Превзел ли е Никифор Плиска през 811 г.?

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Иво.Станоев
    редовен
    • Jun 2006
    • 117

Никифор е смятал да построи на това място град. Т. е. за него сякаш това не е било град
    И не само за него.
    "Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ

Comment

• владетелят на шумер
      ветеран
      • Nov 2007
      • 258

Това не е доказано.
      Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
      Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

Comment

• Thorn
        ветеран
        • Aug 2005
        • 7760

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
        От него става ясно, че сградите са имали еркери,
        "Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: Ето бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдни поколения"".
        Чардаци и еркери не е едно и също. Имате ли под ръка ЛИБИ за да видим латинския термин.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS
          PATER PATRIÆ
          • Feb 2007
          • 2412

Да, наистина. Изглежда има разлика, а общото е, че и двете са на високо.

От тълковния речник:

еркер м. Издадена част от горен етаж на сграда, обикн. с прозорци

чардак м. Висока покрита тераса на къща.

Горният цитат от АВР на гръцки, но без думите на Никифор: "Και ανελθων εις τα αμφοδα της αυλις, διακινων εις τα ηλιακα των οικηματων, ηγαλλετο και ελεγεν: "Ιδου, ταυτα παντα ο Θεος..."" (ГИБИ ²V: 12)

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

• resavsky
            напуснал
            • Feb 2006
            • 1497

Чардак еркер - не виждам особена разлика/ и особено значение за темата/.Репликата на Никифор обаче е особено интересна - признавам си че не бях се замислял над нея.Ако е искал да построи град на мястото тогава какво е превзел?

Comment

• Thorn
              ветеран
              • Aug 2005
              • 7760

Лагер, обграден с вал и палисада, с няколко дървени постройки, землянки и юрти.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

PATER PATRIÆ
                • Feb 2007
                • 2412

... и дворец в средата.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

• resavsky
                  напуснал
                  • Feb 2006
                  • 1497

"Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: Ето бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдни поколения"
                  Не ми прилича много на описание на дървен лагер но както и да е.Очевидно Никифор е бил впечатлен от видяното.

Comment

• Хана
                    ~
                    • Feb 2005
                    • 2499

По това време в точния смисъл на думите нито чардаци е имало (това е турска дума и тя определено си носи това поостаряло леко селско, леко османско звучане); нито еркери (немска дума, подходяща за замъци и градски къщи на не повече от 200-300 години). Предполагам, най-безобидно и общо ще е да се преведе с "тераса". Но това наистина няма особено значение за темата.

И тъй, като влязъл в резиденцията на Крум. той преровил неговите съкровища и намерил твърде богата плячка. Той започнал да разпределя на войската си по списък мед, одежди, и други различни неща. Като разтворил и неговите изби с вино, той раздавал на всички свои люде да пият до насита. Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: “Ето, бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук И тъй, като влязъл в резиденцията на Крум. той преровил неговите съкровища и намерил твърде богата плячка. Той започнал да разпределя на войската си по списък мед, одежди, и други различни неща. Като разтворил и неговите изби с вино, той раздавал на всички свои люде да пият до насита. Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: “Ето, бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдни поколения.” Като прекарал няколко дни, той напуснал резиденцията на безбожния Крум и оставяйки я, опожарил всички жилища заедно с оградата от поставени едно до друго дървета. , за да стана именит във всички бъдни поколения.” Като прекарал няколко дни, той напуснал резиденцията на безбожния Крум и оставяйки я, опожарил всички жилища заедно с оградата от поставени едно до друго дървета.
                    Дали е имало само юрти, землянки и няколко дървени постройки може да си остане само предположение. Със сигурност е имало съкровища и богата плячка, изби с вино, улици, къщи с нещо си архитектурно по тях, жилища и ограда с палисада.

А за града акцентът е "град на мое име, за да се прочуя" според мен.

Comment

• pnp5q
                      grudge-holder
                      • Feb 2007
                      • 3566

Чардаците ме навеждат на мисълта за къщи на два етажа. :sm186: Има ли юрти с чардак? А землянки? :o
                      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

• gollum
                        фрогландец на вестконинска служба
                        • Jan 2003
                        • 22550

Хана посочи съвсем на място, че не трябва да се водим от думата "чардак". По-скоро - "тераса". А това не е сигурно какво ще значи - може покривите да са били плоски, може да е имало два етажа (примерно на основната сграда на довреца), може и нещо друго - да речем, като обикаляща втория етаж открита галерия.

Comment

PATER PATRIÆ
                          • Feb 2007
                          • 2412

Не съм сигурен къде трябва да е акцентът в думите на Никифор. Съществуват няколко възможности:
                          1. Да построи град защото:
                          а) Това там не е било град;
                          или
                          б) Този град е щял да бъде опожарен, поради което вече нямало да бъде град;
                          2. Да построи град на свое име защото българските селища по онова време не са имали имена. Във всички надписи те се локализират чрез названията на реки, които са близо до тях и др. топоними. Напр. "Старият дом в полето Плиска", "нов дом на Дунава", "аул на р. Тича" и т. н. Поради това и ромейските хронисти говорят за "аула на Крум", защото този аул просто не е имал име.

Но защо му е било на Никифор да строи град на свое име, ако там вече е съществувал град? В такива случаи обикновено градът просто се е преименувал. А в опожарената крумова резиденция не мисля, че е имало някаква кой знае каква ценна архитектура. Иначе василевсът едва ли щеше да му драсне толкова лесно клечката... освен ако походът му наистина не е представлявал просто една наказателна акция срещу българите. Но пък в изворите пише, че си е мислел, че е завладял цяла България. Пък и ако е било само наказателна акция, какви градове е щял да строи там, какви пет лева?:sm186:

Comment

• Хана
                            ~
                            • Feb 2005
                            • 2499

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                            Поради това и ромейските хронисти говорят за "аула на Крум", защото този аул просто не е имал име.
                            [/size][/font]
                            А може да е имал име, но хронистите да не са го знаели и да не са давали 5 пари да го научат. Цялото им отношение е такова: нечист народ и т.н.

Comment

PATER PATRIÆ
                              • Feb 2007
                              • 2412

Точно в домашните извори нямат имена. Вж. цитатите от каменни надписи по-горе.

Comment

• T.Jonchev
                                ветеран
                                • May 2006
                                • 1029

Не усложнявате ли прекалено въпроса?
                                В 971г. Цимисхий просто преименува столицата на свое име и прославянето е налице. Никак не е изключено да става дума за подобно намерение - в римската история то си има своя собствена традиция.

Comment

Working...