Никифор е смятал да построи на това място град. Т. е. за него сякаш това не е било град
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Превзел ли е Никифор Плиска през 811 г.?
Collapse
X
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаОт него става ясно, че сградите са имали еркери,
"Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: Ето бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдни поколения"".
Comment
-
Да, наистина. Изглежда има разлика, а общото е, че и двете са на високо.
От тълковния речник:
еркер м. Издадена част от горен етаж на сграда, обикн. с прозорци
чардак м. Висока покрита тераса на къща.
Горният цитат от АВР на гръцки, но без думите на Никифор: "Και ανελθων εις τα αμφοδα της αυλις, διακινων εις τα ηλιακα των οικηματων, ηγαλλετο και ελεγεν: "Ιδου, ταυτα παντα ο Θεος..."" (ГИБИ ²V: 12)
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
"Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: Ето бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдни поколения"
Не ми прилича много на описание на дървен лагер но както и да е.Очевидно Никифор е бил впечатлен от видяното.
Comment
-
По това време в точния смисъл на думите нито чардаци е имало (това е турска дума и тя определено си носи това поостаряло леко селско, леко османско звучане); нито еркери (немска дума, подходяща за замъци и градски къщи на не повече от 200-300 години). Предполагам, най-безобидно и общо ще е да се преведе с "тераса". Но това наистина няма особено значение за темата.
И тъй, като влязъл в резиденцията на Крум. той преровил неговите съкровища и намерил твърде богата плячка. Той започнал да разпределя на войската си по списък мед, одежди, и други различни неща. Като разтворил и неговите изби с вино, той раздавал на всички свои люде да пият до насита. Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: “Ето, бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук И тъй, като влязъл в резиденцията на Крум. той преровил неговите съкровища и намерил твърде богата плячка. Той започнал да разпределя на войската си по списък мед, одежди, и други различни неща. Като разтворил и неговите изби с вино, той раздавал на всички свои люде да пият до насита. Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците на къщите, радвал се и казвал: “Ето, бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдни поколения.” Като прекарал няколко дни, той напуснал резиденцията на безбожния Крум и оставяйки я, опожарил всички жилища заедно с оградата от поставени едно до друго дървета. , за да стана именит във всички бъдни поколения.” Като прекарал няколко дни, той напуснал резиденцията на безбожния Крум и оставяйки я, опожарил всички жилища заедно с оградата от поставени едно до друго дървета.
А за града акцентът е "град на мое име, за да се прочуя" според мен.
Comment
-
Хана посочи съвсем на място, че не трябва да се водим от думата "чардак". По-скоро - "тераса". А това не е сигурно какво ще значи - може покривите да са били плоски, може да е имало два етажа (примерно на основната сграда на довреца), може и нещо друго - да речем, като обикаляща втория етаж открита галерия.
Comment
-
Не съм сигурен къде трябва да е акцентът в думите на Никифор. Съществуват няколко възможности:
1. Да построи град защото:
а) Това там не е било град;
или
б) Този град е щял да бъде опожарен, поради което вече нямало да бъде град;
2. Да построи град на свое име защото българските селища по онова време не са имали имена. Във всички надписи те се локализират чрез названията на реки, които са близо до тях и др. топоними. Напр. "Старият дом в полето Плиска", "нов дом на Дунава", "аул на р. Тича" и т. н. Поради това и ромейските хронисти говорят за "аула на Крум", защото този аул просто не е имал име.
Но защо му е било на Никифор да строи град на свое име, ако там вече е съществувал град? В такива случаи обикновено градът просто се е преименувал. А в опожарената крумова резиденция не мисля, че е имало някаква кой знае каква ценна архитектура. Иначе василевсът едва ли щеше да му драсне толкова лесно клечката... освен ако походът му наистина не е представлявал просто една наказателна акция срещу българите. Но пък в изворите пише, че си е мислел, че е завладял цяла България. Пък и ако е било само наказателна акция, какви градове е щял да строи там, какви пет лева?:sm186:
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
Comment