Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Погребват с военни почести мощите на цар Калоян

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Значи идеята доколкото знам е, че в Търново ще бъдат погребвани всички владетели от ПБЦ и ВБЦ (ако такива бъдат намерени), пръст от Вознесенка и там другото селище. А в София от третото и републиките (щото мавзолеят на Батенберг е в София). Бтв в неделя бях в Рилския Манастир и там видях гроба на цар Борис III. Наистина ли е погребан там, щот бях чул, че тялото е изгубено/покрито от комунистите?

Comment

* НА 28 АВГУСТ 1943 ГОДИНА, СЪБОТА — (СВЕТА БОГОРОДИЦА) В 16 ЧАСА И 22 МИНУТИ ЦАРЯТ ОБЕДИНИТЕЛ ПОЧИНА.
      * НА 5 СЕПТЕМВРИ 1943 ГОДИНА ВЪ 20 ЧАСА И 26 МИНУТИ О'БОЗЕ ПОЧИНАЛИЯТ ЦАР НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО БОРИС III БЕШЕ ПОГРЕБАН В СВЕТАТА РИЛСКА ОБИТЕЛ.
      Народната власт изважда тялото му от гроба и мисля, че днес не е известно какво е станало с него. Преди време се появи една стъкленица със сърцето му, но не разбрах какво стана с нея. Да не би да са я положили в Рилския манастир?

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
        Народната власт изважда тялото му от гроба и мисля, че днес не е известно какво е станало с него. Преди време се появи една стъкленица със сърцето му, но не разбрах какво стана с нея. Да не би да са я положили в Рилския манастир?
        Май да, аз бях чел нещо подобно преди време.
        A strong toun Rodez hit is,
        The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Точно така, стъкленицата беше намерена във Враня, в градината, с бележка от сестра му. С малък ритуал, при който 6 войници носеха плочата, беше поставен възпоменателен, нещо като капак на мястото, а сърцето изпратено в Рила, каквото е желанието на поминалия се. Това стана през 1992 година.Не присъстваха официални лица освен работници от стопанството на Враня и няколко старшини от поделението 32 500. Сред войниците беше и моята скромна персона.

Comment

Хора, не знам какво мислите, но аз като гледах препогребването порядъчно си се развълнувах.
            Приведох примера с гроба на Филип Македонски.
            Колкото едни гърци ли не сме, че да се пазим от от тази възможност - това да е гробът на цар Калоян?
            Ама ние търсим истината. Е, това си е по-добре.
            Но след като няма и достатъчно убедителни аргументи, че не е цар Калоян, то май остава и един момент на вяра.
            Last edited by ivan_kunchev; 19-04-2007, 17:04.

Comment

Това, което си мисля, Иване, е че без да има сигурни данни за самоличността на погребания в гроб 39 е някак нелепо да се организира подобна церемония. От това, което поне аз съм чел, повечето български историци, занимавали се с този спора изобщо не са сигурни, че погребания там Калоян е точно царя. Даже напротив! И при това положение тази церемония някак си "увисва" и оставя един леко кичозен привкус. Добре поне, че не бяха завили ковчега с трибагреника - несъществувал по негово време!
              Цялата история малко напомня за положението, в което се оказала мумията на Ленин от онзи стар съветски виц, която една зимна нощ отишла да стопли на Вечния огън и видяла там Незнайния воин. И на въпроса на Ленин "Холодно, а?", Незнайния воин отвърнал "Нихтс ферщеен"...

Comment

С червените ботушки потропва цар Калоян...
                ivan_kunchev написа
                Колкото едни гърци ли не сме, че да се пазим от от тази възможност - това да е гробът на цар Калоян?
                ... Но след като няма и достатъчно убедителни аргументи, че не е цар Калоян, то май остава и един момент на вяра.
                Ако нацията ни ще се почувства по-добре, като си внуши, че знае гробовете на поне шест средновековни български владетели, може и да си прав. Независимо, че няма категорични доказателства "ЗА", няма и съвсем категорични доказателства "ПРОТИВ". Та може би на това се разчита в случая. Нека някой докаже, че ония въглени във Вознесенка не са на Аспарух! Нека и онова сокол пиле да е легионски орел! Легионските орли изглеждат по съвсем друг начин, ама карай да върви... Нека някой докаже, че "Мистър Сенко" не е Цар Асен ². Чудя се Проф. Божо как още не е подхванал тази теория на Проф. П. Д. А в т. нар. гроб на Кубрат няма и помен от човешки останки, а само съкровище.:sm186: Важното е да се повдига самочувствието на нацията. Вероятно затова ги вадят изпод ръкавите и онези хипотези... Пардон! ... Онези доказани истини, че сме чистокръвни бактрийци.

P. S. Пак ще отнеса критики от Голъм. И П. Д. вече стана Професор.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

И освен, че пак си измисляме народни песни за партизаните, има и една дребна неуредица за бъдещето. Ами ако след година или след 100, край Атон или край Солун, или край Серес, се открие в параклис или в гроб погребение от гърците, което се е случвало, и там намерят български цар и на всичкото отгоре това се окаже истинският, кво правим?

Comment

von Danitz написа
                    И освен, че пак си измисляме народни песни за партизаните, има и една дребна неуредица за бъдещето. Ами ако след година или след 100, край Атон или край Солун, или край Серес, се открие в параклис или в гроб погребение от гърците, което се е случвало, и там намерят български цар и на всичкото отгоре това се окаже истинският, кво правим?
                    Кво правим? Връщаме скелета в музея, ей това правим :mhehe:

Comment

von Danitz написа
                      Ами ако след година или след 100, край Атон или край Солун, или край Серес, се открие в параклис или в гроб погребение от гърците, което се е случвало, и там намерят български цар и на всичкото отгоре това се окаже истинският, кво правим?
                      Ако имаш предвид Цар Калоян, изворите твърдят, че българите са отнесли тялото със себе си. Затова, ако бъде открито истинското тяло, то едва ли ще стане край Солун.

Заб. При условие, че погребаните днес "мощи" се окажат фалшиви.

Николай написа
                      Кво правим? Връщаме скелета в музея, ей това правим :mhehe:
                      Много нехристиянско. Само сменяме надписа на саркофага. По точно изчегъртваме буквите "ЦР". Ааа, и годините "1197-1207", също.
                      Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 19-04-2007, 17:48. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Цитат:
                        von Danitz написа

Цитат:
                        Николай написа
                        Кво правим? Връщаме скелета в музея, ей това правим

О, не! Погребваме и него до този - само че първия обявяваме за Калоян ΙΙ (сина на севастократор Алакесандър евентуално), а втория - за Калоян I (истинския). Така известно погребаните царе ще се множат.

Comment

А на мен друга идея ми се гнезди в главата. Защо вместо да се погребват кости с неясен произход, не се погребат в Търново останките на цар Фердинанд например. Това е било последното му желание, когато умира на 10 септември 1948. Те - останките, де- поне е ясно на кого са. А и какъв по-добър повод за това от 100-годишнината на независимостта през следващата година. А и ще си е великолепен повод БД и висшите ни държавници да си поиграят на истинска погребална церемония - и гвардейците, и трибагреника вече ще са си съвсем на място. Че и речи ще има за голямата фигура с противоречива съдба, за величието и грешките на България и т.н. Удобен повод за развихряне. И тогава наистна ще видим ЦАРСКО погребение.

Майтапа настрана. Идеята си струва да се обсъди.

Comment

Добре де прави сте, ама на фон Данитц бих казал следното - хич не се безпокой, ако стане туй дето го пишеш.
                            Ами просто се организира погребение с още по-големи почести, което ще неутрализира грешката, освен ако някой мазохистично не си я припомня в период... която възможност в нашите географски ширини не е за изключване.
                            Лошо няма - пред едно такова събитие някаква допусната преди сто години грешка смятам, че ще бледнее, както и бледнеят някои неточности от "Историята" на отец Паисий пред порива все пак да имаме история, изразен в нея.
                            Е, сега пък да не кажете, че сравнявам днешния акт с написването и...

Comment

Ако това е грешка, тя няма да е нито първата, нито последната. Грешки са ставали и друг път, при това не само в историята. А пък в историята всичко е прекалено несигурно и точно това позволява да се правят какви ли не интерпретации на фактите.

Ако Фердинанд ² се погребе в Търново, ще има поне един сигурен цар, погребан там.

Comment

Сичката цяла работа е евтин и недомислен ПР по божовски, а и президентът мърда с уши наблизо. Не стига, че не е сигурно дали този Калоян е цар Калоян, ами на това отгоре цялото мероприятие не беше сполучливо отразено в медиите. Ех, недомислиците край нямат по нашите краища...
                                Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

Working...
                                X