Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Превзел ли е Никифор Плиска през 811 г.?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Никифор е смятал да построи на това място град. Т. е. за него сякаш това не е било град
    И не само за него.
    "Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ

Comment

Това не е доказано.
      Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
      Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
        От него става ясно, че сградите са имали еркери,
        "Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: Ето бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдни поколения"".
        Чардаци и еркери не е едно и също. Имате ли под ръка ЛИБИ за да видим латинския термин.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Да, наистина. Изглежда има разлика, а общото е, че и двете са на високо.

От тълковния речник:

еркер м. Издадена част от горен етаж на сграда, обикн. с прозорци

чардак м. Висока покрита тераса на къща.

Горният цитат от АВР на гръцки, но без думите на Никифор: "Και ανελθων εις τα αμφοδα της αυλις, διακινων εις τα ηλιακα των οικηματων, ηγαλλετο και ελεγεν: "Ιδου, ταυτα παντα ο Θεος..."" (ГИБИ ²V: 12)

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Чардак еркер - не виждам особена разлика/ и особено значение за темата/.Репликата на Никифор обаче е особено интересна - признавам си че не бях се замислял над нея.Ако е искал да построи град на мястото тогава какво е превзел?

Comment

Лагер, обграден с вал и палисада, с няколко дървени постройки, землянки и юрти.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

... и дворец в средата.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

"Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: Ето бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдни поколения"
                  Не ми прилича много на описание на дървен лагер но както и да е.Очевидно Никифор е бил впечатлен от видяното.

Comment

По това време в точния смисъл на думите нито чардаци е имало (това е турска дума и тя определено си носи това поостаряло леко селско, леко османско звучане); нито еркери (немска дума, подходяща за замъци и градски къщи на не повече от 200-300 години). Предполагам, най-безобидно и общо ще е да се преведе с "тераса". Но това наистина няма особено значение за темата.

И тъй, като влязъл в резиденцията на Крум. той преровил неговите съкровища и намерил твърде богата плячка. Той започнал да разпределя на войската си по списък мед, одежди, и други различни неща. Като разтворил и неговите изби с вино, той раздавал на всички свои люде да пият до насита. Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: “Ето, бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук И тъй, като влязъл в резиденцията на Крум. той преровил неговите съкровища и намерил твърде богата плячка. Той започнал да разпределя на войската си по списък мед, одежди, и други различни неща. Като разтворил и неговите изби с вино, той раздавал на всички свои люде да пият до насита. Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: “Ето, бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдни поколения.” Като прекарал няколко дни, той напуснал резиденцията на безбожния Крум и оставяйки я, опожарил всички жилища заедно с оградата от поставени едно до друго дървета. , за да стана именит във всички бъдни поколения.” Като прекарал няколко дни, той напуснал резиденцията на безбожния Крум и оставяйки я, опожарил всички жилища заедно с оградата от поставени едно до друго дървета.
                    Дали е имало само юрти, землянки и няколко дървени постройки може да си остане само предположение. Със сигурност е имало съкровища и богата плячка, изби с вино, улици, къщи с нещо си архитектурно по тях, жилища и ограда с палисада.

А за града акцентът е "град на мое име, за да се прочуя" според мен.

Comment

Чардаците ме навеждат на мисълта за къщи на два етажа. :sm186: Има ли юрти с чардак? А землянки? :o
                      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Хана посочи съвсем на място, че не трябва да се водим от думата "чардак". По-скоро - "тераса". А това не е сигурно какво ще значи - може покривите да са били плоски, може да е имало два етажа (примерно на основната сграда на довреца), може и нещо друго - да речем, като обикаляща втория етаж открита галерия.

Comment

Не съм сигурен къде трябва да е акцентът в думите на Никифор. Съществуват няколко възможности:
                          1. Да построи град защото:
                          а) Това там не е било град;
                          или
                          б) Този град е щял да бъде опожарен, поради което вече нямало да бъде град;
                          2. Да построи град на свое име защото българските селища по онова време не са имали имена. Във всички надписи те се локализират чрез названията на реки, които са близо до тях и др. топоними. Напр. "Старият дом в полето Плиска", "нов дом на Дунава", "аул на р. Тича" и т. н. Поради това и ромейските хронисти говорят за "аула на Крум", защото този аул просто не е имал име.

Но защо му е било на Никифор да строи град на свое име, ако там вече е съществувал град? В такива случаи обикновено градът просто се е преименувал. А в опожарената крумова резиденция не мисля, че е имало някаква кой знае каква ценна архитектура. Иначе василевсът едва ли щеше да му драсне толкова лесно клечката... освен ако походът му наистина не е представлявал просто една наказателна акция срещу българите. Но пък в изворите пише, че си е мислел, че е завладял цяла България. Пък и ако е било само наказателна акция, какви градове е щял да строи там, какви пет лева?:sm186:

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                            Поради това и ромейските хронисти говорят за "аула на Крум", защото този аул просто не е имал име.
                            [/size][/font]
                            А може да е имал име, но хронистите да не са го знаели и да не са давали 5 пари да го научат. Цялото им отношение е такова: нечист народ и т.н.

Comment

Точно в домашните извори нямат имена. Вж. цитатите от каменни надписи по-горе.

Comment

Не усложнявате ли прекалено въпроса?
                                В 971г. Цимисхий просто преименува столицата на свое име и прославянето е налице. Никак не е изключено да става дума за подобно намерение - в римската история то си има своя собствена традиция.

Comment

Working...
                                X