Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Самуил

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

mellisa написа
    Доказателства? Това яде ли се или се пие?
    Понеже Страбон и Дион Касий говорят, че Филип пратил във Филипополис македонски разбойници (грубо казано, но това поне е факт), то следва, че Пловдив е македонски град и всички в него са македонци.
    Вот это уже доказательства:lol: :lol: :mhehe:

Comment

Ей, шегаджии
      (\_/)
      (°_°)
      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

mellisa написа
        Доказателства? Това яде ли се или се пие?
        Понеже Страбон и Дион Касий говорят, че Филип пратил във Филипополис македонски разбойници (грубо казано, но това поне е факт), то следва, че Пловдив е македонски град и всички в него са македонци.
        melissa ,

ето ти моето скромно мнение в точки за това кое ме кара да смятам за Български Самуил и неговата държава :

1. Битолския надпис на цар Иван Владислав, върху който той еднозначно определя себе си като "българин по произход"

2. Факта , че Симеоновият внук Роман е номиналният владетел на държавата в Скопие , където той построява манастирът "Св. Георги Бързи" ,до 991 , когато е пленен в битка от гърците. както и фактът ,че Самуил се провъзгласява за цар едва през 997, когато Роман умира в гръцката тъмница

3. Факта , че държавната организация на Самуилова България копира до последния детайл организацията на 1-вата Българска държава от преди покръстването . Пример - най-висшите държавни служители носят пагански(пра-български) титли , същото е и при Петър Делян , същото е и при въстанието на Георги Войтех и Константин Бодин от 1072 .

4. Факта , че завладените територии на Самуиловата държава са наречени с името "theme Bulgaria" , докато северно Българските земи с името "Paristrion" - Дунавски район.

5. Факта, че Василий II , дава автономия на Охридската Архиепископия под името "Българска Архиепископия" , както тя остава известна до 1767 г.

6. Факта , че по-късно Българските царски фамилии претендират за приемственост и линия между тях и династията на Самуил. Пример - Кореспонденцията на Калоян и папа Инокентий III .

7. Факта , че Самуил и неговата държава са наричани "български" от всички тогавашни и по-късни хронографи и историци.

8. Факта, че асимилацията и сливането на Пра-българи и славяни е вече завършен процес към началото на 10-ти век, така че всякакви твърдения за бунт на славяни срещу българи е меко казано смешен.

9. И не на последно място , факта , че нито един историк от онова време или от по-късно не описва Самуил и неговия народ като "македонци".

10. Факта, че във всички македонистки извори Самуилова България е коментирана като "Държавата на Самуил", сякаш е нямала име !!!

11. Факта , че Българската Архиепископия във Охрид е коментирана във всички македонистки извори просто като "Охридска архиепископия", сякаш е нямала име ...

и така нататък ... и така нататък .....

доколкото знам , има мнения , че Самуил произхожда от Арменски род... , но това не значи нищо - Асеневци са по произход кумани, но това не ги прави по-малко велики Български държавници !

Comment

Hans Delbruck написа
          Самуил е македонски цар.
          Къде отпреди 45-та пише?

Comment

mellisa написа
            Вярвам ти. Аз го водя вече 2 седмици и определено ми писна да чувам едно и също от другата страна (македонец и сърбин, които иначе не се поглеждат, но като стане дума да се докаже, че Македония и Самуил нямат нищо общо с България, са единни като византийци пред външен натиск).
            мелиса, много добре съм запознат със тематиката

не очаквай да е по-различно ... нали и двете страни (македонци и сърби) четат историята ни както дявола чете евангелието

пък и за така наречената "македонска история" писана през Титово време съм чел някаде много точен коментар от един македонец - "Писана е во Белград и е подправяна със сръбска мерудия ! " ...

аз лично , например съм попадал на сръбски учебник в който за сръбско-българската война от 1885 са отделени 5-6 изречения , в които в общи линии се говори за това колко победоносна е била тя за сръбската арния и държава :stupid: :stupid: :stupid:

мисля . че се сещаш за какво ти говоря !

