Steelman написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
1366-Похода на граф Амадей Савойски
Collapse
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Гост
Третото дете на Йоан V Палеолог е император Мануил II Палеолог който се жени за Йелена Драгаш,която е дъщеря на загиналия заедно с Крали Марко при битката при Ровине а именно -Константин Драгаш ,за чиято майка се спори коя е но според мен майка му е българката Владислава а бащата на Константин Драгаш е деспот Деян Драгаш чийто баща е Драгимир.Мануил II Палеолог има от Йелена има 10 деца:Най-голяма е неизвестна по име дъщеря, след това имат син- Константин Палеолог умрял млад, след това син-император Йоан VIII Палеолог който се жене три пъти но няма деца.Първата му жена е Ана Московска която е дъщеря на великия московски и владимирски княз Василий I и дъщерята на великия литовски княз Витовт и княгиня Ана , а именно княгиня София.Княз Витовт е първи братовчед на бащата на крал Владислав III Варненчик а именно крал Владислав II Ягело.Родители на Василий I е прославения при битката при Куликовското поле княз Дмитрий Донски и княгиня Евдокия а баща на Дмитрий Донски е Иван II Иванович Красиви чийто баща е Иван Данилович I Калита който е син на Даниил Московски който е син на княз Александър Невски който е син на княз Ярослав Всеволодович който е син на Всеволод Юревич който е син на княз Юрий Долгоруки който е син на княз Владимир Мономах който е син на Всеволод Ярославич който е син на Ярослав Мъдри който е син на Владимир Святославич който е син на княз Святослав Игоревич който е син на княз Игор и княгиня Олга(за която някои смятат че е дъщеря на българския цар Симеон Велики) а Игор е син на легендарния първи руски владетел и новгородски княз Рюрик.Втората жена на Йоан VIII Палеолог e София Монфератска която е дъщеря на маркиз Теодор II Монфератски.Третата жена на Йоан VIII Палеолог e Мария Велика Комнина чийто родители са Алексий IV Велики Комнин и Теодора Кантакузина.Алексий IV Велики Комнин е пра-пра-пра...внук на императора на Византия Андроник I Комнин.Бащата на Теодора Кантакузина е Теодор Палеолог Кантакузин. Следващото дете на Мануил II Палеолог e деспота на Солун Андроник Палеолог който умира на 24 години като през последните 4-5 години от живота си е бил монах .Следващото дете на Мануил II Палеолог e неизвестна по име дъщеря а след нея следващото дете е деспота на Морея -Теодор II Палеолог който се жени за италианската аристократка Клеофа Малатеста чийто баща е графа на Пезаро Малатеста I който е пра-пра...внук на водача на гвелфите в италианската област Романа а именно -Малатеста де Верукио.Теодор Палеолог има от жена си дъщеря Елена Палеологина ,която се жени за краля на Кипър Йоан II Кипърски.Елена и Йоан имат 2 дъщери -Шарлота и Клеофа и докато Клеофа умира млада то Шарлота живее 43 години и е титулувана като кралица на Кипър,Ерусалим,Армения и прицеса на Антиохия.Теодор II Палеолог има и незаконен син-Тома Мануил Палеолог.Следващото дете на на Мануил II Палеолог е Михаил Палеолог който умира млад а следващото след него дете на Мануил II Палеолог е последният император на Византия Константин XI Драгаш Палеолог който се жени 2 пъти но няма деца.Първата му жена е Теодора Токо чийто баща е Леонардо II Токо чийто баща е графа на Кефалония Леонардо I Токо чийто баща е Гулиелмо Токо който е управител на остров Корфу.Втората жена на Константин XI Драгаш Палеолог e Катерина Гатилузио която е дъщеря на Дорино I Гатилузио който е син на Франческо II Гатилузио за който писах по-горе.Следващото дете на Мануил II Палеолог e деспота на Морея Димитриос Палеолог чиято първа жена е Зоя Параспондил и те нямат деца а от втората си жена а именно от Теодора Асенина деспот Димитриос Палеолог има дъщеря Елена Палеолог която е била в харема на султан Мехмед II.
Ще продължа по-късно.
Comment
-
OK, а майката на Мануил II? Йоан II Кипърски е по-скоро Жан (французин е).A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Последното дете на Мануил II Палеолог е деспота на Морея Тома Палеолог който се жени за Катерина Закария която е дъщеря на Центурионе II Закария който е син на Андроник Асен Закария който е син на Центурионе I Закария и на неизвестна представителка на рода Асеневци.Според Иван Божилов тази неизвестна представителка на Асеневци е дъщеря на деспота на Морея Андроник Асен, който е син на българския цар Иван Асен III който е син на Мария Асенина която е дъщеря на цар Иван Асен II.Аз не съм съвсем убеден в това което твърди Иван Божилов.Тома Палеолог и жена му имат поне 4 деца:Първото дете е Елена Палеологина която се жени за деспот Лазар Бранкович който е син на Георги Бранкович и Ирина Кантакузина.Георги(или Григор) Бранкович е син на Вук Бранкович и на дъщерята на княз Лазар а именно -Мария.Елена и Лазар Бранкович имат 3 деца .Първото е Йелена Бранкович която се жени за последния босненски крал Степан (Стефан ) Томашевич.Следва Милица Бранкович която се жени за последния владетел на Епирското деспотство деспот Леонардо III Токо чийто баща е Карло II Токо който е син на Леонардо II Токо за който писах по-горе.Милица и мъжа и имат син Карло III Токо.Следва Йерина Бранкович която се жени за Йоан Кастриоти който е син на великия албанец Георги Кастриоти Скендербег.Второто дете на Тома Палеолог е Андрей Палеолог който се жени за Катерина и спорид някои източници те нямат деца а според други те имат деца- Константин и Мария.Третото дете на Тома Палеолог е Мануил Палеолог който може би е приел исляма и е имал два сина от туркиня.Последното дете на Тома Палеолог е София-Зоя Палеолог която се жени за великия московски княз Иван III и техен син е великия московски княз Василий III чийто син е Иван IV Грозни.
