Nikolay написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българска армия в изгнание(1422 -1454 г.)
Collapse
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
А, извинявайте, освен че Матанов не е единствен автор на "От Галиполи до Лепанто", кога ще го питаме дали е съгласен с:През последните няколко години историците доказаха, че България е паднала под османска власт не през 1396 г, както се считаше доскоро, а през 1422 г.
Аз пък бях под впечатлението на фон Хамер който твърди, че при Чамурлии участват 7000 еничари от страна на Муса и всички те са от България. Та, да, има българска войска, ама тя е под чужд байряк и то зелен. Събирали са се с пенчик, така че Мутафчиева предполага, че става дума по-скоро за наемници, а не за потурчени.
Друго кво да добавя...а, да: Григорий Цамблак в своя "Разказ за пренасянето на мощите на св. Петка от Търново във Видин и Сърбия": "Така, величаейки се със славни победи, измаилтянинът (Баязид) стигна до град Видин и изпрати в град Бруса свързан царя, който беше излязъл насреща му без да се бои, поради онези обещания, които му бе изпратил (султанът)..."
и
Българската анонимна хроника от ХV в., според която: "...Баязид обаче не почака нито най-малко, но се вдигна оттам и отиде към запад, като завладяваше царства и земи. Той залови и подчини цар Срацимир в 6906 г."
Сега, Пламен Павлов твърди че "младият цар Костантин" и "България" си съществуват, ама извори освен нещо от Константин Костенечки май няма?! Или?Last edited by von Danitz; 10-12-2006, 18:01.
Comment
-
Абе бая са несигурни повечето от данните в тази статия...A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
На мен статията ми хареса и смятам, че данните, които се съдържат в нея, са коректни. Такива статии, независимо от популярния си стил и характер, са важни, защото разсейват мъглата, обвиваща все още една голяма част от интересната фактология, касаеща българската история през XV век.
Тълкуванията на фактите, изводите от тях и обобщителните заключения са съвсем друга работа. Аз също не съм склонен да приемам съществуването на българска държавност до 1422г., а камо ли след това. Основанията да се приеме подобно схващане са слаби. Съгласен съм с връзката държава-армия, посочена в предните постове (Ханс и Gollum) и с това, че в дадения случай се касае до български контингенти, а не до българска армия (защо използват термин "армия" в една научно-популярна статия авторите според мен удовлетворително обясниха и не е редно да ги укоряваме).
Comment
-
Ето това например ме озадачава:
През 1454 г. цар Владислав Фружин загубва борбата с Янош Хунияди и владенията му са конфискувани. Той заедно с тримата си по-малки синове избягва в Османската империя, където постъпва на служба и му е поверена охраната на западно-старопланинските проходи. Наследници на тези българи са по-сетнешните католици в Чипровци.A strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment