Съобщение

Collapse
No announcement yet.

СМЪРТТА НА ЦАР КАЛОЯН

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Guy de Mont Ferrand написа
    Но моето изречение, към което си отправил трите въпросителни емотикончета, опровергава точно мнението на Митака, че отравянето с гъби-мухоморки би се разпознало много лесно.
    Митака сигурно е имал предвид разпознаването на симптомите. Иначе без да се направи аутопсия едва ли може да се установи как точно един човек се е превърнал в труп, ако не са наблюдавани преди това някакви симптоми.
    От античността местните жители са известни с широкото ползване на природни халюциногени и отрови...
    ... Но не е изключено местните да са я направили, може би след серия фатални експерименти, и да са съхранили тайната за тази перфектна бавнодействаща отрова помежду си.
    А освен местните гърци никой ли друг на планетата не е знаел, че съществуват отровни гъби? Предполага се, че Клавдий ² (41-54) също е умрял след похапване на гъби.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
      А освен местните гърци никой ли друг на планетата не е знаел, че съществуват отровни гъби? Предполага се, че Клавдий ² (41-54) също е умрял след похапване на гъби.
      Да, и в това някои виждат дело на Агрипина

Стига си ми критикувал сюжета! Не е ли добър поне като фантастика? :p

Плюс това през Средновековието много от знанията, известни на античните хора са били забравени...
      Last edited by Guy de Mont Ferrand; 17-04-2007, 12:34. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Моята токсикология е по-скоро ХОВ (химия на отровните вещества ). Там за съжаление не е представена пълната симптоматика на отравянията. Ма си спомням, че съм държал специален курс по токсикология (от малък ме влечат отровите и взривните вещества ). По отношение на разпознаване на отровите именно гъбите се разпознават най-лесно. По отношение на манджи от червени и зелени мухоморки - Хоспиталиере! аз съм чувал какво ли не, но това не е повод да вярвам на всичко, но не съм чувал някой да готви манджа от зелена(аре червената може да се сбърка с булка, ма аз не съм гъбар, а ги различавам). Също така, ако се спретна ще мога да извлека отровните в-ва от гъбите, но това което остане надали ще става за ядене. В средновековието не ми се вярва да са правили подобни галимации.
        Относно добавката на Борил.
        Папа Николай I до Борис написа
        85. И спрямо оня следователно, за когото питате, че бил дал човеку да пие нещо смъртоносно, ние също ви насърчаваме към милост ...
        Относно смъртта на Крум:
        Анонимен ватикански разказ написа
        ...., прочутия Крум, които имал намерение да превземе столицата, завършил живота си, заклан от невидима ръка, като през устата, ноздрите и ушите му бликнали потоци от кръв.......Прочее Лъв възгордян, като че ли сам той , А НЕ БОГ е сразил неприятеля....
        Значи и тук имаме божествена ръка, а смърта според мен си е обикновен инсулт.
        Но докторите тук нищо не пишат каква е вероятността смърта да настъпи от перитонит, като обостране на някакво друго заболяване или след перфорирана язва (обилно повръщане на кръв)?

Comment

Както виждам, съобщението на "Чудесата" за "чиста алена кръв" не впечатлява много и в най-добрия случай се говори за кръвотечение и дори за венозна кръв, която не е алена.
          Добре, да кажем, че кръвта не е била алена. Да кажем дори, че въобще не е имало изтичаща кръв. Не мислите ли обаче, че - след като такова сведение има в текста - следва все пак да се обясни по какви причини то присъства там, дори да е невярно?
          Ако всяко указание, което не устройва дадена теза, бъде отхвърляно или подминавано, докъде ще стигнем?

Comment

Така! Йончев имам два въпроса към теб:
            1. Кога са датирани "Чудесата ......"?
            2. По това време хронистите правят ли разлика между алена и хмм примерно черна кръв (венозна)?
            Сега малко ще порасъждавам. Очевидно е, че кръвта при повръщане не само не е алена, а си е направо кафява. Същото се отнася и за кръвта ако е избликнала по някакъв начин от корема при болест. Но ако имаме рана от меч или копие в областта на кореме кръвта също не е алена. Ако раната е по-нагоре също. Имаме кожа, кости подкожна тъкан и масти, които са общо взето жълтеникави.
            Алена кръв ще имаме, ако са засегнати артерийте на крайниците и то по такъв начин, че вените не са, или пък сънните артерии (но те пък са в областта на шията . Но знаем, че артерийте са много по-добре защитени (по дълбоко са) от вените. Вероятността да бъде засегната артерия без съответната вена в областта на торса ми се струва минимална.
            И друго, каквато и артерия да засегнеш (от главните) човек умира за минути, това е проблем и сега именно, поради това, че артерийте са много по-надълбоко и е по-трудно кръвоспирането отколкото на вените. А след инцидента от полунощ(било то покушение или болест) Калоян е живял достатъчно дълго и не е умрял от кръвозагуба причинена от наранена артерия.
            Така, че съвсем основателно (според мен) пренебрегвам артериалната кръв.

