Съобщение

Collapse
No announcement yet.

България - Елада. Малко размисъл

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

България - Елада. Малко размисъл

От няколко дни един вапрос ми е из главата така като гледам карти на България от 1-во българско царство гледам ,че повече българските владетели се насочвали кам Константинопол (Тракия), Солун(Македония и Бяло Море) към Белград, но не и към Епир, Елада и Пелопонес. Тези земи никога не са били български с изклучение на Епир (При Иван Асен 2). Интересно ми е защо владетелите ни никога не са се интересували за тези земи и даже не са се опитвали да ги превземат (Цар Симеон е правил поход до Коринт, но не е превзел тези територии) и към Пелопонес даже не знам да е имало поход. Защо българите не се интересували от Атина, Коринт и южните територии на Балканите.

Може би защото за тях главната цел била Константинопол и другите земи били на 2-ри план или пък ,защото спред тях да владееш тези тритории трябва да имаш флот.

Вие какво мислите?

Или пък просто не са представлявали интерес. Още по време на римско владичество тези земи западат, тъй като са се държали най-вече на морската търговия и предлагането на образователен ресурс. превръщайки се в част от империята владееща цялого Средиземно море те се пръвръщат само в бряги за никаква външна морска търговия и дума не може да става. Още в началото римските сдружения ги изместват и Елада остава само със "културната" си стойност на средище на античното познание. Тракийските и магкедонските земи от своя страна остават оживен път към константинопол - най-бляскавият град на Стария свят - по този път се съсредоточава търговията, културата, религията - контрола над този път е значил много. докато през каменистата Елада и Спарта не е минавало нищо - само призраци на античното величие - при това разграбени на няколко пъти от римляни и спорадично нахлуващи племена от великото преселение, които поради незнанието на географията са се набутвали в тази клопка.
    тези земи така си и остават неразвит регион - дори и сега те само гългаг средства. когато външната средеземноморска търговия отново е придобила смисъл - тоест след крайното оформяне на кралствата в Европа и тяхното израстване след преселението, Гърция вече се е контролирала от Османската империя, която имала свои, много по-удобни портове в района на бивша финикийска държава - от където екзотичните стоки заминавали директно за венеция, Генуа и портовете на Гранадския емират/халифат (там не съм много сигурен) - Гръцките пристанище просто са им били ненужни - критични точки станаха островите насред средиземно море - тъй като плаването по това време отдавна се е откъснало от бреговата ивица - Родос, Крит, Малта, Майорка
    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
    きさまはしんでくださいませんか
    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Според мен специално по времето на Първото българско царство територията на същинска Елада съвсем не е била от най-привлекателните места за живеене. Всъщност тя и сега не е, а тогава вероятно е била още по-обезлесена- напечен от слънцето камънак, с по една жилава маслина или смокиня на няколко квадратни километра. Имало е и оазиси де . Но според мен липсата на аспирации към Елада е грешка в т.нар. "военностратегическа доктрина" на тогавашните български владетели. Повечето от тях буквално са били обсебени от блясъка на Константинопол, докато превземането на Елада би се извършило много по-лесно, предвид наличието на многобройни, силни и почти независими славянски племена във вътрешността й (известните езерци и милинги в Пелопонес и сагудатите в Тесалия, май имаше някакви и в Епир, но не съм много сигурен- ваюнитите ), които вероятно биха подкрепили наш'те. От друга страна, можеш да превземеш, но е трудно да задържиш Елада без силен флот, например спартанците и османците, изявени предимно като сухопътни сили ,са имали много проблеми в това отношение (доколкото може да се каже, че османците са силни в мореплаването през 16 век, то преди и след това определно губят палмата на първенството- и съответно Венеция, подкрепена от други западни сили, завзема Пелопонес, Атина, Лепанто итн.). И, каквото и да се говори, не бива да се забравя наличието на силен гръкоезичен елемент в оцелелите от античността градове като Тива, Коринт, Патрас, Атина, който винаги е бил лоялен към Иперията и не би пропуснал всяка удобна възможност да забие нож в гърба на евентуалната българска власт над района.

ПП: Има български поход към Пелопонес, споменат в житието на един византийски светец от Патрас (в северозападния край на п-ва), чието име ми убягва...Но, доколкото си спомням, владетелят, който го предвождаше, беше идентифициран с цар Симеон.
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
        ПП: Има български поход към Пелопонес, споменат в житието на един византийски светец от Патрас (в северозападния край на п-ва), чието име ми убягва...Но, доколкото си спомням, владетелят, който го предвождаше, беше идентифициран с цар Симеон.

Мисля, че беше Св. Ахил, ама и аз не съм сигурен.

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
        ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
        ,sevogorob eht erew ysmim llA
        .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
        тарляха се и сврецваха във плите;
        съвсем окласни бяха тук щурпите
        и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Terror написа
          Може би защото за тях главната цел била Константинопол и другите земи били на 2-ри план или пък ,защото спред тях да владееш тези тритории трябва да имаш флот.
          "Липсата на интерес", ако мога така да те перефразирам, се обеснява със статуквото на КОнстантинопол - той е престолният град (1), свързан с християнската философия (2), под която се развива цялата средновековна култура. Превземането му означава заемане на ръководна позиция в християнския (православен свят), което има смисъл. Елада и Пелопонес не носят тази християно-императорска философия и в този смисъл не привлича българските владетели (пък и не само тях). Кръстоносците също се насочват към Константинопол. Арабите,а по-късно и мюсюлманите не правят изключение.

Comment

Working...
          X