Здравейте,предлагам да обсъдим още една злополучна битка в нашата история,а именно битката при Велбъжд,състояла се на 28 юли 1330г,между Михаил III Шишман и Стефан Урош III Дечански.Интересът ми към тази битка идва поради близостта на моя град до мястото на сражението (все пак не съм от Кюстендил,но Дупница е сравнително наблизо) и намерението ми да направя една проучвателна експедиция из тамошните села с цел точно локализиране на полесражението и записване на всякаква информация,било легенди,предания и т.н.,която местните хора са чували за тази битка.
В официалната ни история тази битка се приема като тежък погром най-вече заради смъртта на българския цар,но някои историци твърдят,че е имало няколко сражения,в резултат на които се е стигнало до паритет,като смъртта на Михаил Шишман е малшансът,попречил на българите да излязат победители в тази кампания.
Друг спорен въпрос е как точно е загинал българският цар-дали по време на боя,дали след това от раните си,дали е бил пленен жив и убит от сина на сръбския цар...
Още един спорен въпрос-къде е бил погребан Михаил III Шишман?
Надявам се тази тема да събуди интереса ви и да обсъдим всички факти и хипотези,свързани с нея
В официалната ни история тази битка се приема като тежък погром най-вече заради смъртта на българския цар,но някои историци твърдят,че е имало няколко сражения,в резултат на които се е стигнало до паритет,като смъртта на Михаил Шишман е малшансът,попречил на българите да излязат победители в тази кампания.
Друг спорен въпрос е как точно е загинал българският цар-дали по време на боя,дали след това от раните си,дали е бил пленен жив и убит от сина на сръбския цар...
Още един спорен въпрос-къде е бил погребан Михаил III Шишман?
Надявам се тази тема да събуди интереса ви и да обсъдим всички факти и хипотези,свързани с нея
Comment