Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Красен кале или крепостта при с. Бъта Пазарджишко

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

КРАСЕН КАЛЕ

А за църквата, някой знае ли нещо? Прочел ли е някой нещо за църквата? Къде е била разположена? Кой я е опожарил и защо? Каво е имало до нея?
    Attached Files
    Last edited by joosmaster; 07-12-2009, 22:23.

Comment

Павел Делирадев, Принос към историческата география на Тракия, т. 2 (София: БАН, 1953), 224-225.

Благодарности за снимките!
      Attached Files

Comment

И аз ти благодаря за литературата. Ще прочета непременно какво е написал Делирадев и след това ще коментираме! А снимките са съвсем пресни! Предишният ден някаква дама от пловдив е снимала там. Така казаха работниците.

Comment

Comment

Църквата с баптистерий край Красен

Ето едно статия за църквата край Красен.
            Attached Files
            http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

Comment

Поклон и благодарност, ще четем

Comment

Това трябва да е библиографската информация за статията
                списание Археология (1992) 34:4, 51-54.

Също се натъкнах и на
                "Археологически проучвания на крепостта "Красен" край гр. Панагюрище, Пловдивска област (1976-1988)", с автори Димитър Топтанов, Андрей Меламед и Георги Абдулов, поместена в "Известия на музеите от Южна България, том 20" (1994)

А няма ли да видим скоро и нарочен репортаж - един от многото прелюбопитно написани и прекрасно фотографирани, пак поклон

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
                  Това трябва да е библиографската информация за статията
                  списание Археология (1992) 34:4, 51-54.

Също се натъкнах и на
                  "Археологически проучвания на крепостта "Красен" край гр. Панагюрище, Пловдивска област (1976-1988)", с автори Димитър Топтанов, Андрей Меламед и Георги Абдулов, поместена в "Известия на музеите от Южна България, том 20" (1994)

А няма ли да видим скоро и нарочен репортаж - един от многото прелюбопитно написани и прекрасно фотографирани, пак поклон
                  Тъй де ... точно това е библиографията ... изложих се

Еха ... А дали е възможно да го прегледам този материал на който си се натъкнал ... отдавна търся нещо сериозно ,за тази крепост ,но досега само тук таме по някое сведенийце ,и нищо не мога да навържа като информация ...

Иначе за репортажа снимките са ми в черновата на блога ,остава само да намеря повечко инфо ,че да звуча горе - доле грамотно

Ще съм много благодарен ако удариш едно рамо ... между другото оценката ти е много важна за мен ,радвам се и съм поласкан

Comment

Статията излезе като библиография от този блог тук. Аз не съм я виждал за жалост.

Comment

Ето още едно парче от мозайката - с. Бъта от книгата на Димитър Цончев, Археологически паметници по южните склонове на Панагюрска Средна гора, София: БАН, 1963.
                      Attached Files

Comment

благодарско за файла ,прибрах си го

Лятото са правили разкопки ,намерих из нета блуждаеща и още една статия тук http://dnesplus.bg/Curious.aspx?f=108&d=288068

Общо взето старите локуми с тук таме възрожденски патос ,но ше четем между редовете
                        Консервирали са част от зидовете ,което е добре ... поне това което е останало няма да се срине съвсем ...

Comment

С интерес прочетох предоставените от Вас материали тук. Отговорих си на много въпроси, но възникнаха още толкова. Вие двамата явно сте професионалисти историко-изследователи и археолози и по всичко личи, че си разбирате от работата, но защо толкова късно се заинтересувахте от тази крепост? Кога за последен път сте били там и искате ли да я посетим заедно? Пожелавам Ви успех в проучването.

Comment

Здравейте! Аз съм от новите попълнения във форума, но от прочетеното до тук относно крепостта Красен - удивих се. Наистина на вас вие интересно и се интересувате от тази тема. Като цяло аз попаднах случайно тук, търсейки повече информация за крепостта. Също така "случайно", аз и още неколцина, се опитваме да популяризираме Крепост Красен и да я направим по-лесно достъпна за посетители.
                            Тази година лично я посетих и фотографирах, като има възгледи да се сдобия с прословутата статия от "известиятя" ..... за да не се впускам мн в излишни словоизлияния - Накратко! Може да посетите този линк

където публикувам малко повече инфо за крепостта. Естесвено първо проверявам информацията доколко е достоверна. Тепърва имам да проучвам и да публикувам още нещта, но предполагам че ще вие интересно.

Comment

Айде, честито на любителите на крепостта Красен:

Григоров, В. - Крепостта Красен до Панагюрище, С. 2010 (= Разкопки и проучвания 40).

който иска да си я купи, да отдели 20 лева и да иде до книжарницата на Археологическия музей, на Кристал, СУ или централната сграда на БАН.

Който е чел статиите на Топтанов и Абдулов, няма да открие в книгата нещо съществено и кой знае какво ново. Лично за мен в тази общо взето абсолютно банална като хронология и материали крепост в българските земи, единственото интересно нещо са няколко средновековни гроба със северна ориентация, на които авторът е отделил всичко на всичко 1 ред и то бележка подлиния, преразказвайки чуждо мнение.

Единственото впечатляващо в книгата, че авторът, изпозвайки карти от 16-17 в. се опитал да я идентифицира, и твърди че се е казвала "Таларбазар", което тълкува като "пазар за дълги дрехи" - "талар" било западноевропейска дума, а "базар" средновековна българска Което разбира се е абсолютна глупост, защото очевидно на въпросните карти е отбелязана грешна форма на Татарпазар, на грешно място. Дет са вика - всеки си има своите звездни мигове

Comment

Що се отнася до автора на споменатото творение - В.Григоров - той е пълен със "звездни мигове". При него по принцип собствено мнение отсъства. И също така изпуска най-важнете неща, отнасяйки ги към маловажните. Но... си и има добра опора

Comment

Working...
                                X