои места в хрониките, които ме озадачават. Но ще почакам, докато излезе подходяща тема. :tup:
                    "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

Не се ли отплеснахте малко от темата?

Comment

Името Калоян е прякор (хубавия Йоан).Може ли да се изведе по тази логика и името Калиман - от "калос" и наставката - ман ? Дали тя значи нещо на гръцки ?Калиман е подобно на имената Герман, Роман, Диман, Кузман и др.
                        ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
                        И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
                        ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
                        НА ИЛИНДЕН

Паметна плоча, Крушево,
                        ИЛИНДЕН 1953

Comment

Калиман се извежда от унгарското Коломан. Бил е син на унгарска принцеса.

thorn

Comment

Ivo Gramatik написа

мисля 4е бъркаш. представката Кало- (в Калоян) зна4и 'Хубавия/Добрия'
                            но Йоан и Иван си е "Бог е с нас" на Староеврейски...мисля, 4е просто тогава както и днес е било най популярното име сред българите
                            Прав си. Именно "Кало" - значеше хубав/добър. Подведох се в предишното си мнение..

.
                            ..И кажи ми ти страннико,
                            чувал ли си звук,
                            по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Влад произлиза от името на древния тракийски цар Владилий ...
                              Владилий на фона на такива трайкийски имена ката Севт, Спарадок, Спартак, Децебал, Терес и Ситал е най-тракийското име
                              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                              きさまはしんでくださいませんか
                              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

@Ivo Gramatik
                                Абе човече, ти вярваш ли си наистина или тия неща ги пускаш колкото движение във форума да става, а? :lol:

Comment

Working...
                                X