Ще продължа по-късно.
Comment
-
Гост
Четвъртото дете на Йоан V Палеолог e деспота на Морея Теодор I Палеолог ,който се жени за Бартоломея Ачияоли, която е дъщеря на Райнерио Ачияоли вероятно херцог, който е син на Джакопо Ачияоли.Според някои източници деспот Теодор I Палеолог няма деца, а според други има дъщеря.Петото дете на Йоан V Палеолог e Михаил Палеолог ,който е убит млад.Шестото дете е Мария Палеологина ,която е сгодена за Мурад I и е умряла млада.Седмото дете е неизвестна дъщеря сгодена за краля на Кипър Пиер II де Лузинян ,но не се стига до брак между тях.Последните две деца са дъщери ,които са станали монахини и са неизвестни по име.
Comment
-
Гост
Съпругата на Йоан V Палеолог e Eлена Кантакузина ,която е дъщеря на Ирина Асенина, която пък е дъщеря на Андроник Асен ,който е син на Иван Асен III ,който е син на Мария Асенина ,която е дъщеря на Иван Асен II.Бащата на Елена Кантакузина е Йоан VI Кантакузин ,който е син на Михаил Кантакузин.
Comment
-
Мда, верно, как може да ми изхвръкне от главата Елена Кантакузина! Райнерио е херцог, макар и самозван. Мария Палеологина жени ли се за Мурад I или умира преди това? Откъде се знае, че последните две дъщери на Йоан V са станали монахини?A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
-
Гост
Comment
-
Ей, "Железния", за тебе пунктуация няма ли? Запетайките са ти избягали някъде
Steelman, значи не си направи трудът да слагаш поне малко от малко препинателни знаци, както Ги Монфера бе така любезен да те предупреди. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%...B0%D1%86%D0%B8 И абзаци нямаш! Въобще защо пишем? Ами то по-лесно се чете Библията с нейните безкрайни родословни дървета. Бах мама им на училищата, дето само ви бълват...
Виждам, че ти е интересно; и на нас също ни е интересно да научим нещо повече за Амадей VI Савойски и родословията на тези-онези; ама защо ни мъчиш, човече? Улесни себе си, улесни и нас!
Comment
-
Steelman написа Виж мнениеЗа последните две дъщери на Йоан V Палеолог аз съм чел в Medieval lands с автор Charles Cawley но той самият казва че не може да се каже със сигурност че те изобщо са негови дъщери.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
А, да, и един мой принос: Елена Кантакузина е дъщеря на Йоан VI Кантакузин и Ирина Асенина, която от своя страна е дъщеря на Андроник Асен и жена му от известната фамилия Тарханиот, Андроник Асен пък е син на българския цар Иван III Асен и Ирина Палеологина, дъщеря на Михаил VIII Палеолог. Т.е. излиза, че и Елена и мъжът й Йоан V са правнуци на Михаил VIII и съответно втори братовчеди.Last edited by Guy de Mont Ferrand; 26-11-2011, 09:52.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Ги ,Medieval Lands е един вид енциклопедия за кралски,царски и други благороднически фамилии.Ако пробваш да я потърсиш с Гугъл, ще я намериш в нета.Това което аз пиша ,на места се разминава с Medieval Lands.Мисля ,че тази енциклопедия е интересна за всички, които не претендират че са най-големите капацитети по тези теми.
Comment
-
Гост
Ги ,прав си че,Елена Кантакузина и съпруга и са втори братовчеди ,но аз съм посочил, че майката на Елена е Ирина Асенина и навсякъде съм чел, че се казва Ирина Асенина , а не Мария както ти си писал.
Comment
-
Гост
Графе Христо,моите уважения към цвета ти ,но тъй като не знам какъв цвят граф си ,изказвам само едно предположение,а именно че си по-начетен от червения граф.Затова ,моля те,в една нова тема да ми прочетеш една лекция за трифтонгите във византийския гръцки от 14-15 век.Според Ги ,във изписването и изговарянето на гръцки на името Палеолог има дифтонг,но аз съм учил ,че при три гласни една след друга имаме трифтонг, а не дифтонг.Ако някой не знае кой е червения граф и поиска да разбере ,съм готов да кажа какво знам по този въпрос.
Comment
Comment