Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Църквата в Долна Каменица

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Свети Петър в Никопол. Куличките са били там, където сега има навеси, по времето на Каниц /1869/ са били цели.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

За съжаление и Виница и Патлейна са археология.

Някой има ли план на Долна Каменица?

Comment

nisu bas neke, ali mozda mogu za prvu pomoc da posluze....

Comment

Да, тъкмо се чудех дали е стегнат кръст или със свободни подпори!

Керамопластичната украса на корниза на кулите също е много любопитна. Не изключва да е преизползвана, но на мен ми изглежда автентична.

Comment

Da, jos Feliks Kanic je zabelezio da ovi keramoplasticni ukrasi se jos srecu kod bugarskih crkava na C.moru. To sam i ja primetila. Takvih primera ukrasa nema u srednjovekovnoj Srbiji. Venac oo zupcasto postavljene opeke-cigle je vec uobicajen elemenat dekoracije u podkrovnom delu.

Comment

Evo jos malo Kamenice

Comment

terrarossa написа Виж мнение
                освен Никопол например и в Спасовица и Сяр има такава двойка кули.

Между другото Никопол е много любопитен случай, имаш ли повече инфо за него? Някакви снимки?
                къде в Сяр има двойка кули ... ако е за Св Никола ,която е на средновековната крепост там кулата е една ... ето снимчици...реставрация е почти цялостна

За Никопол там където е десния навес е абсидата ... не се сещам за камбанария над абсида иначе качвам снимка на притвора ... ако имаш план на Никополската църква може да го качиш да го видим ,интересно би било ... общото с Долнокаменишката църква е че и Никополската е имала двуетажен притвор ...

Иначе на темата за Долна Каменица, според мен близоста на границите на България и Унгария ,както и честите и промени са най - вероятни като причина за влиянието на западния тип архитектура ... наоса иначе е почти същия като на църквата в Раковишкия манастир
                http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

Comment

За Никопол явно съм в грешка. Не съм бил там, мислех, че навесите са над кулите

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

arhangel, въпросът с двойките кули на запад ми се стори интересен, а прекрасните снимки на сярската църква, която за пръв път виждам, ме заинтригуваха допълнително

Изглежда, че двете камбанарии на запад се срещат по-често на изток, отколкото на запад. Известния пример с Никопол е показателен; той не е случаен град - дунавско пристанище на Търново е, втори по значение град в широката околност и не случайно замества столицата след падането й.
                    Другите известни случаи са църквите от ²Х-Х век в Патлейна - Преслав и Виница - Варна, които по същото време се сдобиват с двойки кули.
                    Как да се обясни наличието на такава традиция предимно в източните краища при хипотезата за западно /унгарско?/ влияние?

Логично е според мен да се предположи, че модата идва от столицата - от Търново. Църквата, която може да е кандидат за притвор с две кули, е Св.40 мъченици.
                    Нейните няколко реконструкции не съдържат две кули, но не е задължително да са близо до истината . Напротив, църквата най-вероятно е била издигната (върху основи на раннохристиянска църква) като куполна, а не като базилика, като е сега. Двете сериозни удебеления в ъглите на притвора, изявени на фасадите /на скицата - долу/, според мен могат да се тълкуват като кули.

В изглед те ще имат тънка издължена форма, но точно такава е камбанарията на Сярската църква Св. Никола, която си показал
                    На съображение, че стълбище има само в единия ъгъл, може да се отговори с връзка във височина между двете части. Друг въпрос е хронологията - западният нартекс някои датират втората пол. на Х²V век, а дали е така ...

Но може да е имало и други подобни в Търново, например на Трапезица.

ПП Кога ще покажеш снимки на манастира от ПБЦ в с. Равна, че никъде няма?

Comment

случайно прелитащ написа Виж мнение
                      Как да се обясни наличието на такава традиция предимно в източните краища при хипотезата за западно /унгарско?/ влияние?

================================================
                      Но може да е имало и други подобни в Търново, например на Трапезица.

================================================== ======

ПП Кога ще покажеш снимки на манастира от ПБЦ в с. Равна, че никъде няма?
                      Най-близкото съсредоточие на готическа архитектура е Унгария...през 13 - 14 век унгарците на няколко пъти завладяват земите около Видин и е възможно влиянието да е проникнало от там ... По отношение на кулите ... в Сърбия като композиция подобна на Долнокаменишката църква се сочат Джурджеви Ступови край Нови Пазар, Св Никола в Куршумлия и Св Петър в Бяло Поле /камена стави некоя слика да видиме / ,но техните кули са с различен завършек ,а не като на разглежданата от нас в темата ...

