Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Религията на първобългарите

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Не го помня точно, ще погледна в къщи. Нещо от типа Боила жупан направи тази чаша, която Бутаил жупан обкова.

Впрочем не виждам основания това съкровище да се обявява за българско, а не например за аварско или маджарско
    Last edited by Thorn; 20-11-2007, 14:43. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Thorn написа
      Не го помня точно, ще погледна в къщи. Нещо от типа Боила жупан направи тази чаша, която Бутаил жупан обкова.

Впрочем не виждам основания това съкровище да се обявява за българско, а не например за аварско или маджарско
      Маджарите и аварите имали ли са боили и жупани?тези две думи поне се разчитат безпроблемно.Иван Добрев има твърде екзотична теория за съкровището от Наги сент Миклош - то е принадлежало на българското владетелско семейство от Атила до Борис ²² /включително/ като е спасено по неведоми пътища при превземането на Преслав от Йоан Цимисхий през 971 г.След което съкровището е изнесено в северозападните български земи където впоследствие е укрито.Иван Добрев брани с огън и меч тюрската теория която в негоните книги е обявена за "единствено правилната".
      Last edited by resavsky; 20-11-2007, 15:17.

Comment

Анджък де, и аз това казвам

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Аз лично не намирам за основание да се смята, че и тюркската и иранските тези са "единствено правилни". Твърде много податки има и в двете посоки, за да се махне с лека ръка на проблема. За мен религията остава напълно мътен проблем, защото не мога да асоциирам тенгризма с тези двойни квадрати (храмовете). От друга страна, ако беше зороастризъм, би трябвало да има прах от "вечните" огниове...
          Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Айде, почна се... :wo-oh:
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

а според мен прабългарите са били просветени атеисти и са вярвали че природата е хаотична и непредсказуема и затова в подобие на това универсално правило хаотично са се шматкали натам насам и са създавали градове като всеки от тях задължително трябвало да бъде в различен архитектурен стил, с различни погребални обреди. Навсякъде са се представяли с различни имена и на цикли сменяли уседналия със качевния начин на живот. Така им повелявал природният закон на хаотичността и непредсказуемостта
              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
              きさまはしんでくださいませんか
              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Working...
              X