Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересен факт...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Динайн, мерси, наистина това имах предвид, че даже и малко повече - къде в тези арабски текстове се говори за "българи" като народ или етнос? Къде се съобщават "българи" въобще, аз единственото, което видях, е назоваването на името на един град "Булгар". А имена колкото щете - доколкото си спомням имаше някакво забутано градче в САЩ с моят ник, това означава ли, че аз съм основал това градче?
    Допълнително самата думичка "Булгар" до каква степен е твърдо установена като звучене? Транскрипцията е арабска, вероятно базирана на индийски източници (поне същите цитати срещах у Добрев, идващи уж от някакви индийски хроники). Да не говорим пък за влиянието на модерните преводи. Очевидно е, че първоначалното звучене на думата е силно хипотетично.
    И в крайна сметка основният въпрос - дори да е така, да е имало град с името Булгар, където и в чиито околности евентуално са живяли предците на Кубратовите българи, то какво от това? Голямата работа, с извинение, То е ясно, че все някъде са живели А историите с Александър Македонски са очевидни митове и легенди.

ПП
    и то не защото вярвате или не на тези "фантасмагории" а защото хората от миналото са вярвали в тях!!!И за да можеш да ги разбереш,да надникнеш в смисълът на техният живот,познание,цел то трябва да си запознат с техните "фантасмагории",не е нужно да вярваш в тях,но е задължително да ги уважаваш,най-малкото за да проникнеш в техният свят,да го разбереш!
    Съгласен съм със значението на митовете като нагледен признак за светогледът на дадени исторически общества. Обаче:
    1. Митовете ни дават сведения за това, как те са виждали света, не какъв наистина е бил той. Това, че толкова време хората са вярвали, че земята е плоска не я прави такава. Така че митовете не са правилният източник когато търсим исторически факти, а когато реконструираме архаичен светоглед.
    2. Не трябва да се бъркат "автентичните" архаични митове с модерните им побратими. В нашия случай легендаризирането на Александър е архаичния мит, митологизирането на Булгар като град на прадедите ни е модерното наслагване. При пирамидите византиеца добре го каза - има един куп откачени теории как са били строени по не знам каква си галактическа ориентация и с не знам какви си извънземни лъчи за повдигане на камъни (все едно извънземните по цял ден измислят лъчи за вдигане на скали ).
    Та с две думи, архаичните митове са изключително интересни, но трябва да се използват също така изключително предпазливо като източник на факти.

ПП За гръцкия дракон грешката е моя
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Допълнително самата думичка "Булгар" до каква степен е твърдо установена като звучене?
      Това ме подсеща за един въпрос, който ме занимава от край време. В Узбекистан има доста голям и древен град "Бухара". Автономна Бухарска Република е съществувала през бурната младост на Съюза, 1920-1924 . Жителите и се наричат "бухари" или "бухарци". Възможно ли е името да има нещо общо с "булгар"?

Ето няколко линка:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bukharan_People's_Soviet_Republic

The earliest remains of human presence in Bukhara are to be found at a depth of about 20 meters an indicator of how long appoximately the town has been in existence. Various documents and scholars fix Bukhara's beginnings at 2000 to 3000 years ago. It is known that in 329 B.C. Alexander the Great conquered a town in this area. The name Bukhara starts appearing in written documents from the I century A.D. The city's could be derived from the Persian "bukhar" for "the source of knowledge" or the Sanskrit "vihara" for "monastery". We can assume, that right from the start, Bukhara was a place where scholars gathered, where science and beautiful crafts stood high on the lists of achievements of its residents and citizens.
      ПП Извинявайте за отклонението.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Ох, какво мазало е в тая тема :aaa: Въпросът на етх, въпреки, че е явно, че е лаик в историята, е доста интересен, дори и само поради това, че много легенди имат историческа основа. Горкият дори се отрича от двата "дяволски" рога на Искендер, но те са единственото напълно реално нещо в цитираните легенди! Ето откъде идват: на монетите си профилът на Александър Македонски е изобразяван с два рога, символи и атрибути на египетския бог Амон, чието свещено животно е овенът! От там иранците и арабите го наричат Зулкарнейн т.е. Двурогия и тъй като по-ерудираните молли сигурно са знаели, че това е езически символ, са го обявили за дявол... Ако самите българи от Булгар на Волга са имали такава легенда за произхода си, това би могло да ни насочи към древен ирански произход т.е. поне от трети век пр. Хр. и първият Булгар да е бил всъщност например Александрия Есхата или някой друг град, основан от Александър в земите на Бактрия и Согдиана.
        A strong toun Rodez hit is,
        The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Ако целта ни е да пишем фентъзи роман, да, може би въпросната легенда е интересна.
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Принципно и Дарвин си е имал доста проблеми със скептиците...
            Не бе, майтапът и заяжданията настрана, но много легенди имат реален исторически произход. Могат да се използват като исторически извор само ако данните от други области (писмени свидетелства, монети итн.) ги потвърждават! В случая нямаме такова нещо, но това не значи, че в бъдеще няма да се появи.

Помежду другото историческото фентъзи ми е, ама наистина, най-любимият жанр в литературата :rock: Много е яко, особено това на Джек Лондон, а има и един разказ на Л. Спрег де Камп- "Аристотел и оръжието", който е истинско бижу :tup:
            A strong toun Rodez hit is,
            The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Действително, легендите много често имат т.нар. историческа подложка, но обикновено е безкрайно трудно тя да бъде установена, защото се налага "разчистване" от пластовете фентъзи, натрупани отгоре й. С такава работа може да се наеме само изключителен професионал.

Comment

Dinain написа
                Eтх, не забелязвате ли че разсъжденията ви са пълни с логически пропуски? Нима не ви е минавало през ума че историята съдържа не малко митове, преувеличения, премълчавания и т.н. нагласявания?
                Най-малкото - не се ли сещате, че в различни извори, писани в различни епохи от различни хора, думите "българи", "български" и т.н. могат да носят различни значения? Това има предвид Sir Gray!
                Източници писани през 9-12 век,които споменават тези имена на народ,учените изследвали и превели тези също твърдят това,че става въпрос за Българите.Митове,преувеличения,премълчавания,да минавало ми е през умът,както казах по рано аз не твърдя,че тези са истина,както и да е.Едва ли аз съм изчел всичко и едва ли претежавам всичката ми нужна информация,но има нещо което е интересно,от всички неща които съм изчел за произхода,кои приемани за легенда кои за истина,няма ни една която да изпрати българите в турко-алтайските народности,винаги сред древни народи от иранските или балкански разни и т.н. Но никога сред онези що ни слагат днес.Та задавам си въпрос защо?Може би защото всичките "писачи" незнаят или по поръчка изменят или нещо друго.

[QUOTE=Sir Gray]Динайн, мерси, наистина това имах предвид, че даже и малко повече - къде в тези арабски текстове се говори за "българи" като народ или етнос? Къде се съобщават "българи" въобще, аз единственото, което видях, е назоваването на името на един град "Булгар". /QUOTE]

По горе съм дал писанията,научните трудове от които са изведени цитатите,историците изследвали тези твърдят това,разбира се ако тези историци лъжат,преиначават или нагласят,вината не е моя,все пак аз нямам достъп до автентичните източници и за това разчитам на тези публикации.
                Last edited by etx; 20-12-2006, 20:16. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                X