аналози с Търново се правят по отношение на тристенната абсида и по - конкретно с църквите на Трапезица ,които "почти всички имат тристенни абсиди" /Теодора Бърнард, Мавродинова.Л ,Мавродинов Н. Еднокорабната и кръстовидната църква по българските земи до края на 14 век/...
                      Паралели с българските църкви се правят по отношение на керамопластичните четирилистници, глинените панички /Ловеч /?!/ ,Търново ,Никопол и Несебър/ които отсъстват в сръбските църкви , свързването на дебелите ,поддържащи купола стълбове със стените, което е характерно за българската архитектура /в Сърбия такова решение е познато само от Речани ,но нямам снимки или планове /ако камена има може да качи/

А от манастира до Равна нямам снимки ,не знам защо си останал с впечатлението ,че имам
                      ще взема да отида ,то и без това ми е близо ...

А от Патлейна и Виница има ли някакви планове ?

Comment

[QUOTE=arhangel;237623]Най-близкото съсредоточие на готическа архитектура е Унгария...през 13 - 14 век унгарците на няколко пъти завладяват земите около Видин и е възможно влиянието да е проникнало от там ... По отношение на кулите ... в Сърбия като композиция подобна на Долнокаменишката църква се сочат Джурджеви Ступови край Нови Пазар, Св Никола в Куршумлия и Св Петър в Бяло Поле /камена стави некоя слика да видиме / ,но техните кули са с различен завършек ,а не като на разглежданата от нас в темата ...QUOTE]

OK. Ima i tih ideja. Ako se dobro secam Kiel je izneo ideju da je preko madjarske drzave dospeo ovaj romanicki,odnosno goticki elemenat-dve kule-zvonici u procelju crkve.
                        Neobicnost donjokamenicke crkve je u konstukciji zvonika nad pripratom i njenim spratom. Ovakva upotreba kula u balkanskoj arhitekturi je malo poznata. I u stilu i u konstrukciji ovi romanski oblici se tumace uticajima sa Zapada.
                        Romanski tip zvonika je dobio novi oblik u raskom stilu gradnjom Djurdjevih Stupova u Rasu (1172). Smatra se da je Djurdjevim Stupovima za uzor posluzila crkva sv. Tripuna u Kotoru koja je sagradjena par godina ranije (1166).
                        Tokom XIII v. upotreba kula -zvonika je intenzivna, ne samo na novim hramovima, vec i dozidjivanjem na starijim spomenicima.Crkve koje su u prvobitnoj gradnji dobile zvonike su Djurdjevi Stupovi u Rasu, Bogorodica Ljeviska, Sv. Stefan u Banjskoj,Bogorodicina crkva u Peci. U dogradnji zvonike su dobile Sv. Nikola kod Kursumlije, Djurdjevi Stupovi na LImu, Sv. Petar u Bijelom Polju
                        Ali kule su bile kraj priprate, razlika je bila samo u njihovom broji-jedna ispred priprate ili dve kule kraj priprate sa severne i juzne strane. Retki su primeri kula nad pripratom, a i tada su to primeri sa jednom kulom.

Comment

. vekaCrkva sv. Djordja ili Djurdjevi Stupovi. Ovo drugo ime je dobila po stvojim stlpovima, stupovima, odnosno zvonicima. Danas su oni u rekonstukciji, posto su tokom ratova bili poruseni do temelja. Prepostavlja se da je visina zvonika bila oko 12 metara, a s obzirom da se crkva nalazi na vrhu brda, cela gradjeovina je verovatno delovala impozantno.hm...,malo se hvalim
                          Ali u pitanju su dve kule uz pripratu.

Sopocani su dobili jednu kulu uz naknadno dozidanu pripratu.

Banjska ima dve kule, ali uz severnu i juznu stranu priprate.
                          I vec sam predhodno napomenula. Sve srednjovekovne srpske crkve sa kulama-zvonicima su katedralne crkve-sedista su episkopija.
                          Da li to ima nekog znacaja i uticaja na Donjokamenicku crkvu?

Comment

arhangel написа Виж мнение
                            А от Патлейна и Виница има ли някакви планове ?
                            Вдясно е Виница, за Патлейна пуснах в другата тема.

Comment

evo i slika

Comment

Намерих план на Патлейна ей го по-долу:
                                Твърде вероятно ми се вижда при преправката да са пристроени кули ,поне доколкото ми разбира главата от плана ...

Църквата във Виница е до 11 век някъде по спомени ... макет има в музея в Преслав ,обаче никакъв спомен нямам ,нито ми дойде на акъла да го снимам ...
                                иначе селото и землището му вече е под водите на яз. Тича.
                                имала е кули над притвора ,добавени след построяването на храма при преправка ,някъде преди 11 век...

Поздравявам ви със Сопочани ... притвора и кулата мисля ,че са от 14 век ... Стефан Душан и Елена ги има на фасадата ,за жалост доста увредени

Comment

Working...
                                X