Значи идеята доколкото знам е, че в Търново ще бъдат погребвани всички владетели от ПБЦ и ВБЦ (ако такива бъдат намерени), пръст от Вознесенка и там другото селище. А в София от третото и републиките (щото мавзолеят на Батенберг е в София). Бтв в неделя бях в Рилския Манастир и там видях гроба на цар Борис III. Наистина ли е погребан там, щот бях чул, че тялото е изгубено/покрито от комунистите?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Погребват с военни почести мощите на цар Калоян
Collapse
X
-
* НА 28 АВГУСТ 1943 ГОДИНА, СЪБОТА — (СВЕТА БОГОРОДИЦА) В 16 ЧАСА И 22 МИНУТИ ЦАРЯТ ОБЕДИНИТЕЛ ПОЧИНА.
* НА 5 СЕПТЕМВРИ 1943 ГОДИНА ВЪ 20 ЧАСА И 26 МИНУТИ О'БОЗЕ ПОЧИНАЛИЯТ ЦАР НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО БОРИС III БЕШЕ ПОГРЕБАН В СВЕТАТА РИЛСКА ОБИТЕЛ.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаНародната власт изважда тялото му от гроба и мисля, че днес не е известно какво е станало с него. Преди време се появи една стъкленица със сърцето му, но не разбрах какво стана с нея. Да не би да са я положили в Рилския манастир?A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Точно така, стъкленицата беше намерена във Враня, в градината, с бележка от сестра му. С малък ритуал, при който 6 войници носеха плочата, беше поставен възпоменателен, нещо като капак на мястото, а сърцето изпратено в Рила, каквото е желанието на поминалия се. Това стана през 1992 година.Не присъстваха официални лица освен работници от стопанството на Враня и няколко старшини от поделението 32 500. Сред войниците беше и моята скромна персона.
Comment
-
Хора, не знам какво мислите, но аз като гледах препогребването порядъчно си се развълнувах.
Приведох примера с гроба на Филип Македонски.
Колкото едни гърци ли не сме, че да се пазим от от тази възможност - това да е гробът на цар Калоян?
Ама ние търсим истината. Е, това си е по-добре.
Но след като няма и достатъчно убедителни аргументи, че не е цар Калоян, то май остава и един момент на вяра.Last edited by ivan_kunchev; 19-04-2007, 17:04.
Comment
-
Това, което си мисля, Иване, е че без да има сигурни данни за самоличността на погребания в гроб 39 е някак нелепо да се организира подобна церемония. От това, което поне аз съм чел, повечето български историци, занимавали се с този спора изобщо не са сигурни, че погребания там Калоян е точно царя. Даже напротив! И при това положение тази церемония някак си "увисва" и оставя един леко кичозен привкус. Добре поне, че не бяха завили ковчега с трибагреника - несъществувал по негово време!
Цялата история малко напомня за положението, в което се оказала мумията на Ленин от онзи стар съветски виц, която една зимна нощ отишла да стопли на Вечния огън и видяла там Незнайния воин. И на въпроса на Ленин "Холодно, а?", Незнайния воин отвърнал "Нихтс ферщеен"...
Comment
-
С червените ботушки потропва цар Калоян...
ivan_kunchev написаКолкото едни гърци ли не сме, че да се пазим от от тази възможност - това да е гробът на цар Калоян?
... Но след като няма и достатъчно убедителни аргументи, че не е цар Калоян, то май остава и един момент на вяра.
P. S. Пак ще отнеса критики от Голъм. И П. Д. вече стана Професор.
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
И освен, че пак си измисляме народни песни за партизаните, има и една дребна неуредица за бъдещето. Ами ако след година или след 100, край Атон или край Солун, или край Серес, се открие в параклис или в гроб погребение от гърците, което се е случвало, и там намерят български цар и на всичкото отгоре това се окаже истинският, кво правим?
Comment
-
von Danitz написаИ освен, че пак си измисляме народни песни за партизаните, има и една дребна неуредица за бъдещето. Ами ако след година или след 100, край Атон или край Солун, или край Серес, се открие в параклис или в гроб погребение от гърците, което се е случвало, и там намерят български цар и на всичкото отгоре това се окаже истинският, кво правим?
Comment
-
von Danitz написаАми ако след година или след 100, край Атон или край Солун, или край Серес, се открие в параклис или в гроб погребение от гърците, което се е случвало, и там намерят български цар и на всичкото отгоре това се окаже истинският, кво правим?
Заб. При условие, че погребаните днес "мощи" се окажат фалшиви.
Николай написаКво правим? Връщаме скелета в музея, ей това правим :mhehe:Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 19-04-2007, 17:48. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Comment
-
Цитат:
von Danitz написа
И освен, че пак си измисляме народни песни за партизаните, има и една дребна неуредица за бъдещето. Ами ако след година или след 100, край Атон или край Солун, или край Серес, се открие в параклис или в гроб погребение от гърците, което се е случвало, и там намерят български цар и на всичкото отгоре това се окаже истинският, кво правим?
Цитат:
Николай написа
Кво правим? Връщаме скелета в музея, ей това правим
О, не! Погребваме и него до този - само че първия обявяваме за Калоян ΙΙ (сина на севастократор Алакесандър евентуално), а втория - за Калоян I (истинския). Така известно погребаните царе ще се множат.
Comment
-
А на мен друга идея ми се гнезди в главата. Защо вместо да се погребват кости с неясен произход, не се погребат в Търново останките на цар Фердинанд например. Това е било последното му желание, когато умира на 10 септември 1948. Те - останките, де- поне е ясно на кого са. А и какъв по-добър повод за това от 100-годишнината на независимостта през следващата година. А и ще си е великолепен повод БД и висшите ни държавници да си поиграят на истинска погребална церемония - и гвардейците, и трибагреника вече ще са си съвсем на място. Че и речи ще има за голямата фигура с противоречива съдба, за величието и грешките на България и т.н. Удобен повод за развихряне. И тогава наистна ще видим ЦАРСКО погребение.
Майтапа настрана. Идеята си струва да се обсъди.
Comment
-
Добре де прави сте, ама на фон Данитц бих казал следното - хич не се безпокой, ако стане туй дето го пишеш.
Ами просто се организира погребение с още по-големи почести, което ще неутрализира грешката, освен ако някой мазохистично не си я припомня в период... която възможност в нашите географски ширини не е за изключване.
Лошо няма - пред едно такова събитие някаква допусната преди сто години грешка смятам, че ще бледнее, както и бледнеят някои неточности от "Историята" на отец Паисий пред порива все пак да имаме история, изразен в нея.
Е, сега пък да не кажете, че сравнявам днешния акт с написването и...
Comment
-
Ако това е грешка, тя няма да е нито първата, нито последната. Грешки са ставали и друг път, при това не само в историята. А пък в историята всичко е прекалено несигурно и точно това позволява да се правят какви ли не интерпретации на фактите.
Ако Фердинанд ² се погребе в Търново, ще има поне един сигурен цар, погребан там.
Comment
Comment