Съобщение

Collapse
No announcement yet.

СМЪРТТА НА ЦАР КАЛОЯН

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    mitaca написа
    Много интересни уточнения! Значи отпада вероятността част от войските да са пратени да берат гъби около Солун и да са се натъкнали на мухоморките.
    Не знам защо го изкарвате по такъв абсурден и смешен начин, но не мога да видя какъв е проблемът по време на похода, личния готвач на царя да се е грижел за снабдяването на трапезата му и дори да е пращал войници за бране на гъби. Смятам, че е излишно да давам примери за какво са били използвани, а и днес се използват войниците. Всъщност още по-вероятно е закупуването на гъбите от местното население.
    Опитвачът може да е пропуснал точно отровната гъба или да е бил замесен в (евентуалния) заговор и след това да е взел очистително (единствения начин да се спаси).
    Естествено всичко това си е горе-долу фантастика, ама историческа . Абсолютно същите са и останалите догадки. Един византийски или пък запазен по това време и циркулиращ античен медицински трактат по отравянията с гъби би свършил добра работа.
    На мене освен това описанията на кръвта и на Манастър, който бил пробол Калоян, ми звучат твърде реалистично някак си, за да са само стилистични похвати... :sm186:
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...


    блог за средновековна балканска история

    Comment


      Ако аз искам да убия цар, хем ще го натровя, хем ще го пробода (не че нещо съвременно политическо, де, таковата...), но няма да се задоволя само с едното действие. :mhehe:
      Както и да е, в изворите нещо от следните ключови думи: "натравяне", "гъба", "печурка" и прочие среща ли се? :sm126: Признавам си, че съм пристрАстен спрямо вината на Манастър.
      Луд на шарено се радва - цивилен блог

      Comment


        тюю, на римляните им дай само да бодат... :wo-oh:
        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

        Comment


          mitaca написа
          Много интересни уточнения! Значи отпада вероятността част от войските да са пратени да берат гъби около Солун и да са се натъкнали на мухоморките. Остава възможността да е отровен от сушени такива мъкнати от Търново, но тогаз Калоян е бил фен на гъбите, но ако е фен що не е предпочел гъбена чорба от пресни гъби (печурки), а от сушени? А ако е бил фен непременно е имал опитвач. Вероятността за подхвърлена отровна гъба винаги съществува, но не може да се докаже.
          Относно халюцинациите: според мен това е стилистичен похват, а не симптом, подобно на алената кръв..
          Съгласен съм напълно с тебе че поста ми е вятър и мъгла,но по-лошото е че по-добро предположение за причините за смъртта му така или иначе не можем да изфабрикуваме.
          Просто във случая първо тежестта на метафорите измежду фактологичния материал е доста голяма.Второ отсяването на зърното от плявата е трудно и несигурно.
          Скоро имаше една подобна дискусия за Крум и там като че ли нещата седееха малко по-ясно-тука наистина във фактологическия материал е голямо мазало.
          Със сигурност това което можем да направим е
          -да начешем клавиатурите
          -да дадем процентче отгоре или отдоле вероятност на някоя от тезите.
          Но нищо повече.Да тропнем по масата и да кажем-"Ей със голяма вероятност,почти сигурно е гъбно отравяне (примерно)"-не можем.
          Значи най-на първо време трябва да изсечем гнилото доколкото е възможно-лошото е че тук във фактологическия материал има груби противоречия.
          Първо-не подлагаме на съмнение че Калоян със сигурност не е починал от пробождане,раняване с копие и т.н. насилствени наранявания.
          Да,ама не е много сигурно.
          Второ-факта с "алената кръв"-ами няма как да стане...Или цвета е сбъркан,или е въобще метафора,но със сигурност и този факт трябва да го оттикаме.
          Трето-по-горе се споменаха два по-екзотични варианта-антракс и рак на дебелото или правото черво и кървене.Да,при двата случая има вероятност за изтичания на чиста кръв,НО
          -със сигурност ще имаме и други жертви.Антракса е силно заразен,още повече че е една от първите добре проучени инфекциозни болести,разучавани,описвани и дискутирани още от древността на дълго и нашироко.Така че симптоматиката му не би била пропусната.
          -Второ-за коло-ректалния рак-това е невъзможно според мене.
          Първо-ако човек има рак във такъв стадий-то общото му състояние отдавна ще е силно увредено.Все някой би обърнал внимание че владетеля тръгва на поход видимо болен или крайно изтощен и отпаднал.Със сигурност ще има кахексия на този етап от рака-и все някой списвач би споменал че Калоян е тръгнал на похода силно пребледнял,измършавял и заслабнал,във видимо изтощено здравословно състояние.
          Отделно че преди да се стигне до този етап на рака със сигурност ще има и болки.
          Напротив-Калоян тръгва на похода във блестящо здраве-всички източници го твърдят.

          Comment


            Твърде вероятно е Алексей Слав да е син на цар Петър.Същият неколкократно изтъква твърде знатния си произход а освен това цар Петър също е използвал фамилията Слав.Въобще отношенията между първите Асеневци са далеч от идиличните като междуличностната борба за власт не рядко взима връх над държваните интереси.Дори Иван Асен ²² е изпитвал нужда да доказва че баща му Асен ² е легитимният владател което е наложило пренаписването на Бориловия синодик по време на неговото управление / и съответно принизяване заслугите на Петър и Калоян за сметка на Иван Асен ²/.В нашата историография е прието Борил да се нарича узурпатор но дали като такъв не трябва да се определи и Иван Асен ²² - узурпирал българския престол без да има права върху него при това използвайки чужда наемна сила?
            Last edited by resavsky; 24-12-2007, 12:59.

            Comment

            Working...
            X