Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Самуил

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Както винаги Хана много точно е описала нещата. Напълно подкрепям!
    Надявам се, че няма да се налага често да се припомня, че форумът има историческа насоченост
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Хана, браво, както винаги постът ти е точен и на място :tup:. Само една мъничка корекция във връзка с това:
      проф.Божидар Димитров
      човекът не е никакъв "професор", колкото и да се представя като такъв. И по мое лично менние има много по-малки основания да се титулува така от, да речем, Ханс Делбрук .

Comment

gollum написа
        човекът не е никакъв "професор", колкото и да се представя като такъв. И по мое лично менние има много по-малки основания да се титулува така от, да речем, Ханс Делбрук .
        ооо, поднасям най-искрените си извинения на Ханс, че съм го поставила наравно с Б.Д.
        И за да различаваме в титлите проф. Д.(елбрюк) от проф. Д.(имитров), предлагам да добавим на Ханс и "доктор на историко-математическите науки" А след още една дискусия за числата направо служебно да го повишим в академик

Comment

Понеже стана дума, а и защото винаги тайно съм се опасявал от това.
          Ясно е че не съм професор, нямам и претенции да съм. Не ме тресе чак такава самовлюбеност.
          Това е малка как да кажа, ролева игра - като малък експеримент избрах този прякор и съответно аватар. От там идва и титлата. Освен това не мислите ли че отива на аватара? Не изглежда ли така истинският професор? А не като някои жалки ментета настанили се в музеи и телевизии.
          Освен това надявам се това не е най-страшното прегрешение - имаме участници сами удостоили се с благородническа титла, първо тях трябва да линчуваме(ха как се измъкнах и набутах други в кюпа).
          Що се отнася до многоуважаваният професор и директор на музей Божидар Димитров, то съм напълно съгласен с Хана(всъщност имитирам ителегентните хора). За съжаление тази личност макар да не е нито уважаван, нито професор е директор. Нищо ново под слънцето. :evil:

А след още една дискусия за числата направо служебно да го повишим в академик
          Това го приемам като тежка обида. Сега ще се опитам и да обясня защо толкова много се занимавам с числата, макар да не съм математик(никога не съм и бил кой знае колко силен в тази област).
          Според мен не може и дума да става за историческо познание ако то не стъпва върху някаква информационна база, аз лично, като пацифист се интересувам от военната история, а там най-важни са количествените измерители или с други думи числата. Военната история просто няма смисъл без числа. Как може да разберем нещо ако изхождаме от неверни данни? Ето например в филма "Хан Апарух"(нали така се казваше) българите пътуват до "България" 20 години, ако седнем да умуваме защо толкова бавно са се движили докъде ще стигнем?
          Как може да разберем Гръко-Персийските войни ако работим с стотици хиляди и милиони перси? Как може да разберем "Великата Отечествена" ако работим само със съветски източници, в който Германия постоянно има числено превъзходство във всичко?
          Няма как да разберем защо Наполеон губи сражението при Бел-Алианс докато на модела на Сииборн 7,000 прусаци стоят закрити от погледа на посетителя.
          Колкото и да не обичаме цифрите не може да не признаем тяхното значение. Ако постоянно се връщам към тях то е с надеждата да помогна да се откъснем от оковите на преразказа и да започнем да мислим самостоятелно.
          Last edited by Ханс; 10-10-2005, 16:06.
          Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Хана написа
            Малце извори:

Яхия Антиохийски, Yahya of Antioh – арабски историограф от първата половина на 11 век, християнин по вероизповедание, съвременник на описваните и интересуващите ни събития.

От http://www.vostlit.info/Texts/rus/Yahya/text1.html

Дуклянски летопис – латински източник от средата на 11 век с предполагаем автор-хърватин.

От http://www.vostlit.info/Texts/rus6/D.../frametext.htm

Лъв Дякон, който е един от основните източници за живота на Самуил, нарича тези, с които се бие Василий, не българи, не македонци, а мизийци.

http://www.ropnet.ru/sapsan/text/biz.../book%20X.htm?
            хвала ! добри извори ! :tup:

Comment

Ханс, няма как да съм по-съгласен с това, което си написал във втората част на поста си. Мога само да те поздравя за формулировката :tup: - според мен това е единственият начин въобще да постигнем нещо.
              Last edited by gollum; 10-10-2005, 16:30.

Comment

по ли е важно какъв е Б. Димитров отколкото какво пише?
                Дайте по сащество: какво от написаното от него в КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАИ не е вярно?

(Абе къде изчезна флага за писане на кирилица?)
                Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                (собствен патент)

Comment

Цар Самуил е български цар. Две мнения по въпроса не трябва да има.

Comment

plamen_starbov написа
                    Ти прочете ли какво пишеше до тук в темата? Мнения по всеки въпрос може да има, но те трябва да се доказват. Замерването с клишета и гръмки фрази е патент на фанатиците или манипулаторите, а не на мислещите хора.

Comment

Цар Самуил е македонски цар. Две мнения по въпроса не трябва да има.

Comment

Hans Delbruck написа
                        абе Ханс ти ебаваш ли се или говориш сериозно ??? ако си сериозен дай малко доказателства .

Аз мога да кажа : Цар Самуил е марсиански цар . Две мнения по въпроса не трябва да има ! .... и какво от това , значи ли че е бил цар на Марс тогава ?

Comment

junker_Tolstoj написа
                          абе Ханс ти ебаваш ли се или говориш сериозно ??? ако си сериозен дай малко доказателства .

Аз мога да кажа : Цар Самуил е марсиански цар . Две мнения по въпроса не трябва да има ! .... и какво от това , значи ли че е бил цар на Марс тогава ?
                          Не не се е****м.
                          Я вземи да си поиграеш на една игра, нарича се открий приликите.
                          Долу има две изречения, разликата е очевидна, а прликата?
                          Hans Delbruck написа
                          plamen_starbov написа

Comment

Hans Delbruck написа
                            Не не се е****м.
                            Я вземи да си поиграеш на една игра, нарича се открий приликите.
                            Долу има две изречения, разликата е очевидна, а прликата?
                            приликата е във всичко друго освен думите "български" и "македонски" !

Това да го разбирам ли така ; Българи и Македонци са еднакви , само се наричат с различни имена и живеят в различни държави ???

Comment

А вие, юнкер, не допускате ли, че може да има и други тълкувания? Като например - това е исторически форум и заявления от сорта "това е така и не може да се подлага на съмнение" са леееко не на място?
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Камерер написа
                                А вие, юнкер, не допускате ли, че може да има и други тълкувания? Като например - това е исторически форум и заявления от сорта "това е така и не може да се подлага на съмнение" са леееко не на място?
                                е , аз съм си прост юнкер ... ни съм историк , ни съм философ... камо ли пък професор !

:shrug:
                                Last edited by junker_Tolstoj; 13-10-2005, 18:02.

Comment

Working...
                                X