Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Цар Симеон Велики

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Цар Симеон Велики

Моля ви дайте някакъв линк с инфо за Цар Симеон Велики и в точност за войните които е водел утре ще ме изпитват а имам само некви дати и нищо повече плс помощ

П П
    Темата ми е flood и няма да се учудя ако я изтриете но просто съм отчаян
    Sing to the Motherland, home of the free,
    Bulwark of peoples in brotherhood strong.
    O Party of Lenin, the stength of the people,
    To Communism's triumph lead us on!

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=7252 - тук бях писал малко за най-голямата война, стана доста дълга дискусия, но може и да отсееш по-полезното за себе си. Щом ти трябва по-обща информация провери в Уикипедията, там трябва да са описани на кратко основните събития и битки.
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Уорлорд, забравяш да препоръчаш форума, в който двамата с тебе сме модератори. Заповядай тука :

Едното е тема за битката при Ахелой, а другото за "Златния век".....

П.ПV Тея ученици верно почнаха да учат по Интернет

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
      ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
      ,sevogorob eht erew ysmim llA
      .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
      тарляха се и сврецваха във плите;
      съвсем окласни бяха тук щурпите
      и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Търговската война
        Още в началото на управлението на княз Симеон спокойствието на страната било нарушено. Византийския император Лъв VI не могъл са се примири с изгонването на гръцките свещеници и търсел начин да си отмъсти . Подучен от своите съветници, той преместил тържището на български стоки от Константинопол в Солун. Това било силен удар върху българската търговия, защото там нашите търговци били принудени да плащат по-високи мита. Така те били прогонени от огромния Цариградски пазар, където се събирали търговци от цяла Европа и Азия.
        Княз Симеон познавал добре византийците. Той знаел, че това е само началото на сериозен сблъсък. Затова решил да атакува пръв. След като молбата му българското тържище да остане в Константинопол била отхвърлена, Симеон нахлул с войските си във Византия. Така в 894 г. започнала първата в Европа война за защита на търговските интереси. В Източна Тракия българската армия помела изпратените срещу нея византийски легиони и хазарски наемници. Огромна плячка и хиляди роби поели към България, където младия княз отпразнувал първата си бляскава победа. Тя обаче не върнала търговците в Константинопол.
        Василевсът подкупил с много злато маджарите, за да нападнат България. В същото време византийската флота се отправила на север. Двойното нападение затруднило Симеон и той временно отстъпил. Войските му се затворили в крепостта Дръстър (Силистра). За да спечели време , княза започнал преговори с Византия, но в същото време тайно говорел с печенегите. С тяхна помощ разбил маджарите. Загубите им били огромни, а земите им били опустошени.
        Симеон отхвърлил заплахата от север и обърнал поглед на юг.Византийците прехвърлили всичките си войски от Азия на Балканите, но през 896 г. Симеон ги разбил и принудил Лъв VI да върне българските тържища в Константинопол.

Comment

Моля ви дайте някакъв линк с инфо за Цар Симеон Велики и в точност за войните които е водел утре ще ме изпитват а имам само некви дати и нищо повече плс помощ
          Ама хора, прегледайте темите. Симеон го дъвкахме - по специално за Ахелой.

894- 896г. Симеон започва война заради преместването на тържището от Цариград в Солун. Разбива виз. войска в изт. Тракия. Византия подкупва маджарите, превозва ги през Дунава и нападат България. Унгарците разбиват бълг войски в няколко сражения (между 1 и 3). Симеон сключва мир с Византия и в съюз с печенегите опустошава унг. поселище. След това маджарите се изместили от Ателкуза на днешното си място. После бълв ойски нахлули в Тракия и разбили виз. войски при Българофигон. Симеон стигнал до Цариград и било сключено примирие.

През 912 имп. Александър отказал да поднови мирния договор с България. Симеон настъпил през 913г. срещу Византия. Александър бил починал междувременно. Бълг. войски стигнали до Цариград, където Симеон бил коронован за император на българите.

През 913г. бил извършен преврат в Цариград и власта била поета от имп. Зоя. Симеон настъпил към Тракия и Драч и временно завзел Одрин.

През 917г. станала битката при Ахелой, за която вече сме писали и по-горе сложих линк.

920-921 Симеон настъпил към Цариград. Византийците опитали да отблъснат бълг. войски, но били разбити. По-голям успех имала виз. дипломация, която предизвикала размирици в Сърбия и това отвлякло вниманието на Симеон. (за походите при Сърбия може да се види при натискане на ризидавия линк "Материали по история" и се отиде на хронологичната таблица на ср. владетели - няколко (Павел, Петър и Захарий) от тях били подменяни един след друг от Симеон)

През 924г. предприел поход към Цариград, но там след преговори с Роман Лакапин се оттеглил.

През 927г. изпратената бълг. войска срещу хърватите била разбита. Наскоро след това Симеон починал.

Comment

Galahad написа
            През 927г. изпратената бълг. войска срещу хърватите била разбита. Наскоро след това Симеон починал.
            Разглеждал съм в подробности царуването на Симеон Велики, но само този момент ми е малко мъгляв и необясним. Каква е била причината за тази война и как хърватите са успяли да разбият изпратените от Симеон войски (това е единствената загуба в шеметната кариера на Симеон)? Аз бях чел някъде, че тогава сърбите, бошнаците и хърватите изградили общ фронт, подкрепен и от византийската дипломация, и успяли да спрат българската инвазия в западната половина на полуострова, до колко е вярно, незнам. Галахад ти как мислиш?
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

С хърватите отношенията се влошават защото в Сърбия бил поставен български наместник.
              Войската срещу хърватите била предвождана от "алобагатур", което ще рече, че не е била голяма. Походите срещу маджари и византийци били предвожадени от царя, а срещу Сърбия от великите боили.

