Българските средновековни църкви.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • KIZIL DELI
    es-Seyyid Ali Sultan
    • May 2007
    • 1875

Caballero de Santiago;263230
    [I
    написа
    К. Иречек отбелязва, че Скопския санджак имал самоуправление - История на България, том 2, стр 572:
    Не знам какво точно е писал Иречек, но Скопско (разбирай днешна Македония+части от Косово, без Струмишко) от завладяването към 1390-те та до края на 15 век е в ръцете на Паша Игит бей, наследен от освободения си роб Исхак бей, който пуска цяла династия. Та не е преувеличение да се каже, че Исхак бей и синът му Иса бей (същият основал Сараево) владеят Македония почти независимо, вероятно това визира Иречек. Така, че мисля си, че сте на прав път в търсенето на благородника патрон на църквата някъде към средата - края на 14 век. По-късно е по-малко вероятно някой кесар да се пише там.

Comment

• Sula
      ветеран
      • Feb 2009
      • 758

KIZIL DELI, те всечки са се водили "роби на султана", така че след 1396 г. разлика няма в това отношение.
      Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

• Sula
        ветеран
        • Feb 2009
        • 758

Ето правилно компресирани двете снимки с надписи вътре в черквата, за които вече писах, че намерих в архива си. По тях може да се получат допълнителни данни за датирането на църквата.
        Attached Files
        Last edited by Sula; 18-03-2010, 11:50.
        Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

• Guy de Mont Ferrand
          chevalier
          • Nov 2006
          • 4570

Леле, за произход от XIV в. и вероятно без реставрация качеството на запазените стенописи наистина е превзъходно. Сула, поздравления за изключителната находка!
          Last edited by Guy de Mont Ferrand; 18-03-2010, 11:52.
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

• Lord Ruthven
            новак
            • Nov 2007
            • 14

Наистина на ктиторският надпис годината е 6877, сиреч 1369. За съжаление аз повече не мога да разчета.
            Сула - изключително ценна находка. Много благодаря! Имаш ли и други снимки от вътрешността? Или поне тази с ктиорите в по-висока резолюция?

Comment

• Sula
              ветеран
              • Feb 2009
              • 758

Lord Ruthven, за съжаление това е всичко, което имам. Ако отида през април ще изснимам всичко педя по педя.
              Guy de Mont Ferrand, да и аз бях силно поразен от това, което видях. Интересно е кога някой специалист по въпроса ще се заинтересува от тази църквица и когат държавата ще предприеме нещо, за да я изследва и документира паметника.

А на Вас, скъпи съфорумници, щом Ви е толкова интересно, се връщам към предложението си да направим рейд през някой уикенд на април до там. Вече имаме разговори с потенциално заинтересовани за 23-25.
              Last edited by Sula; 18-03-2010, 11:58.

Гюстав Льо Бон

Comment

• Thorn
                ветеран
                • Aug 2005
                • 7760

Аз съм за с две ръце и два крака. Единствен проблем - уикендът е уикенд. Т.е. в петък съм на работа и в понеделник съм на работа. Ще се съберем ли в това време?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Guy de Mont Ferrand
                  chevalier
                  • Nov 2006
                  • 4570

Заинтригува ме загадъчният ктитор на църквата - кесаря Новак. Относно личността му има писани някакви простотии по форумите, където се правят абсурдните изводи за съществуването на независими "български" владетели в "автономния" Скопски санджак през 1606 (?) г...

Въпросът с датировката на църквата всъщност е изяснен още в трудовете на Йордан Иванов ама кой да чете?!? Явно заблудата идва от това, че в църквата има няколко надписа, един от които (този над вратата) според него гласи: "Въздигна се из основи и се съгради този божествен и всечестен храм на св. Богородица, съ съдействието на...въ година 7116 или 1607 отъ Хр., месец декемврий 30" От него излиза, че и аз вероятно съм имал известно основание за датировката, която предположих по-горе. Не трябва обаче да приемаме за чиста монета съобщението за "изграждане от основа" - при наличието на по-ранни дати в надписите (най-ранният от всички надписи е от 1345 г.!) явно е ставало дума просто за ремонт и "обновяване".

А самият ктиторски надпис на Новак би трябвало да е на вътрешната дясна страна на църквата. В него се споменават годината 6877 = 1369 и имената на игумена монах Йона (?) и "превисокия крал Вълкашин" ("Български старини из Македония", стр. 59). Последното дава напълно оправдано основание на най-добрият ни според мен специалист по средновековната история на тези земи през периода Проф. Хр. Матанов да твърди, че кесарят е бил васал на Вълкашин.

Comment

• Sula
                    ветеран
                    • Feb 2009
                    • 758

Thorn написа
                    Аз съм за с две ръце и два крака. Единствен проблем - уикендът е уикенд. Т.е. в петък съм на работа и в понеделник съм на работа. Ще се съберем ли в това време?
                    При тръгване в петък не много късно следобяда с прибиране в неделя привечер е възможно.

Гюстав Льо Бон

Comment

• Guy de Mont Ferrand
                      chevalier
                      • Nov 2006
                      • 4570

Аз също с удоволствие бих се присъединил към вас, но за съжаление от 1 до 30 април съм в Гърция Не може ли да е май примерно?

Comment

• Caballero de Santiago
                        chevalier pelerin
                        • Jul 2006
                        • 240

Последната десетдневка на април и аз ще съм в странство, поради което също бих се радвал, ако има някаква възможност да организираме "експедицията" през май. Ако пък няма, здраве да е.

Поздрави!

Comment

• Sula
                          ветеран
                          • Feb 2009
                          • 758

До момента трима са за късен април, двама за през май. И в двата случая имаме време и ще решим до 10- ти април.
                          Last edited by Sula; 19-03-2010, 17:31.

Гюстав Льо Бон

Comment

• airman
                            редовен
                            • Jan 2003
                            • 96

Здравейте,
                            и аз бих искал да се включа в експедицията, ако има място в някоя кола. Нямам претенции за датите, стига да не изскочи нещо в последния момент.

Поздрави,
                            Медка
                            Pauke !

Comment

• Thorn
                              ветеран
                              • Aug 2005
                              • 7760

Аз не възразявам и за след средата на май.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Sula
                                ветеран
                                • Feb 2009
                                • 758

Свети Спас. Щип. Отваря се само веднъж в годината на празника на светеца, та да се снимат стенописите не е възможно, но през малките прозорчета се вижда, че има такива.

Твърде голям ми е файлът със снимките и като ги компресирам утре ще ги кача.
                                Last edited by Sula; 21-03-2010, 20:19.

Гюстав Льо Бон

Comment

Working...