Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Битката при Никопол 1396 г.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

mellisa написа
    стойте сега за месец-два мирно да ви изброи ей-онзи господин там
    При войската на Тимур Ленк има подобни епизоди, само, че той не ги брои толкоз кокото поздравява и проверява.
    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
    (собствен патент)

Comment

Численост на някой европейски войскови части в различни сражения, както следва :
      Морле-30.9. 1342 г. французи-15000, 3000 тежки конници, 1500 генуезки арбалетчици, опълченци.
      Англичани и бретонци-1500-2000.
      Кадсан-10.11.1337 г. бретонци-5000
      Англичани 500 тежки конници, 2000 стрелци.
      Обероше-21.10.1345 г. французе около 7000
      Англичани-300-400; тежки конници; 600-800 стрелци
      Ла Гравел-26.9.1423 г. англичани-2500

Английската армия във Франция :
      1415г.-10435
      1417 г.-10809
      1418 г.-2000
      1420 г.-1275
      1422 г.-1079
      В края на 14 в. Франция можела да излъчи около 2500-4000 рицари. Да не забравяме, че това е най-многолюдната държава.
      Волните стрелци на Шарл 7, събирани от цялата територия са 8000
      това на Професора за блоковете и строяването, май много филми за римската армия напоследък гледа.
      Ето и малко оръжие.
      Attached Files

Comment

Сега за броя,не разбирам защо се махат нули,с какво право тия които го правят били ли са там че да го знаят.
        За средновековието е най добре да се борави с категории от рода ,,многобройна,, ,,твърде многобройна,, ,,по-голяма,, ,,огромна,, ,,силна,, и т.н.
        Всичко останало са необосновани предположения приети за удобство.
        За битката ,аз съм чел това :французите се отделят напред и разпръскват първата турска линия,после се натъкват на коловете и пускат конете.Спешават се преминават и смазват и втората линия ,след това разпръскват и третата турска линия и започват да се качват по някакъв хълм.Тогава ги атакуват отгоре еничари конници скрити до момента от хълма,боят е жесток и тогава се намесват сърбите.Останалите зад гърба на французите турци се окопитват ,спешават и атакуват в гръб. Французите пробват да отстъпят,ама не могат и капитулират.
        Тогава турците нападат втория ред на християните .В центъра са рицърите,отдясно власите,отляво хърватите.Рицарите разбиват турците в центъра и ги преследват ,,и ги избил всичките,, обаче власите и хърватите са победени и побягват.Рицарите се оказват обкръжени от три страни и също побягват.
        www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

еничари конници
          ъъъ, те за таквиз чувам за пръв път. Между другото това описание ми напомня за една чеченска песен в която се разказва как се разкъсва тройно обкръжение.
          Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Явно това със спешамането си е приом от началото на битката. по късно обаче е интерпретиран като следствие от коловете.
            Харесахте ли доспехите, те са от края н а 14 век. Хубаво ще е да сложим и нещо за турците. Имам неща но са от средата на 15 в. но мисля, че ще свършат работа.

Comment

Какво да направя като не четеш достатъчно. В момента чета Вера Мутавчиева/има хубави страници за армията/ която споменава 6 еничарски корпуса- от тях 2 конни.

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Frujin Assen написа
                Какво да направя като не четеш достатъчно. В момента чета Вера Мутавчиева/има хубави страници за армията/ която споменава 6 еничарски корпуса- от тях 2 конни.
                Ти добре ли си????
                Да ми цитираш баба Вера.

Comment

Вярно е че говори много глупости,ама по турците е спец.