Comment

Интересно защо хърватите са се засегнали от това, че в Сърбия е поставен български наместник, те по правило (поне в по-новата история) не могат да се понасят със сърбите и обикновено са в добри отношения с България. А пък от друга страна войводите Сигрица, Мармаис, Ицкволия, които са предприемали походи в Сърбия по заповед на Симеон винаги са постигали лесен успех, пък срещу хърватите търпят провал.
                (\_/)
                (°_°)

Comment

Интересно защо хърватите са се засегнали от това, че в Сърбия е поставен български наместник
                  Ами притеснили са се, че след като е подчинена Сърбия е дошъл техвия ред. И с основание.

Ицкволия
                  Това най-вероятно е изопачено от ичергубоила, което ще рече, че армията е по-голяма от тази на "алобагатура".

Comment

Aми мерси наистина ми помогнахте и все пак някой да знае нещо за войната която е водил Симеон за Варна за Черноморието (нямам предвит битката при Ахелой) ?
                    Sing to the Motherland, home of the free,
                    Bulwark of peoples in brotherhood strong.
                    O Party of Lenin, the stength of the people,
                    To Communism's triumph lead us on!

Comment

:sm186:
                      Ico написа
                      Aми мерси наистина ми помогнахте и все пак някой да знае нещо за войната която е водил Симеон за Варна за Черноморието (нямам предвит битката при Ахелой) ?
                      Ъъъъъъъъъъъ :sm186: :sm186: :sm186:

THE LABARUM

Comment

Ico написа
                        Виж пак хубаво в тетрадката,да няма някаква грешка?
                        СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

Тя Варна и при татко му си е била българска. Да не бъркаш Варна с Бургас (по-точно Акве Калиде), или Симеон с Калоян? Първата грешка ще е много голяма - като да идеш в Ямбол и да почнеш да хвалиш града на 100-те войводи. :sm202:

Comment

Сигурно го бърка с Калоян, щото за поне не се сещам за друг, воювал с византийците за Варна.....

THE LABARUM

Comment

Warlord написа
                              Разглеждал съм в подробности царуването на Симеон Велики, но само този момент ми е малко мъгляв и необясним. Каква е била причината за тази война и как хърватите са успяли да разбият изпратените от Симеон войски (това е единствената загуба в шеметната кариера на Симеон)? Аз бях чел някъде, че тогава сърбите, бошнаците и хърватите изградили общ фронт, подкрепен и от византийската дипломация, и успяли да спрат българската инвазия в западната половина на полуострова, до колко е вярно, незнам. Галахад ти как мислиш?
                              "Жестоката постъпка със Сърбия му създала нов неприятел в лицето на хърватския владетел, на когото Симеон не е могъл да гледа през пръсти. Хърватско, чието засилване бе почнало още през втората половина на IX век, в началото на Х век представлявало вече внушителна политическа единица. Особено то се издигнало и достигнало разцвета на своята мощ при княза, а от 924 г. и краля Томислав (910—928 г.), съвременник Симеонов. [6] С унищожението на васалните отношения на Сърбия към българския цар Симеон влязъл в непосреден допир с тоя нов съсед, а с бързото разширяване на границите на хърватската държава рано или късно трябвало да се сблъскат интересите на тия двама силни владетели. В даденото време настъпвало още и друго обстоятелство, което ускорявало това сблъскване. След разгрома на Сърбия хърватският княз, като имал пред вид интересите си, се явил едничък покровител и защитник на сърбите; Хърватско станало сборен пункт за сърбите, които почнали да се стичат от всички страни около своя княз Захарий, избягал там още в началото на сръбския поход. [7] Имайки зад гърба си такъв силен съсед, Симеон не могъл да не предвижда, че сърбите, поддържани от хърватския нладетел, могат да се възползуват от войната му с Византия, за да вдигнат отново въстание против него и да му отмъстят за жестоката разправа. Не по-малко опасно за Симеон се явявало и сближението на Византия с Хърватско, което бе почнало тъкмо в това време.
                              ...
                              Войната била предизвикана, както се каза, от съюза на Византия с Хърватско, който не може да се отнесе по-рано от края на 924 г. или в началото на 925 г., и, друго, защото границите на България още от времето на Борис се простирали до Адриатика. [18] Напротив, Симеон тъкмо в даденото време е можел най-малко да мисли за нови завоевания, а още повече противоположни на оная посока, към която той през целия си живот се стремел и не преставал да се стреми; той бил принуден към тая война от самото стечение на политическите събития и от критичното положение, в което се намирал в дадения момент; за него тя не само се явявала като едничко средство да предвари и да отклони страшната опасност, която го постоянно заплашвала и с това го държала със свързани ръце, но и отваряла му път за по-решителни действия спрямо Византия. Обаче тая война донесла на Симеон не такъв резултат, какъвто той очаквал. Войската, която по негова заповед нахълтала под предводителството на воевода Алого-ботур [19] от Сърбия в Хърватско, била цялата избита от хърватите, с които несъмнено са действували и захълмци, и сърби в непристъпните планини"
                              В.Златарски

20. Двадцать седьмого мая пятнадцатого индикта повел свое войско против хорватов архонт Болгарии Симеон, вступил с ними в сражение, был разбит и потерял всех своих воинов.
                              Продолжитель Теофана

Comment

Working...
                              X