Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Битката при Клокотница (опака хипотеза)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Caballero de Santiago написа
    След близо 40 години на интензивни (макар и не постоянни) военни действия (от Третия кръстоносен поход до Клокотница), които сериозно повлияват в/у икономиката, инфраструктурата, ресурсите и защитата на града и областта, рагиона изглежда наистна е бил в сериозен упадък! Възможно е и поради това царят да е поставил Севаст Алексий тъкмо в Станемак, а не в по-големия при това областен град Филипопол. Но са възможни и други интерпретации!
    Поставянето на Севаст Алексий може да е в смисъл на оставянето на воинска част в крепостта, а не в града, а и не си спомням доколко титлата севаст към този момент вече не е била обезценена.
    Все пак във всички латински извори се говори за Филипополско дукство (или херцогство, не знам кое е по-правилно). Явно все пак това е важният град. Дори Рене дьо Три, който няма как да не е запазил сантиментални спомени от престоя си в Станемака, е предпочел Филипопол като административен център.

Comment

И други български владетели не са споменати в Синодика - не само фамозният Ивайло. Всъщност, признавам си, че точно по въпроса защо него го няма там, не съм мислил, но ми се струва, че причината, която изтъква Thorn най-малкото не е единствена.

Comment

Хана написа
        Поставянето на Севаст Алексий може да е в смисъл на оставянето на воинска част в крепостта, а не в града, а и не си спомням доколко титлата севаст към този момент вече не е била обезценена.
        Все пак във всички латински извори се говори за Филипополско дукство (или херцогство, не знам кое е по-правилно). Явно все пак това е важният град. Дори Рене дьо Три, който няма как да не е запазил сантиментални спомени от престоя си в Станемака, е предпочел Филипопол като административен център.
        По това време титлата ''севаст'' определено не е девалвирала! А Филипопол както се опитах да предложа, най вероятно след всичките българо-гръцко-латински борби и аспираци към него, чак до битката при Клокотница, е бил в упадък и не е могъл да се съвземе дълго време, поради което е твърде вероятно царят да е поставил Севаст Алексий тъкмо в Станимак, а не във Филипопол! (простата гарнизонна служба едва ли би било задоволително обяснение за поставянето на човек с такъв висок военно-административен ранг в крепостта, при това след важна победа като Клокотница!) Но това е само предположение, за съжаление, няма достатъчно извори, за да може да се направи надеждна реконструкция на събитията, свързани с края на съществуването на старото "Филипополско дукство (далеч по-правилно е да се използва романската титла "дукство", пред германската "херцогство", след като градът и областта са били управлявани от франки и ломбардци!)

Comment

Споделям последното мнение. Определено севастите са в "разцвет" точно по времето на Иван Асен II. Освен това севастът е по-скоро цивилна, отколкото военна длъжност - доколкото въобще има разделение между гражданска и военна власт, естествено.

Comment

Виждам че споменавате Солунското кралство, и във връзка с това аз имам следният въпрос:
            Бонифаций крал на Солун ли е или маркграф?Кралство или маркграфство?
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
              Виждам че споменавате Солунското кралство, и във връзка с това аз имам следният въпрос:
              Бонифаций крал на Солун ли е или маркграф?Кралство или маркграфство?
              Крал е на Солун, а е маркграф (маркиз) на Монфера в Пиемонт, северна Италия :tup:
              A strong toun Rodez hit is,
              The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

T.Jonchev написа
                Освен това севастът е по-скоро цивилна, отколкото военна длъжност - доколкото въобще има разделение между гражданска и военна власт, естествено.
                Севаст според това което съм чел означава управител на крепост или на укрепен възел и прилежащата им област ... нещо като градоначалник ... пример севаст Огнян който бил на цар Шишман "кефалия" ...

В този ред на мисли не може и да не са изплнявали държавни длъжности .
                А колкото до Станимахос не съм много сигурен че това е името на т.н Асенова крепост.
                По скоро това е крепостта Петричос по името на църквата Св Богородица Петричка.
                Григорий Бакуриани в своя устав за Бачковския манастир казва че подарява крепостта Петричос и селото до нея но не ги нарича Стенимахос:
                ...''Дадохме и потвърдихме от имотите, подарени с благочестивите хрисовули като бащино владение и неотнемаемо и пълно господство в истинска собственост, които бидейки отчислени, бяха потвърдени с благочестиви хрисовули. От тях първият и главният имот е крепостта или селото, което се намира в същата Филипополска тема и което се нарича Петрич, а местните жители го именуват изобщо Василикис"....

Стенимахос се сочи от Бакуриани като село което той подарява на Бачковския манастир заедно с намиращите се там 2 крепости

..."Освен това дадох и разположеното в съседство с тях село, наречено Стенимахо, заедно с построените там две крепости, а също и прилежащите им имоти"....

