Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Границите на България при цар Симеон

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Всъщност излаза на море никога не е бил цел на българската политика през Средновековието.България си е била една типична континентална сила без военноморски / а вероятно и търговски/ флот.Стремежа на Самуил и Иван Владислав да овладеят Драч е продиктуван не толкова от желание да получат излаз на Адриатическо море а да ликвидират възможността византийците да нанесат удар в тила на българите.А иначе за беломорското крайбрежие - действително май нямаме траен излаз но за сметка на това с овладяването на Родопите в първата половина на ²Х век прекъсваме пътя Констанинопол - Солун.Всъщност българските царе май владеят Родопите през обширни периоди от ПБЦ и ВБЦ но не полагат особени усилия да овладеят беломорското крайбрежие - то просто не им е нужно.

    Comment


      #17
      Честно казано, не съм мислил по този въпрос, но мнението ти е повече от логично. Изключение е XIV век, но тогава при все същите територии има прекалено много самостоятелни и полусамостоятелни владетели, та някои от тях попадат и в пристанищата (братът на Иван Александър например, който владее Канина и Валона).

      Comment


        #18
        Малко уточнение Цар Симеон се среща с Тамал ад Дулафи в Хърватия (както разчитат името на страната при която се е състояла срещата), според арабските извори, те първо се срещнали с местен български военачалник (командир на окупационен контингент???), след което дошъл и лично царя със своята свита. Ако българите са имали дори гарнизони по хърватското крайбрежие, то явно здраво са вършеели из онези земи.
        www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

        "...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

        Comment


          #19
          Срещата се е състояла на беломорското крайбрежие на североизток от Солун - никога на сме имали осезателно присъствие по хърватското крайбрежие камо ли трайно да го овладеем.

          Comment


            #20
            А, тези данни пък отгде ги извади? Не съм чувал за друго известие по въпроса, освен това, за което споменава Фружин. Точното място е спорно, но се касае за адриатическия бряг, не за егейския. Някакво друго сведение ли имаш предвид или друго тълкуване на същото? Давай да го обсъдим.

            Comment


              #21
              Няма нов извор разбира се.Може и да греша но мисля,че известието е за среща на Симеон с араби дебаркирали с намерение да превземат Солун.Поради това ми се вижда малко вероятно срешата да е станала на адриатическия бряг а на беломорското крайбрежие.

              Comment


                #22
                Не, струва ми се че грешиш. Не съм чел сведението в оригинал, естествено, но не се споменаваше нищо за Солун. Ако беше казано такова нещо, щеше да ми направи впечатление разликата с утвърденото. По адриатическия бряг е станала тази среща, но не е ясно точно къде.

                Comment

                Working...
                X