Comment

Според мен достатъчен аргумент в подкрепа на написаното от Mitaca е това, че няма как някой от писалите "Чудесата..." да е пряк свидетел на случката или дори да е научил за нея от "първа ръка". Т.е. изворовите данни по този въпрос са преработка на вторична информация, която не знаем как е стигнала до източника и ще е доста рисковано да се гради категорично върху нея. ТА в крайна сметка "алеността" на кръвта може да се е появила дори по естетични причини в текста.
              Last edited by gollum; 17-04-2007, 17:51.

Comment

mitaca написа
                И друго, каквато и артерия да засегнеш (от главните) човек умира за минути...
                Точно така! Следователно, или кръвта не е била алена, или изобщо не е имало кръв.:tup:
                И да не забравяме, че всичко това се е случило на светлината, излъчена от восъчни свещи.:sm186:

gollum написа
                "алеността" на кръвта може да се е появила дори по естетични причини в текста.
                Ами щом, според "Чудесата" е бил прободен в сърцето, сигурно и кръвта ще трябва да е била алено червена. Само, че това противоречи с написаното в същите тези "Чудеса", че Калоян е живял почти цяло денонощие след това.
                Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 17-04-2007, 17:58. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Колеги,наистана е доста интересно!
                  Направи ми впечатление в самото начало,че Калоян е бил прободен в "утробата" и под него е потекла алена кръв.Ако и действително след пробождането е живял още един ден,явно ако действително е имало отворена рана,то тя е щяла да бъде видима.При рак на дебелото черво има изтичане на алена кръв от ануса.Не съм сигурен обаче колко време след адските болки може да преживее човек.Чел съм,че Калоян е страдал от силна мигрена.В момент на пристъп е разпоредил убийството и разчленяването на трупа на Балдуин.Колкото за възраста му - 40 години,според мене за оново време,вече е бил доста възрастен.
                  На кратко - не смятам,че Калоян е починал от прободна,порезна или друга рана причинена по насилствен път от друго лице. Възможна е отровата!
                  Много ми се иска погребаният в гроб ¹39 да е точно цар Калоян!

Comment

Митак, отговарям:
                    1.Временаписването на разказа за Калояновата смърт в "Чудесата" не може да се датира прецизно, но то не е по-късно от средата на XIII век.
                    2.Да, алена и черна кръв са били различавани - има го в изворите.

Comment

T.Jonchev написа
                      2.Да, алена и черна кръв са били различавани - има го в изворите.
                      Във връзка с моята хипотеза:
                      "Алената кръв" може да се дължи на метафора (бел.моя) или да се дължи на вторична оксигенация (смесване с въздух) при аспирация на собствената си кръв от хранопровода.

Comment

"Алената кръв" може да се дължи на метафора (бел.моя) или да се дължи на вторична оксигенация (смесване с въздух) при аспирация на собствената си кръв от хранопровода.
                        уф веднъж вече ти уточних поста - не може да е аспирация - самата дума значи всукване, тоест кръвта тръгва към белия дроб, а не навън. така ще се получи аспирационна пневмония. или остра асфиксия, и човекът /при асфиксията /ще умре за 5 -10 мин. от хранопровода токлоз кръв не мои изтече. трябва да изял поне кило саби. може обаче да се оксигенира ако има масиран кръвоизлив в белия дроб, или не кръвоизлив/ТБЦ?/ а повишена пропускливост на белодробните капиляри - при някои заразни болести - антракс, ама го отхвърлих, белодробна емболия... кръвта излиза във вид на пяна. а при стоене на въздух и венозната - макар че съм сигурен че надали някои би я различил от пръв поглед би се оксидирала за секунди.
                        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

За съжаление, авторът на чудесата не съобщава колко точно литра кръв са изтекли. Но това може да е кръв, направена от същата материя, от която е било направено и копието на Св. Димитър, проболо в сърцето нашия василевс.

Comment

Георгий Акрополит, “История”: “И тъй, той дошъл чак до самия Солун и умрял, обхванат от болки в страната. А, както казват някои, смъртта му произлязла поради Божия гняв срещу него. Той видял насън, че въоръжен мъж застанал до него и го ударил с копие в страната.”