Може би това са крепостта останките от която сега са близо до центъра на Асеновград по пътя пловдив - чепеларе и тази която е била при параклиса Св Йоан Предтеча - СВ Ян.От нея е останала църквата с огромна прилика с църквата в Асеновата крепост и незначителни руини покрай нея.
                По - късно Бакуриани си построява и замък при т.н Бакурианов параклис Св Димитър на една висока скала над града.В манастирският типик (устав) на Григорий Бакуриани се говори за нуждата от изграждане на кале, северозападно от крепостта с цел да защитава страноприемницата (Метоха) от ''зложелатели''. Ако приемем, че калето бива построено в годините след построяването на манастира, то със сигурност можем да приемем, че параклиса се появил по същото време или малко след това, напълно в духа на византийската традиция в калето да присъства богослужебна сграда, която да задоволявала религиозните нужди на намиращите се там войници и слуги.

Освен това трасето на пътя който е минавал тогава не е бил този ... а е апочвал от църквата "Св. Марина", покрай Метоха - страноприемницата, параклиса "Св. Илия", продължавал по склона "Баба" и имал връзка с римския път под Персенк. Кълдъръмът е запазен от местността "Салаша" до параклиса "Св. Никола" и Асеновата крепост. Пътят е силно повреден и от него има само един остатък. Римският път е имал направление и към село Лясково, Яворово, Добралък към Бяла черква и от там по билото на Родопите към връх Персенк за Бяло море.

Така че Алекси севаста ще да е бил управител на доста силен укрепен възел от няколко крепости а Асеновата е просто една от тях може би като най - непристъпна /конкурира я Бакуриановия замък но той е доста по - малък по площ/ е нормално да е резидирал в нея.
                http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

Comment

А как може да се тълкува титлата Севастократор, която срещаме двайсетина години по късно в Боянския надпис ? Дали е по-висока или по-самостоятелна от севаст. И няма ли някаква аналогия севаста Алески от Стенимахос, който вероятно е управител на Филипопол, със Калоян, който е по-известен със строежите в Бояна, но вероятно е бил управител на Средец?!?
                  От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

танкиста от Харков написа
                    А как може да се тълкува титлата Севастократор, която срещаме двайсетина години по късно в Боянския надпис ? Дали е по-висока или по-самостоятелна от севаст. И няма ли някаква аналогия севаста Алески от Стенимахос, който вероятно е управител на Филипопол, със Калоян, който е по-известен със строежите в Бояна, но вероятно е бил управител на Средец?!?
                    Титлата Севастократор в средновековието се счита за втора след царската .Давала се е на роднини на царското семейство напр. севастократор Стрез /брат на цар Борил/ Александър /брат на Йоан Асен II/ и споменатия Калоян /братовчед на Константин Асен/.
                    Според мен не може да се сравняват титлите севаст /управител на крепост или град / и севастократор който е управлявал цели области в държавата и в много от случаите се е явявал като самодържец в земте си.
                    Такава подобна /съизмерима а може би даже по-висока/ е и титлата Деспот.
                    http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

Comment

Титлата "деспот" е неизмеримо по-висока от титлата "севастократор".По този въпрос мисля,че вече имаше дискукия във форума.

Comment

И севаст, и севастократор, и деспот са ромейски титли. "Севастос" и "деспотос" са първоначално елементи от императорската титла. В края на XI век Алексий Комнин създава титлата севастократор за брат си Исак и я издига като първа в ранглистата (пред кесарската, тъй като нея вече я е дал на Никифор Мелисин). Така че севастократорът оглавява ранглистата до XIII век, когато е изместен на втора позиция от титлата деспот. Междувременно пък титлата севаст е доволно девалвирала и не само отива на доста заден план в ранглистата, но и на нейна база са създадени сума други титли, освен севастократор - протосеваст, паниперсеваст, пансеваст, севастофор, севастоипертат и пр. Поради това българските севасти нямат кой знае колко високо обществено положение.

Comment

На някой известно ли му нещо за деспот Владимир евентуално брат или братовчед на деспот Слав управлявал земи в Пирин в края на управлението на цар Калоян?Наскоро прочетох една статия за цар Калоян и деспот Слав и там се споменаваше за тази личност.Силно бях озадачен понеже в изворите такава личност не съм се срещал.

Comment

Resavsky, поздрави за Новата година!
                            И аз нищо не съм чел за такъв деспот.

Comment

Йончев благодаря!Тази статия я прочетох в сборника издаден в чест на Васил Гюзелев / не ми е подръка и не мога да кажа автора/.Твърдеше се,че Слав е резидирал в Цепина като фронт срещу латините в Константинопол,а Владимир в Мелник с фронт срещу Солун.

Comment

Този сборник и нас мен не ми е подръка, но ще погледна в работата на Дуйчев за Мелник. Там трябва да присъстват някакви данни за този Владимир.
                                Може и да съм го срещал като резидиращ в Мелник преди Слав да се премести там и да съм го забравил след това. Но ако наистина е споменат като деспот, просто няма как да го забравя - все пак деспотите не са чак толкова много, особено пък през XIII век.

Comment

Working...
                                X