Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Погребват с военни почести мощите на цар Калоян

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Абе мисълта ми беше, че не са наливали бетон поне в нея, та по-прилича на истинска. А как е изглеждала преди 800 години, никой не знае. Все пак мисля, че е по-добре когато се поизгради това-онова, отколкото да има едни буренясали основи само. Някакси по-нагледно става като го види човек иззидано.

    "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

    Comment


      #17
      IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
      А как е изглеждала преди 800 години, никой не знае. Все пак мисля, че е по-добре когато се поизгради това-онова, отколкото да има едни буренясали основи само. Някакси по-нагледно става като го види човек иззидано.
      Ами тъкмо защото никой не знае как точно са изглеждали преди 800 години кулите, Патриаршията или Двореца на Царевец, не е редно подобни национални паметници, имащи претенцията за автентичност да насаждат и възпроизвеждат спекулативни образи и представи за миналото!...Принципът е същия като с погребението на "мощите" :aaa: на "цар Калоян"!...След време тези съвременни решения, инвенции и спекулации за съжаление се превръщат в статукво и исторически факт, което вече е мнооого страшно!!!...Защото средностатистическия българин, който естествено не чете специализирана историческа литература, но по природа чисто емоционално се вълнува от историята и миналото си, ще възприема и възпроизвежда като чиста монета образите, формите и представите за историята ни, сътворени от измислиците, спекулациите и фикциите на шепа (телевизионни ) "авторитети", изградили железобетонния силует на гордия "Царевец", погребали "мощите" на "цар Калоян" и т.н....

      Comment


        #18
        Крепостните стени в различните градове сигурно още в средните векове са били разрушавани, възстановявани. Понякога си затварям очите и си представям, че това е просто възстановяване на крепостните стени за пореден път, само че в наши дни. Иначе Патриаршията придава облик на Царевец като го погледне човек отдалече, но наистина там сериозно се губи елемента "автентичност". А тези стенописи, отвътре направо ме ужасяват.:aaa:
        P. S. А кой ги е нарекъл "мощи"? Да не би да е канонизиран, но просто да не сме разбрали? Защо не напишат тогава "Св. КалоянЦр"?

        "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

        Comment


          #19
          Спокойно, разбрали сме. Не е канонизиран. Божовизиран е. Хвала Божу! Тук е страната на чудесата. Царят на Републиката нарича малкото си внуче Симеон-Хасан (неочаквано добра комбинация), недопрофесорени професори професионално канонизират царе, за които не е сигурно дали не са севастократори или просто съименници, а президентът се чуди дали да отбележи в Плиска или в Преслав 1100-годишнината от смъртта на св. княз Борис. Добре поне, че князът не е цар, не е разкопан и не е божовизиран - засега.
          Колкото до Търновската патриаршия и целия крепостен градеж - това наистина е близо до Дисниленд. Липсват само островърхи малки кулички със сини покриви и весели знамена. Но този пропуск ще бъде поправен след официалните държавни погребения на цялата Асенева династия.
          Нека Силата бъде с Божо.
          Луд на шарено се радва - цивилен блог

          Comment


            #20
            gregorianus написа
            Хвала Божу!... Добре поне, че князът не е цар, не е разкопан и не е божовизиран - засега.
            Грешите, колега! Борис също е божовизиран. Освен, че е канонизиран от православната църква, той отдавна е известен в Божовистките среди като Цар Борис. Също така са канонизирани и българските ханове, защото вече се наричат "канове". Според някои по-добре осведомени, те са дори канасюбигизирани.

            "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

            Comment


              #21
              А то всъщност св. Борис има ли? Не е ли Свети княз Михаил?

              А за де върнем на темата, нали имаш един виц, че ако имаше повече от един брат който се казва Асен, значи по всяка вероятност си циганин. Та, Красивият Йоан ли е Йоан Асен ² ?!Или Белгун? И защо? А може би Теодор?!? :tongue5:
              Last edited by von Danitz; 06-04-2007, 10:46. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

              Comment


                #22
                gregorianus написа
                Царят на Републиката нарича малкото си внуче Симеон-Хасан (неочаквано добра комбинация
                Това пък какво общо има с темата А и от кога дядовците кръщават сами внуците. Пък и крал Хасан си е бил семеен приятел. Що да не го кръстят на него.

                Иначе самата идея за погребение не е лоша. Нищо,че цар Калоян щял да бъде погребван според пресата "като президент (?!)" и забележете, "върховен главнокомандващ"(??!!).
                Last edited by Николай; 06-04-2007, 11:03. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                Comment


                  #23
                  @ Николай: Бе споменавам го за карашък да става. Нали сме страна на чудесата.
                  @ Императора: Цезарю, ти ме съсипа. Аман от боживизации и канасюбигизации. Тъжно ми е, твоите вести развалиха деня ми.
                  @ Даниц: тя номерацията е Уекинко неясна, както е добре известно. Според мен Йоан Асен ² влиза в категорията N.*, любимата на Божилов.
                  Луд на шарено се радва - цивилен блог

                  Comment


                    #24
                    Знам си аз, Йоан Асен ²² е Йоан Асен ²²², Йоан Асен ²²² не е никакъв Йоан Асен ²²² , а византийско мекере, а Калоян е каносюбиги

                    А всъщност, ако ползваме Фоменковския почин, може да кажем спокойно, че и тримата са един и същ човек, живял естествено твърде дълго.
                    Last edited by von Danitz; 06-04-2007, 11:57. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                    Comment


                      #25
                      Ако имате време, хвърлете един поглед на тези стари дискусии (особено ценни ми се струват постингите на човека с ник tukidid от първия линк, който изглежда, че е средновековен археолог и преди всичко отговорен, трезв и мислещ индивид!):



                      Вторият линк е по-скоро за забава :



                      p.s. Светли празници!

