Буквичките са на глаголица(създадена от братята Кирил и Метоий)- тя се използва в Хърватско и региона до 14 век мисля, ако не беше и по-късно. Иначе за самата картинка не мога да различа много добре, но мисля, че това са някави зооморфни фигури- приличат на елени или нещо подобно. Интересно.....
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Богомилите- молба за помощ!
Collapse
X
-
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
-
Гост
byzantiner написаБуквичките са на глаголица(създадена от братята Кирил и Метоий)- тя се използва в Хърватско и региона до 14 век мисля, ако не беше и по-късно. Иначе за самата картинка не мога да различа много добре, но мисля, че това са някави зооморфни фигури- приличат на елени или нещо подобно. Интересно.....
-------
Току що се образовах! Цитирам Педията: ''... Според проф. Васил Йончев глаголицата произлиза от т.нар. „руни“ или „неизвестни знаци“ от прабългарските надписи от Преслав, Плиска, Мадара, Муфтарлар, Равна и др., и се подчиняват на една и съща фигура-модул, като спазват един основен принцип на изграждане, с тази разлика, че „руните“ са сричкова азбука.
Глаголицата е съставена само от един вид букви – няма главни и малки букви. Според графическото си представяне, азбуката се развива в две форми: българска (обла глаголица) и хърватска (ъглеста глаголица).''
Comment
-
Гост
Интересно ми стана , тази снимка какво общо има с богомилството? На какъв език са надписите (много ми приличат на онези 'букви' от древните български надписи, колкото съм ги виждал де)?
Comment
-
Отделните букви на глаголицата със сложната си конструкция от кръгчета, и чертички, не са се писали, а по-скоро са се рисували с множество ситни махове. Това я прави изключително трудна за възпроизвеждане. Тя обаче с течение на вековете се променяла, опростени били някои очертания. Така се и превърнала в по-удобно писмо, разпространявано за богослужебни нужди в Хърватско и Далмация. Независимо от малкия брой български паметници на глаголица, които ние познаваме, те на са еднакви по написание. Някои закръглят ъглрите и така се създава впечатлението за плавно свързване на елементите на буквата - кръгчета и дъги. Това се нарича обла глаголица(Асеманиево, Зографско, Мирииско Евангелие и Рилските глаголически листове). Другата глаголица е т.нар. ъглеста глаголица- изостря се и се подчертава ъгловата форма на буквата(Синайския псалтир). А пък има и ръкописи, в които има и заоблени и ъглести букви.
THE LABARUM
Comment
-
Кръста си е изображение на човешкото тяло в дадена позиция. Не трябва да се асоциира само с разпъването на кръст или с Исуса.
За Богомилсвтото много се спориоткъде е произлязло. Някои казват, че е от павликяните, други, че е възникнало в България, трети, че основателя му е Боян Магът (син на Симеон). Той е учил в Магнаурската школа, която е била дом на много езотерични източни учения в които са посвешавани само най-добрите ученици. Интересен е линка богомилство-дъновизъм-бяло братство Последното разбира се се простира от Близкия Изток до Индия с различните му там местни клони.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Гост
На част от изображенията това, което някои наричат кръст по скоро прилича на забит меч или на котва. Във всеки случай не е познатото ни разпятие с Христос и евангелистите нв 4-те края. А релефите са добре орнаментирани, за да приемем, че се дължи на схематично.
Интересно какво ли щеше да се получи, ако бях сложил и онези дето по дрехите имаха свастики??
Comment
-
Bagatur-Bagain написабогомилството е християнска ерес.
На част от изображенията това, което някои наричат кръст по скоро прилича на забит меч или на котва.
THE LABARUM
Comment
-
Гост
Може да са котви като символ на надеждата. А може да са и плугове; меч-плуг. Идеята да превърнем мечовете в плугове. Богомилите са имали малко отрицателно отношение към държавата и към войната.
А в богомилството има влияние на манихейсквото, но е отделно течение. Ама ми е трудно да определя точно разликите.
Като литература - статия от една книга "България 681-1981", С., Изд.ОФ,1981г. - акад. Д. Ангелов - "Богомилите", стр.125-134 Но статията е по-скоро доста общ преглед на богомилството и сродни нему (катари, албигойци) през Средновековието.
Comment
-
За Боян магесник не може да твърдим, че има нещо общо с богомилството- и двата първични източника от онова време, които го споменават го обвиняват в привързаност към старата българска традиция. В католическата литература се изказва и обвинението в магьосничество и езичество. Повече може да се намери в трудовете на Дюканж, който много добросъвестно обобщава известното му за историята ни, разглеждайки Византийската и Българската история.
За богомилството и християнството- несъмнено богомилството е християнска ерес: приема основните тези на Четвероевангелието, основната молитва- единствена писана в евангелието- Отче наш, а дори и съвременните им католически духовници ги обявяват за християнска ерес- дори изрично пишат, че са по-лоши от езичниците и маврите.
По-интересно е, че в Италия още има религиозни общини от богомилското учение: когато беше следствието по "случая Антонов", италианската преса поискала отстраняването на съдията, защото майка му принадлежи към такава общност.
Comment
-
Bagatur-Bagain написаТова за Боян Магесник не ми звучи много правдоподобно. Той е бил привърженик доколкото знаем на старата вяра и традиции, а богомилството е християнска ерес.
Има интересн линк между албигойци и тамплиери например. Тамплиерите са им давали подслон и защита в замъцитие си. Смятали са ги за братя по вяра. разликата е, че едните носят знанията си от кръстоносните походи, а другите се падат лкон на нашите богомили. Източника обаче явно е сходен или еднакъв, вероятно видоизменен със времето.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Гост
Златарски говори, че един от последователите на Василий Врач също можел като баян Вениамин да се превръща в звяр.
Comment
-
Може ли някой да предложи извори и доказатества за миграция на богомили от България в Босна и дали изобщо може да се говори за преселение на българи по тези земи на запад ...
Интересно ми е защото разбрах че в Босна и в Далмация има народни песни като "bugarshtica" и "bugar-kabanica" ...
Благодаря ви предварително !
Comment
-
Гост
Изтеглих си нещо с Флекса за богомилите: http://kroraina.com/NI/JI/JI-BKL/
Й. Иванов - Богомилски книги и легенди.
Comment
-
Гост
byzantiner написаМоля да ми помогнете, ако можете.
Разглежда културното влияние на официалната църква и богомилството върху българската психология. Уви, вече не помня друго, освен, че беше песимистичен извода и за двете влияния...
Comment
Comment