По това описание явно става дума за плеврит , карал съм и аз като малък и знам за какво става въпрос . Дробът се пълни с течност и спира притока на кислород - буквално се давех без причина . Доколкото съм чувал смъртта е особенно болезнена
                            Това, че съм схванал някои неща, дължа на разклатеното си здраве.
                            Да си болен, значи да разбираш.
                            Без болестта не разбираме кое е най-важно. Но можем прекрасно да разберем всичко останало.

(Емил-Мишел Чоран, "Тетрадки 1957-1972")

Comment

Суворов написа
                              Георгий Акрополит, “История”: “И тъй, той дошъл чак до самия Солун и умрял, обхванат от болки в страната. А, както казват някои, смъртта му произлязла поради Божия гняв срещу него. Той видял насън, че въоръжен мъж застанал до него и го ударил с копие в страната.”

По това описание явно става дума за плеврит , карал съм и аз като малък и знам за какво става въпрос . Дробът се пълни с течност и спира притока на кислород - буквално се давех без причина . Доколкото съм чувал смъртта е особенно болезнена
                              Откъде е толкова явно, при положение, че описанието се изчерпва с думите "болки в страната"?

Comment

mitaca написа
                                По отношение на разпознаване на отровите именно гъбите се разпознават най-лесно. По отношение на манджи от червени и зелени мухоморки - Хоспиталиере! аз съм чувал какво ли не, но това не е повод да вярвам на всичко, но не съм чувал някой да готви манджа от зелена(аре червената може да се сбърка с булка, ма аз не съм гъбар, а ги различавам).
                                Не е така.Отравяния със бяла и зелена мухоморка има и сега,като понякога изгарят и опитни гъбари.Грешки са възможни.Двете се бъркат най-често със печурките,особено във най-младата им възраст различаването е много трудно и почти невъзможно.Основната им разлика е че печурките задължително имат кафяво-червени пластинки и същия на цвят споров прах,докато при мухоморките цвета на пластинките и споровия прах е бял.Лошото е че на най-младите печурки цвета на спорите и споровия прах е доста по-светъл.
                                Иначе възрастни екземпляри наистина е трудно да се объркат от гъбар.
                                Отделно че никой не е казал че Калоян доброволно ги е ял тия гъби и въобще е знаел за тях.Много е вероятно просто да е бил отровен.
                                Между другото отравянето със бяла и зелена мухоморка (т.нар. фалоидна интоксикация) няма нищо общо с отравянето със червена мухоморка.Червената мухоморка е на практика безобидна и ако се беше отровил с нея дори и при тогавашните средства за лечение би оцелял.Докато при отравяне със бяла и зелена смъртността варира 40-60% със сегашните средства на медицината.Демек при тогавашните-над 80-90%.
                                Безсимптомния период при това отравяне е дълъг-минимум 12часа-средно 24 до 36часа.
                                Най-типични са стомашно.чревната симптоматика и най-вече развиващата се свръхостро чернодробна недостатъчност,която бързо преминава в чернодробна кома.При чернодробната кома халюцинации пък има във 100% от случаите.
                                Болка в дясното подребрие (черния дроб) също има във 100% от случаите.
                                Отделно че при фалоидното гъбно отравяне стомашния кръвоизлив е често явление и за него е типична острата,като пробождане от кинжал болка в корема.
                                Отравянето със гъби може да протече остро.Казвам го като човек дето се е тровил със гъби във много близка почти идентична ситуация (макар и съвсем други гъби*,и слава богу останал жив).Лягам в палатката в планината към 7 вечерта,събуждам се около 9-10 трябва да е било от не знам сън ли е било или халюцинация,че през корема ми ме прегазва влак.Остри болки все едно някой ме е наръгал със нож в корема,драйфане на кръв и т.н.-слава богу оживях на 20-30км от най-близкото населено място.Как сме се довлякли със още един авер,докато ни приемат в болинацата-отделен въпрос.
                                //offtopic//
                                *-Между другото гъбите с които се натрових така и не ги разбрах какви са.А съм опитен гъбар.Брал съм масловки и с тях се и натрових,а те двойници нямат.Манатарката бих я разпознал на секундата,от масловката,а още повече отровните събратя на манатарката-демек дяволската гъба и братята и.
                                След около година случайно стана на въпрос че съм се тровил с гъби със един местен хижар и без да му обяснявам ме попита "От там и там ли ги бра?"-при което ококорих очите щото ставаше въпрос за същото място.Викаше им че били "чернобилки" и се появили след Чернобилската авария.Ква е истината и с кво в крайна сметка се и отрових така и не разбрах...важното е че си полежах в болницата после доста време,че и един приятел който беше с мене и той се натрови и че първия ми опит да качвам вр.Ботев завърши в болницата.

Comment

Working...
                                X