Съобщение

Collapse
No announcement yet.

имената на първите български владетели?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Нека проследим имената едно по едно:
    1. Кубрат или Курт - вероятно Курт с добавка бат (Курт`бат), подобно на бат`Органа или бат`Баян;
    2. Баян, Батбаян или Безмер - Безмер вероятно е славянски еквивалент на тюркското Баян (бая - много, безмер - безмерно);
    3. Аспарух, Есперих, Исперих (в Именника), Испор (в Апокрифа), Еспор (на орела от Вознесенск и т.н. - вероятно иранското Аспар с добавка готското рих (Аспар`рих). Същото ще се види по надолу при още един владетел;
    4. Тервел - няма разночетения;
    5. Кормесий - на гръцки Кормесиос, по вероятно Кормес, Курмис, Крумис;
    6. Севар - няма разночетения;
    7. Кормисош - вероятно вариант на Кормесиос, Кормес ²² (?);
    8. Винех - няма разночетения освен предположението, че е изкривена форма на Сабин;
    9. Телец - славянско име;
    10. Сабин - няма разночетения;
    11. Умор, Омур, Омар - добре известното тюркско име Омур;
    12. Токту - няма разночетения;
    13. Паган - няма разночетения;
    14. Телериг - най-вероятно Телец ²² - Телец с добавка готското рих като при Аспарух;
    15. Кардам - иранско име, няма разночетения;
    16. Крум - в изворите Кормесис, вероятно едно и също име с Кормесий (Кормес ²) и Кормисош (Кормес ²²), т.е. Кормес (Крум) ²²²;
    17. Омуртаг - Омур ²² с добавка Таг (?);
    18. Маламир - прилича на славянско, но по-скоро е българско име подобно на хунското Баламер, куманското Алдимир и т.н.;
    19. Пресиян, Персиан - иранско име със значение персиец. Персиан ²;
    20. Борис - известна етимология от Барс, т.е. тигър;
    21. Владимир, Расате - обикновено се приема, че след покръстването Расате приема славянското име Владимир, което е абсурдно и нелогично. До св. княз Владимир Руски това име не е християнско и няма защо да го приема. По вероятно е друго - отново да срещаме традицията за двойни имена славянско и българско подобно на Баян-Безмер, Баян (Боян)-Енравота, Персиан-Звиница (???) и др. Ако е така е интересно, кое християнско име е приел Расате след покръстването си. Интересна хипотеза е Илия. Така се е казвал един от участнициет в дипломатическа мисия в Цариград описан като канатабан (канартикин - ???).

Comment

Хахммм...всъщност "готското" "рих" е латинското "рекс"= цар, вожд . Т.е. най-вероятно Телериг=Телец+риг(рих, рекс)= владетелят Телец, както и Аспарух=владетелят Аспар (Аспар+рих).
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Не знам дали тука му е мястото, но какво знаете за името Данфор? Чух го за пръв път във връзка с една местност в северозападна България и наскоро попаднах на тази статия

Може да е още едно потвърждение, че в някои от тези местности е имало компактно западноевропейско население. Спомням си, че гледах репортаж за някакви села пак май в тази местност със странни имена, които някои смятат за скандинавски.

Comment

княз Стратемирович написа
          11. Умор, Омур, Омар - добре известното тюркско име Омур;
          Малко произволна аналогия - Умор - Омур, Омар ....

Comment

КГ125 написа
            Малко произволна аналогия - Умор - Омур, Омар ....
            то и за Телец, че е славянско си е произвол.
            а възможноста таг - тох? и таг - тих?
            Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

tonev написа
              то и за Телец, че е славянско си е произвол.
              а възможноста таг - тох? и таг - тих?
              Ами като тук-там и тип-топ... :sm113: :sm113: :sm113: (извинявай, тонев, не се сдържах)
              A strong toun Rodez hit is,
              The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
                Ами като тук-там и тип-топ... :sm113: :sm113: :sm113: (извинявай, тонев, не се сдържах)
                ми то точно това имах предвид. щото и тва съм го чувал.
                Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

http://en.rodovid.org/wk/Lineage:House_of_Dulo - погледнете тук...Според мен добре е направено, при това не от "патриотари".

Comment

Това е напълно измислена генеалогия. Със същото основание можеше да се напише примерно "Петко, Стоян, Драган Авитохол, Ирник, Миро, Киро ...."

Comment

Stan написа Виж мнение
                      Това е напълно измислена генеалогия. Със същото основание можеше да се напише примерно "Петко, Стоян, Драган Авитохол, Ирник, Миро, Киро ...."
                      Аз пък мисля, че е добра компилация на база известните исторически извори....

Comment

За 80 % от посочените няма данни да са били българи, още по-малко пък са били от рода Дуло.

Comment

Stan написа Виж мнение
                          За 80 % от посочените няма данни да са били българи, още по-малко пък са били от рода Дуло.
                          А какви данни има за рода Дуло-българи ли са?

Comment

Ben Gagauzum написа Виж мнение
                            А какви данни има за рода Дуло-българи ли са?
                            Единствените данни за рода Дуло са в Именника на българските князе. Едва ли може да има съмнение, че Аспарухи родата му са били българи

Comment

Stan написа Виж мнение
                              Единствените данни за рода Дуло са в Именника на българските князе. Едва ли може да има съмнение, че Аспарухи родата му са били българи
                              Моите уважения Стан, но единствено не казвай "единствено" ...прилича на 100 %(божественост). Аз мисля, че е редно да изчакаме и други мнения.

Comment

Ben Gagauzum написа Виж мнение
                                Моите уважения Стан, но единствено не казвай "единствено" ...прилича на 100 %(божественост). Аз мисля, че е редно да изчакаме и други мнения.
                                Да разбира се. За съжаление, специалистът по болгари го пуснаха в едноседмичен голям гарнизон. Колкото за Дуло, може да си сигурен че баш така, както казвам. Въпрос на извори.

Comment

Working...
                                X