                      Comment


                        #26
                        Като на човек, възпитан в рамките на християнската цивилизация, мотаенето на кости напред-назад, пък дори и с почести и духова музика, ми се струва безчинство и ме отвращава. Като човек, който не че разбира от история, но поне се опитва да се интересува от нея, отдаването на въпросните почести на скелет, чиято идентичност не е изяснена, ми се струва глупост. А цялото това нещо ми се струва една PR акция на президенството, чийто мозъчен тръст е някъде около шкембето на Божо. Крайното ми определение за всичко това е чалга-патриотизъм.

                        Горе-долу същото мисля и за изкопаването и пренасянето на останките на Самуил дори когато е сигурно, че това са точно неговите останки (думата "мощи" вероятно е поредната проява на журналистическа неграмотност). "Гробовете на българските владетели" (тема, с която на Бойна Слава й излезе име) имат по-голямо значение от единствено географско местонахождение, имат и исторически и символен смисъл. А за трампата кости срещу ръкописи въбоще не ми се говори, но тя май също съществува само в болното въображение на някои директори на исторически музеи.

                        Comment


                          #27
                          "М`да, "мощи" защото някои си мисли, че те правят нацията по мощна. Мушката и мушици, с други думи.

                          Comment


                            #28
                            Caballero de Santiago написа
                            Ако имате време, хвърлете един поглед на тези стари дискусии...
                            Много интересни дискусии, наистина. Добри аргументи "ЗА" и "ПРОТИВ", които само доказват, че въпросът, дали това е "ЦАР" Калоян, или само Калоян си остава дискусионен.
                            Силно впечатление ми направиха думите на основната защитничка на тезата, че това е "ЦАР" Калоян:
                            Iatani написа
                            АЗ ЛИЧНО СМЯТАМ, ЧЕ ВСЕКИ ЕДИН УЧЕН МИЛЕЕЩ ЗА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕМИ ДА ДОКАЖЕ ЧЕ ТОВА Е ГРОБЪТ НА ЦАР КАЛОЯН-/ДОКАЗАТЕЛТВА КОЛКОТО ИСКАШ, СТИГА ДА СЕ РАБОТИ В ТАЗИ НАСОКА/,А НЕ ДА СЕ ТЪРСИ И ПОД ВОЛА ТЕЛЕ ,САМО И САМО ДА СЕ ДОКАЖЕ ,ЧЕ ГРОБЪТ Е НА ВСЕКИ ДРУГ НО НЕ И НЕГОВ.
                            Това, което съм удебелил е едно мнооого убедително доказателство, как се доказват някои неща. Аз пък си мислех, че "ВСЕКИ ЕДИН УЧЕН МИЛЕЕЩ ЗА НАУКАТА ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕМИ ДА ДОКАЖЕ ИСТИНАТА". Ако не може да я докаже, въпросът си остава открит...
                            Мисля, че засега най-удачно е да се използва формула, подобна на тази от пръстена на покойника, върху който не се упоменава изрично, че този пръстен е на ЦАР, а само, че е на Калоян. Така върху новия гроб на този Калоян може да се напише, например "КАЛОЯНОВ ГРОБ", или "ТУК ПОЧИВА КАЛОЯН". Така всеки ще може да си го приема, според своето разбиране. Впрочем, вероятно нещо подобно е щяло да пише там, но Г-н Професорът си тежи на мястото.
                            P. S. Извинявай, Голъм, че пак го нарекох Професор.:1087:

                            "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                            Comment


                              #29
                              Няма да коментирам по горе изложеното, защото вече написах моето мнение. Само искам да ви досадя още малко, като ви обърна внимание на следния случай, нашумял тези дни. Става въпрос за относително близък до дискутирания тук казус, касаещ "тленните останки" на друг национален герой, само че френски:



                              Въпросът е според вас как ли ще постъпят в тяхния случай французите?
                              "...защото буквата убива, а духът животвори." (2 Кор 3:6)

                              Comment


                                #30
                                Вярвам, няма да ги положат в огромен ковчег и погребат в Нотр Дам. Или директорът на музей Лувър да нахалства по медиите, колко важно е в името на някакви остарели идеали да се съхрани мита за Девата. Може би няма да видим как тълпи от възторжени парижани се прекланят пред праха на тази нещастна мумия и нейната котка, развявайки знаменца и китки в ръце, а президента на Ребубликата чете досадно приповдигнато слово за ролята на Жана във френската история, значението и за могъществото на политическата му партия и спечването на изборите (а тя е една партия много обичаща ровенето в историята) или изобщо как ЕС вкупом трябва да осъзнае, че това може и да е мумия, но е френската мумия на френската Дева, а френските котки и Девственици подхвърляни по кладите са най-великите в Европа.

                                Напълно заставам зад мнението на Хана. Цялата история е нелепица. Изглежда поредна приумица на хора, които сякаш от липса на работа и доволно време за мислене и празнословие по разните медии и след самообявяването си за национални гении мислят, че българският народ е стадо, дето трябва да се води за носа. А те са най-добрите пастири. Недай си боже да мислим или повдигаме въпроса "ако" или "но това ли е най-правилното".... Не. Майната и на историята, тука хората правят политика! А политиката иска жертви...

                                Comment

                                Working...
                                X