Здравейте. много ми е любопитно как точно са подредени различните системи с аристократически титли и какво стои в общи линии зад тях. Можете ли да ми помогнете? Доколкото аз знам, а то е доста бегло най-ниско са рицарите, над тях, после барони, виконти, графове, херцози, велики херцози, принцове, царе и императори, но съм сигурен, че пропускам доста неща. Какво можете да ми кажете по въпроса? Благодаря!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Системите на благородническите титли
Collapse
X
-
реално няма точна класификация по старшинство, но засега се приема напълно условно следната подредба:
баронет
барон
викот
граф
маркиз/маркграф
принц/херцог/дук/княз/вицекрал
кронпринц/Велик княз
крал/цар/велик херцог
император
в различните страни някои титли се изпускат. Така например доколкото знам в Англия не е имало маркизи/маркграфове, а в Русия е имало само графове и князе.
ъщо така тези титли трудно се подреждат по старшинство. те са били построени йерархично само по време на феодализма, след него те просто са били прикрипени към определена територия, и така едновременно притежателят на няколко земи можел да бъде едновременно и барон и херцог, още по-късно се формира дворцова аристокрация , при която титлите могли дори да не бъдат вързани към земя - такъв е примера с Русия след реформите на Петър ПървиДемокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
-
мда от там идва, но няма голямо значение как ще се преведе. Но ако се превежда , то ще е по-скоро "принц на короната", а не коронован принц - коронованият принц вече отива към кралДемокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment
-
титлата цар е съкратена и побългарена форма на цезар.тази титла я използват и руските императори.а германските императори в периода 1871 1918 са се нари4али кайзери което е герман вариант на цезар..За Симеон дали е бил признат за цар=император се спори но синът му Петър 1, по договора от 927 със сигурност става равностоен на василевса .
Comment
-
hindenburg написаСамо искам да попитам титлата цар не е ли равностойна на император, защото сам чувал и това твърдение , най-вече за цар Симеон Велики, че когато приема титлата цар става равностоен на византииският император.
Comment
-
Всъщност не е. Но все пак зависи от контекста. В момента в който се оформят благщородническите санове които посочих - титлата Цар е носена от православните "крале" и чак Петър Първи се осмелява да се провъзгласи за император. За етимологията на думата Цар има една доста обширна тема на този форум
Всъщност има и принцове които са били владетели - такъв тип държава има название на английски princepality - такава е била областта Дофин.
Кронпринцът е титла на наследник , но кронпринцове са имали и курфюрстите. Тоест не е известна само в СРИ.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment
-
Само искам да попитам титлата цар не е ли равностойна на император, защото сам чувал и това твърдение , най-вече за цар Симеон Велики, че когато приема титлата цар става равностоен на византииският император.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Юлиан Август написаЕ точно той като полуромей е бил достатъчно наясно, че не би могъл да бъде никога равен на императора- максимата "Един бог на небето, един император на Земята" би трябвало да му е била известна. При това ако цар произлиза, както е прието от цезар/кесар, то нещата стават съвсем ясни- титлите не са равни.Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
Мда, това казах и аз - титлите след отападането на твърдото фодално разделение се превръщат нещо като в етикети отчитащи благороднически произход но не и положението ти в благородническото съсловие. Положението се е определяло от много и комплексни фактори.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment
-
Някъде бях чел, че разликата между цар и крал е зависимостта на кралете и в този случай подчиненоста им, към папската институция. А царя има върховна власт в царството си. И над религиозните власти. Веднага по един пример
- Хенри ²V или V и папата, и замъка Каноса
- Нашия цар Светослав Тертер и Йоаким ²²².
:fahr39:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
има една доста добра статия на руски-
нещо ще добавя за титлите още малко.те могат условно да се разделят на 3.
1.свързани със службата във войската на сюзерена-пр. крал и като отплата е давано правото да се ползва земя-основния поминък през средновековието, като земята си е собственост на сюзерена.
2.титли се появяват в Рим , Византия ,а по-късно и в късното средновековие в западна Европа, те са обвързани с различна служба към монарха-пр.-бакалавър, магистър са аристократични титли.
3.църковна знат-
пр. в Германия през средновековието част от благородниците /курфюрсти/са участвали в избора на император из между тях.другаде -Англия все още има камара на лордовете.
Comment
-
Юлиан Август написаЕ точно той като полуромей е бил достатъчно наясно, че не би могъл да бъде никога равен на императора- максимата "Един бог на небето, един император на Земята" би трябвало да му е била известна. При това ако цар произлиза, както е прието от цезар/кесар, то нещата стават съвсем ясни- титлите не са равни.
При Симеон, ясно че титлата цар не е легитимна.Нашпоследък гледам, че почват и Борис да наричат цар...
Титлите са им княз/архонт, хан ако щете.
При Петър обаче е ясно че титлата призната от Византия е императорска(Василевс).
Самото Цар идва от цезар, обаче не е равностойно на Василевс(Император).Една степен по-ниско е.От Римската империя идва-двамата Василевси и техните помощници и наследници цезарите.
След 476 Византия въобще не иска да признае друг монарх за Василевс естествено до време...
Като цяло въпросът е обширен и според мен за всеки период може да се направи различна "класация" на титлите...
Comment
Comment