Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Религията на първобългарите

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Религията на първобългарите

    Не съм много добър специалист по религите, но май монотеизмът на прабългарите е изключение и показва според мен известен път на цивилизационно и културно развитие.
    Между другото (питам, защото това е нещо, което се приема по подразбиране, но ми е интересно кое е разбирането под това приемане), откъде съдим, че прабългарите са били монотеисти и въобще откъде и какви точно са сведенията за вярванията или религията на прабългарите?

    #2
    Отникъде. Има един надпис с името Тангра, едно сведение дето Крум принасял в жертва животни и хора и няколко жертвеника в Плиска. Иначе може всякакви да е имало.


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #3
      Освен жертвоприношенията на бога Тангра и жертвениците

      Чаталарски надпис на хан Омуртаг: "Кан Омуртаг е княз от бога в земята, дето се е родил... Нека бог удостои ..."
      Търновски надпис от 40 мъченици: "Човек, ако и да живее добре, умира и друг се ражда.... Нека бог го удостои да преживее сто години”
      Пресиянов надпис: "Пресиян от бога архонт"

      Comment


        #4
        Хубаво ще е да се изясни този въпрос, защото ми се струва доста съществен. Въпросните надписи с увереност ли са разчетени, че става въпрос именно за "Бог" (т.е., един-единствен) или е възможно все пак да се има предвид някакъв конкретен бог? Има ли някакви сведения по този въпорс (артефакти) от преди основаването на Дунавска България?

        Comment


          #5
          Не съм особено компетентна по въпроса, но което знам.
          Има няколко надписа, в които се употребява думата "бог" в единствено число. Има само един надпис, в който този бог е назован по име - Тангра, в останалите богът е безименен. Има не едно доказателства за жертвоприношения и ритуали, в които не е споменат кой е богът. Не знам дали има спорове и разночетения на надписите, мисля, че не, поне аз не съм чела подобни спорове. Има едни спомени на византийски пленник, който разказва как убеждавал българите, че християнският бог е по-велик от техните, българските богове, без обаче нито да назовава, нито нещо да споменава за религията. Повечето чужди източници, които са много повече от местните, се ограничават с "варвари", "езичници", "нечисти" и т.н.

          Сетих се за още един хубав надпис, от времето на Пресиян.
          "Който търси истината - бог вижда и който лъже - бог вижда." (по памет). Доста актуално, бих казала.

          Comment


            #6
            Името Тангра не е запазен в нито един източник.Надписа за който се говори е силно повреден и трудно може да бъде разчетен.Думата за която става въпрос може да се преведе и като "тангран" и от контекста на запазената част ог надписа въобще не става ясно дали става въпрос за бог.Петър Добрев превежда думата като съкровище.Логиката на старото поколение историци е ясна - щом българите са тюрки не може да не са почитали общотюрския бог - " Тенгри" или "Бир Тенгри".Само че днес е почти сигурно че българите не са тюрки така че теорията за Тангра почва да се пропуква.

            Comment


              #7
              Т.е., днес въобще не е ясно какви са били вярванията на прабългарите? А, между другото, въпросните надписи на какъв език и с азбука са били написани?

              Comment


                #8
                Всички надписи са с гръцка азбука.На какъв език - част от тях са и на гръцки език /например тези около Мадарския конник/.Проблема е за тези които са написани на древнобългарския език с гръцки букви.Те са кратки и са най-често надгробни епитафии или т.нар.военно - инвентарни надписи.Най убедителните преводи на тези надписи се правят когато се изхожда от източноиранските езици.Все пак въпроса не може да се счита за 100 процента решен.Но в последните години тюркската теория за произхода на българите е на път да рухне като пясъчна кула.Почти всички специалисти са единодушни че въпросните надписи не са на тюркси език - преди всичко за разликите в граматично отношение.

                Comment


                  #9
                  Всички първобългарски (както сполучливо ги нарича авторът, за да избегне определянето какви са: старобългарски, прабългарски, славянски или нещо друго) са описани в книгата на Веселин Бешевлиев "Първобългарски надписи", първото издание на която е доста отдавна, мисля 50-те или 60-те. Бешевлиев е класик, в смисъл професор по старогръцки и е преводач на старобгръцки и византийски източници. Описаните от него надписи мисля бяха около 40, но не във всички се споменава бог. Повечето, както каза Ресавски, са на гръцки език с гръцки букви, има на славянски език с гръцки или с латински букви, има няколко надписа с гръцки букви на непонятен език, условно наречен прабългарски. Първите кирилски надписи са едва от 10 век. Възстановяването на този евентуален прабългаски език засега е невъзможно поради крайната оскъдност на материала, т.е. на надписите.