Comment

Тя е по-добра в писането на исторически романи.
                    (\_/)
                    (°_°)
                    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Frujin Assen написа
                      Вярно е че говори много глупости,ама по турците е спец.
                      Човек, дядо Професор поне чете сериозно.
                      Еничарите са създадени при Орхан и са пехотен корпус. По-късно имат 198 орти-нещо като роти. ТЕ СА ПЕХОТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      Може еничарският ага да е яздил но те са пехота. Тая баба бе писала ,че сме имали 9 Ме 109 през 2 война

Comment

Ще проверя допълнително за еничарите,ама не възприемайте всичко което знаете за бетон.Помислете какво би станало ако на еничарите им се наложи сами да водят бой,май по добре е да имат и конница.Тя пише и че сред спахийте също е имало и пехотни корпуси.
                        Подобно разпределение при което всеки корпус си има и пехота и конница ми се вижда далеч по рационален отколкото едннобразието.
                        В съвременната армия като се каже ,,пехота,, не значи единствено кашици ,има и ,бтр,бмп и разни други работи,по ми се вярва така да е било и тогава.
                        И не съм чак толкова възрастен! Нека кажем че съм на средна възраст.

Comment

Англичани и бретонци-1500-2000.
                          Кадсан-10.11.1337 г. бретонци-5000
                          Англичани 500 тежки конници, 2000 стрелци.
                          Обероше-21.10.1345 г. французе около 7000
                          Англичани-300-400; тежки конници; 600-800 стрелци
                          Ла Гравел-26.9.1423 г. англичани-2500

Английската армия във Франция :
                          1415г.-10435
                          1417 г.-10809
                          1418 г.-2000
                          1420 г.-1275
                          1422 г.-1079
                          В края на 14 в. Франция можела да излъчи около 2500-4000 рицари. Да не забравяме, че това е най-многолюдната държава.
                          Ще обърна внимание само на 2 неща:
                          1. Французите и англичаните са били само част от кръстоносната армия. При това броя им е сумарен, а не като на две противостоящи си армии.
                          Армията на Сигизмунд е набирана почти от цяла Европа. За разлика от предишните кърстоносни походи - тази е набирана не само от католици, но и от православни.
                          2. Това, което наричаш Франция е било само част от днешна Франция. За времето на 100 -годишната война за известно време Франция е била и без Париж. Бургундците, които са били основен контингент в кръстоносната армия, не са били част от Франция. Даже през 100 тод. война са били на страната на англичаните, както и Бретан като владение на англ. крал.

Така и не разбрах защо армията трябва да се брои 1 по 1. Съмняваме ме хилядите и милионите убити през ВСВ да са броени от 1 човек един по един. Пък и откъде днес знаем населението на България, Франция, САЩ... Не си спомням някой да ме е изброил и после да е продължил с останалите 5 милиарда.

Само еничарския ага е можело да е на кон. Поне така казват. Ако друг еничар го направел, можело да го накажат със смърт. Не знам доколко се е прилагало последното, но по начало еничерите били пехота. На моята страница има статия за еничарите. Има и изображение на еничарски ага на кон (по гравюра).

Comment

Извинявам се за допуснатата от мен груба грешка.
                            В книгата която ползвах ,,1396 никополската битка,,/сборник извори/ израза е ,, еничари И конници ,а не както писах ,,еничари конници,, .
                            За конниците сред еничарите и пехотата сред спахийте се сърдете не на мен ,а на вера мутафчиева.

Comment

[QUOTE=Frujin Assen]Извинявам се за допуснатата от мен груба грешка.
                              Няма нищо всички правим грешки.
                              По времето на Шарл 7-ми, Франция не е малко но е най-населената и богата държава. КОЛКОТО И ДА Е СЪБИРАЛ 60000 Е НЕДУСТЕЖИМО, А И НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВА.
                              Няма голямо значение дали са 20000 или 60000, важното е героизма на тези хора!!!

Comment

gladiator написа
                                По времето на Шарл 7-ми, Франция не е малко но е най-населената и богата държава. КОЛКОТО И ДА Е СЪБИРАЛ 60000 Е НЕДУСТЕЖИМО, А И НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВА.
                                Няма голямо значение дали са 20000 или 60000, важното е героизма на тези хора!!!
                                Защо да не е събирал? Пише го в източниците значи ебило така. Ти бил ли си там та да видиш, че няма 60,000? След като Тевтонският орден събира 1,700,000 при Таненберг(хрониката от Любек) защо Франция да не може да събере някакви мижави 60,000(той дори Луи 14 е събирал по толкоз)?
                                Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Working...
                                X