Съобщение

Collapse
No announcement yet.

имената на първите български владетели?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

KG125 написа
    Тука нямаше ли списък на готски или вандалски владетели, или бъркам темата?
    Бъркаш, мисля, че беше "За произхода на няколко думи" в Общи.....

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

Comment

О, да. Пардон.

Вандалските крале:

- Годигизел (-407)
      - Гундерик (407-428)
      - Гейзерик (428-477)
      - Хунерик (477-484)
      - Гунтамунд (484-496)
      - Трасамунд (496-523)
      - Хилдерих/к (523-530)
      - Гелимер (530-534)

Пет свършват на "рих" или "рик".

Исперих може ли да има нещо общо?
      Last edited by Гост; 28-02-2006, 21:42. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

тази статия както вече писах не е моя.
        Ами и аз писах, че според някои (без да казвам, че съм от тях) е вариант на Атила, а ти взе да драцкаш глупости. Аз по начало гледам на това със значението на имената като на вятърничево наименование - напълно е възможно една име, което има сходство с думи от много съвременни езици всъщност да означава нещо на някакъв безследно изчезнал език.

Такива многознайковци като тебе с лопата да ги ринеш, а в този форум изключително.
        Все си мислех, че покрай синовете на комит Никола е добре известно, че "комитопул" означава "син на комитата". Но има нещо утешително - в съвременния български има думата "дуло" - на пушка. Пък от Авитохол ще стане чудесен "автогол".

Comment

Ти остави шегите, Галахаде, ама "дуло" отде иде в българския? В речниците, които са ми под ръка е прескочена.
          Може ли да значи "Извор", или нещо, от което се излиза или нещо сходно?
          (Кат сме го ударили на предположения.)

Comment

Чел съм някъде, че за значението на името Исперих има няколко теории в една от които се казва, че името има алански произход, изговарящо се буквално Аспар-хрук.Името Исперих идвало от славянската транскрипция. Тази теория теория предлага различни варианти на тълкуване. Някои го превеждат като "Конникът", други като "Бял кон", или "Белият конник". Също съществува теория за тюркския произход на името според която името се тълкува като "дугар вълк" или "сокол".
            Името Исперих не би трябавало да има нищо общо с Вандалските крале.

Comment

KG125 написа
              Ти остави шегите, Галахаде, ама "дуло" отде иде в българския? В речниците, които са ми под ръка е прескочена.
              Може ли да значи "Извор", или нещо, от което се излиза или нещо сходно?
              (Кат сме го ударили на предположения.)
              От руски, как откъде:
              "Штирлиц спиною ощутил холод и обернулся - в форточке дуло! Штирлиц закрыл форточку. Дуло не исчезло..."

:sm113:
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Штирлиц вышел на улице и увидел башню. Башня качалась.
                "Пиза" - подумал Штирлиц.
                "Меньше пить надо" - подумала башня.

По-скоро те са го взели от нас

dundyss написа
                Чел съм някъде, че за значението на името Исперих има няколко теории в една от които се казва, че името има алански произход, изговарящо се буквално Аспар-хрук.Името Исперих идвало от славянската транскрипция. Тази теория теория предлага различни варианти на тълкуване. Някои го превеждат като "Конникът", други като "Бял кон", или "Белият конник". Също съществува теория за тюркския произход на името според която името се тълкува като "дугар вълк" или "сокол".
                Името Исперих не би трябавало да има нищо общо с Вандалските крале.
                Защо не? Исперих някак не звучи на славянски... Аспарух - може би. Ще взема да се поинтересувам по-подробно. Имах тука запис на един документален филм, но ми изчезна ...
                Last edited by Гост; 28-02-2006, 23:07. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Ами името на Аспарух се среща в няколко варианта (два от които са от различни преписи и части на именника). По Видение Исаево - Испор, но точното изписване със стари букви не съм го виждал.

Comment

"Испор-цар" не беше ли? "Испер-рих"? (???)

Comment

Защо не? Исперих някак не звучи на славянски... Аспарух - може би.
                      Извинявам се за въпроса, но Аспарух/Исперих не е ли от прабългарите? Защо името му трябва да звучи славянско???

ПП На мен и Аспарух не ми звучи славянско, по-скоро го свързваме с българската история и затова. Както и Джон, Джо, Джак и т.н. който подсъзнателно свързваме със англосаксонските народи, а всъщност нямат нищо общо с "варварските" имена от едно време.

КГ125 написа
                      О, да. Пардон.

Вандалските крале:

- Годигизел (-407)
                      - Гундерик (407-428)
                      - Гейзерик (428-477)
                      - Хунерик (477-484)
                      - Гунтамунд (484-496)
                      - Трасамунд (496-523)
                      - Хилдерих/к (523-530)
                      - Гелимер (530-534)

Пет свършват на "рих" или "рик".
                      Как ги изкара пет бе??? Аз четирима преброих
                      Last edited by Dinain; 28-02-2006, 23:28. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Няма как да звучи славянско, естествено. По-горе стана дума за славянска транскрипция.

Comment

"Испор-цар" не беше ли? "Испер-рих"? (???)
                          Автохонците имат такова виждане: Теле-риг...

Но по именника след Есперих си има княз:

И след това дойде на тази страна на Дунав Исперихъ12 княз и до сега. Исперихъ княз

На печата на Телериг пак си е една дума.

Грешка може да е като с Кампаган - нямаме ги заедно на печат или колона на владетеля и може да се предположи, че са отделно. При Кубрат - по Именника е Курт - това ще рече че е почти сигурно, че е Курт - Бат (Бат също се сраща отделно - Бат Баян). За Заверган също може да се предположи, че е Севар хан, защото първото прилича на името на един от бълг. хановете, а второто на титла.

Comment

Mda. Обаче и готските са цели - Теодорих и т.н.
                            Ако вникнем дълбоко в духа на текста, който е славянски, не е невъзможно "княз" да е добавено, защото авторът е посочил името, както е разпространено и до него титлата княз на славянски.

(къде пишеше "Испор-цар", бе да му се невиди не помня...)

Comment

Чел съм че славяните са взели титлата княз именно от немското конунг.
                              Имената също са много подобни,сещам се за готски имена като Видимер,Валимер,Теодимер и т.н. които са сравнително близки до славянските,дали славяните не са взели доста от немците в областта на езика.
                              www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

KG125 написа
                                Mda. Обаче и готските са цели - Теодорих и т.н.
                                Ако вникнем дълбоко в духа на текста, който е славянски, не е невъзможно "княз" да е добавено, защото авторът е посочил името, както е разпространено и до него титлата княз на славянски.

(къде пишеше "Испор-цар", бе да му се невиди не помня...)

Испор цар прие българското царство. И този цар създа гради великие: и на Дунава Дръстър град.

Из апокрифна българска летопис от XI век

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                                X