                  Ето надписа от Мадара, в който се споменава Тангра:

                  Думата "та ггра" започва на 4-ия ред вдясно и продължава на 5-ия (това е надпис на колона). Дали има след това н или няма и дали е тангра или тангран мен лично не ме вълнува особено, паралелите с Бир Тенгри за момента не са доказани.

                  Ето единия от надписите надпис, в който се споменава бог:

                  Думата θeo, т.е. бог е на 4-ия ред (еx θeoy arxon - от бога архон, т.е. от бога владетел).
                  Last edited by Хана; 30-03-2006, 15:15.

                  Comment


                    #10
                    Една системна бележка - дали няма да е добре последните постове, в които става въпрос конкретно за първобългарите (наистина, понятието е по-добро) да бъдат отделени в самостоятелна тема за първобългарите и артефактите, свързани с тях.

                    Comment


                      #11
                      ГГ на гръцки се чете НГ. Имаше дискусия за това в дира-а.


                      thorn

                      Средновековните църкви в България

                      Comment


                        #12
                        Thorn написа
                        ГГ на гръцки се чете НГ. Имаше дискусия за това в дира-а.
                        ... както и тук http://forum.boinaslava.net/showthre...E0%ED%E3%F0%E0
                        (\_/)
                        (°_°)
                        (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                        Comment


                          #13
                          Склонен съм да приема че думата в надписа е тангра.Проблема ,че може да се приемат две тълкувания на запазената част от надписа:че името на бога е Тангра или че "тангра" или "тангран" е принесен в жертвоприношение на бог.Просто надписа е незапазен и не може да се даде категорично тълкуване.Но искам да отбележа,че името "тангра" отсъства на много места където би трябвало да се спомене ако действително беше върховния бог на древните българи:например при спора между Омуртаг и Кинам,в писанията на Теофилакт Охридски,при големия кръст от Добруджа и т.н.Освен това ако българите бяха тюрки защо не пишат "Бир Тенгри" а "Тангра".Има изрични сведения от един арабски пътешественик който изследва божествата на различните народи: той е категоричен,че тюрките го наричат "Бир Тенгри" а българите "Едфу".Това между другото е поредното безкрайно ясно разграничение между тюрки и българи.И накрая един въпрос към всички подръжници на тюркската тоерия за произхода на българите:в състояние ли са да посочат поне един -единствен писмен извор в който българите са наречени тюрки / или поне е намекнато че са такива/ както и че тяхната прародина е Алтай.

                          Comment


                            #14
                            Thorn написа
                            ГГ на гръцки се чете НГ. Имаше дискусия за това в дира-а.
                            Да, така се чете от древността до наши дни в гръцкия, нема защо да спорите!

                            THE LABARUM


                            sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                            ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                            ,sevogorob eht erew ysmim llA
                            .ebargtuo shtar emom eht dnA

                            Бе сгладне и честлинните комбурси
                            тарляха се и сврецваха във плите;
                            съвсем окласни бяха тук щурпите
                            и отма равапсатваха прасурси.

                            Comment


                              #15
                              resavsky написа
                              И накрая един въпрос към всички подръжници на тюркската тоерия за произхода на българите:в състояние ли са да посочат поне един -единствен писмен извор в който българите са наречени тюрки / или поне е намекнато че са такива/ както и че тяхната прародина е Алтай.
                              Аз не знам някога в Бойна Слава да е застъпвана от някого тюркската теория за произхода на българите, така че надали някой тук може да ти отговори.
                              А за мен лично тези спорове за произхода на българите са толкова емоционално натоварени за спорещите страни, че отдавна загубих интерес към тях. Доколкото съм запозната, нито една от теориите няма достатъчно убедителни доказателсва в своя подкрепа, но не смея да се обаждам, тъй като не съм много компетентна, пък и какво ли значение има всичко това.

                              Comment

                              Working...
                              X