Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Илюстрации на воини

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Илюстрации на воини

Izvinqvam se mnogo, mnogo, che ne pisha na kirilica, no mi se skapa layouta, shte go opravq skoro

Moia vupros e slednia: mozete li da me nasochite kum sait ili kniga, koiato sudurza dobri i tochni iliustracii na bulgarski i vizantiiski srednovekovni pehotinci i konnici? Zamislil sum da risuvam nqkoq bitka i mi trqbva informaciq.
    A i otdelno se zanimavam s Warhammer historical seriite i takava informacia sushto bi mi bila dosta polezna.
    "Щом не щеш мира, на ти секира"

Във темата за византийската войска имаше линкове с такива възстановки( предимно на византийски войници, но имаше и един сайт с български). Колкото до книги- такива, на които аз съм попадал и евентуално нещо може и да ти помогнат - Българска веонна история през Средновековието ЧАСТ 1 ( авторите акад. Димитър Ангелов, Борис Чолпанов) и Геза Фехер Облекло и оръжие на старата българска войска * Военното дело на прабългарите( превод на двата труда на унгарския учен в книжка на издателство Тангра ТанНакРа София 2001). Надявам се да ти помогнат! Засега само това се сещам.

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

Comment

кажи за коя битка. все пак има разлика между седми и четиринайсети век.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Зависи какво точно се търси? За византийските има Оспрейки. За нашите има средновековни миниатюри, стенописи, реконструкции, оръжия... На този форум има доста, но е пръснато из темите.

Comment

И реконструкции ли има? Аз що не съм виждал?

Галахад, що не наминаваш и в цивилизации и исторически възстановки в дира? Крум също може да намери доста неща там.

thorn

Comment

Не съм се замислял за някоя определена битка, но ми се ще да е нещо от към 14 век. Може да е просто битка, без име

Comment

И аз често съм си мислел да направя в живопис или графика една по-голяма и подробна картина на някоя голяма битка на кадастрон 70х50 примерно, ама все не остава време. Рисувал съм по-малки проектчета, като например моментът, в който Тервел напада лагера на арабите, това на преден план, а в дъното се виждат арабските кораби и стените на Константинопол, които са под обсада и там също се води битка. Рисувах ужасяващ пейзаж на бойното поле след битката при Ахелой. Всичко това естествено на аматьорско ниво.
              (\_/)
              (°_°)
              (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Много ще съм доволен, ако мога да ги видя

Comment

Нямам скенер за да мога да ги кача във форума. А и незнам вече къде съм ги забутал това беше отдавна. Но може и да направя нови стига да ми дойде вдъхновението. Макар, че вече съм позагубил форма, не съм рисувал сериозно откакто спряха да ми дават зор по пленерите.

Иначе ти можеш ли да покажеш нещо, дори и да не е точно битка?
                  (\_/)
                  (°_°)
                  (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

аз качвам всичко тук:
                    Check out Krum-Strashni's art on DeviantArt. Browse the user profile and get inspired.

ако ти се гледа

Comment

А като се сетя аз откога не съм рисувал.... Хем все битки рисувах, с по стотина фигури. Темпера.

Е сега като се сетя, доспехите са доста фентъзи, но тогава толкова си знаех за тях.

Круме Страшни - гледайки твоята Last stand виждам, че имаш доста добра представа за въоръжението през 14 век. Кой знае колко различни неща няма да намериш. Но иди на горния линк за дира, там съм постнал доста снимки на стенописи от разни манастири - някои съм правил аз, някои съм намерил в нета. Вярно, че повечето са от 15 век, но има ценни неща. Постнал съм и стенописи от разни македонски църкви - те са си от 14 век.

thorn

Comment

Ами и аз да ви поканя!Общо взето се въртим около възстановките,гледаме как действат в чужбина,учим се,а на самите мероприятия така се забавляваме,че ни стига за месеци напред.Полека лека и екипировка си набавяме,пък като ни омръзне ще си направим друга.Проблема е,че источниците на информация са малко-повечето икони,които според мен следват византийски шаблони.Ама като няма риба и рака е....
                        По музейните хранилища и да има нещо,то така е"консервирано",че едва ли ще става за нещо след 15-20год.Май се отплеснах,ама елате ни вижте.
                        Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
                        http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Comment

Въпросът как изглеждат българските войни през Средновековието отдавна ме занимава. Бих искал да изложа няколко свои виждания, част от които вече съм писал във форума. Галаханд е голям привърженик на миниатюрите, но вече в спор с него изложих позицията си защо не може да се вярва на византийската миниатюра и икона. Ако им вярваме излиза, че от Домината, та чак до 15 век тези мили хорица не са поумнели и продължават да влизат в бой с римските брони и ризници с птерюги и толкоз. Техните съседи и противници се развиват, превъоръжават, но тук няма такова нещо. Как тогава те се справят с тях? Явно това е закостенял канон, който не дава реалното състояние на нещата. И наистина, рядко но все пак могат да се видят бойци, които по защитно въоръжение не отстъпват на западните.
                          За първото царство винаги се рисува войнът от мениалогият на Василий Българоубиецът, все едно че всички така са изглеждали. Друг любим сюжет е конникът от Наг Сенкт Миклош. По последни проучвания, обаче съкровището е аварско. Дори и да приемем, че има сходство, което е и напълно вероятно, никой или почти никой не използва за реконструкция, графитите на тежки конници от Плиска. Никъде не съм виждал чорапът от ризница от масовият гроб в Кюлевча-втора пол. на 8 век. Никъде няма в Европа подобно нещо.
                          За втората държава имаме данни, че се внася оръжие от Бохемия и Дубровник. Явно страната е неспособна да си въоръжи сама войската. Трябва да отчетем и трофейното оръжие, което за разлика от филмите не се оставя на бойното поле, а се използва.
                          Археологическият материал е доста притеснителен. Считам, че голяма част от плетените ризници са турски-15-18 век. Защо? Няма никъде в Западна Европа толкова запазени ризници от 12-14 век, част от тях са в прекрасно състояние, а много от средновековните крепости са имали и турско военно присъствие. Сами по себе си ризниците са трудно етнически определими, ако не и невъзможно.
                          Налакътниците от Царевец-тип базу-банд, твързе е вероятно да са ползвани от татарски или турски наемник.
                          Западни по произход без съмнение са забралото на базинет от Търново и базинетът от Казанлък. Такъв вероятно е и плетеният шлем за глава , подобен на качулка с прорези за виждане.

Comment

Галаханд е голям привърженик на миниатюрите, но вече в спор с него изложих позицията си защо не може да се вярва на византийската миниатюра и икона.
                            Ами възможностите не са много големи. На намерените при разкопки датировката им се прави доста трудно и в повечето случаи е съмнително. Щом и съкровището от Наг Сент Миклош излезе съмнение (а по него има надписи) какво остава за една ръкавица, чорап от ризница...
                            Иначе изображенията не са чак толкова неверни. Струва ми се, че когато Парабелум беше сложил боздугани сложих една фреска където се виждат същия тип.
                            Дори и да приемем, че има сходство, което е и напълно вероятно, никой или почти никой не използва за реконструкция, графитите на тежки конници от Плиска.
                            Като взема да правя помощните статии ще ги сложа към битката при Цариград 718г. и разбиването на Никифор ²...заедно с онези от Менелогия и конника Наг Сент Миклош. А, и Мадарския конник!

Comment

Working...
                            X