Comment

Мерси, junker_Tolstoj

KG125 написа
              Къде отпреди 45-та пише?
              Гарашанин, Стоян Новакович, Виктор Глигорович...

junker_Tolstoj написа
              мисля . че се сещаш за какво ти говоря !

Да, но си казвам, с глупак и човек с промит мозък не се спори, а не мога да спра и да ги оставя да бълват глупости. Все си мисля, че някои от предците ми ще се обърнат в гроба, ако в мое присъствие подобни твърдения не се оборват. Криворазбран патриотизъм, може би, но моят криворазбран патриотизъм :nod:
              Last edited by mellisa; 06-10-2005, 17:44. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

mellisa написа
                А в Македония живеят македонци и се наричат македонци от веки веков (например в легендите, приказките и старите песни), което е доказателство за тяхната идентичност, защото кой по добре от един народ знае какъв е?
                Това беше в съзнателната част на спора, защото после пробвах да ги напия, но балканците са проклед народ, и пияни продължават да държат на своето, само дето сега удвояват призивите и пропагандата и чак ти става жал как са им промили така мозъците...
                мелиса,

тук пак мога да ти кажа някой неща -
                например това , че името "македонци" е натрапено на населението в този регион отвън някъде през 15 век и през ренесанса ... от чужденци от западна европа , където знаеш , че става модерно да се обръщат към античността ... иначе , "македонец" не съществува през средновековието, поне не и в този регион ...

посети този сайт : http://www.makedonskaistorija.com

там ще намериш доста интересни материали , подбрани от македонци , а не от българи и които дават доста добра представа за този така наречен "македонски" народ и неговото изкуствено създаване ...

mellisa написа
                Мерси, junker_Tolstoj

Гарашанин, Стоян Новакович, Виктор Глигорович...

Да, но си казвам, с глупак и човек с промит мозък не се спори, а не мога да спра и да ги оставя да бълват глупости. Все си мисля, че някои от предците ми ще се обърнат в гроба, ако в мое присъствие подобни твърдения не се оборват. Криворазбран патриотизъм, може би, но моят криворазбран патриотизъм :nod:
                виж, мелиса ,

някой го беше казал много добре ... с тези хора трябва да се отнасяш като със болни хора ... ако имаш време почети малко информация и няма да ти е никак трудно да обориш техните теории .

Те самите македонци си противоречат един на друг понякога ... факт е , че те четат малко и имат много по-малко информация от нас по тези въпроси ...

а, и за сърбите можеш само да им покажеш следните извадки от сръбски вестници от 19-ти век и нищо повече :twak: :twak:

пример :
                ----------------------------

Bugari. Pr. Luka Popovich. Javor. list za zabavu, pouku i knizhevnost za godinu 1876,br 23, urechuje D-r Ilija Ognianovich.

"Od sviu Slavena, Bugari su najvechma razprostraneni. Nih ima svojh pet miliona, a stanuju po celoj Machedoiji, u vechem delu Trakije, i starodunavske provincje Mezje, koja se sad iskluchivo bugarska zove" (str.721).

-----------------------------

Успех ! :tup: :tup: :tup:

и между другото , поради каква причина ти се налага да водиш такива спорове ? В македония ли живееш ?
                Last edited by junker_Tolstoj; 06-10-2005, 18:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

junker_Tolstoj написа
                  мелиса,

виж, мелиса ,

някой го беше казал много добре ... с тези хора трябва да се отнасяш като със болни хора ...

ако имаш време почети малко информация и няма да ти е никак трудно да обориш техните теории .

Те самите македонци си противоречат понякога ...

факт е че те четат малко и имат много по-малко информация от нас по тези въпроси ...
                  А аз бих казал, че човек трябва да се отнася с уважение към всяка гледна точка и мнение, дори и да не съвпада с неговото, както е в случая. Не бих казал, че с другите хора трябва да се отнасяш като с "болни мозъци". Щото тогава може да решат да се отнасят с теб като с "болен мозък"... Някога Конфуций е казал :"Не прави на другите това, което не искаш другите да правят на теб".
                  За предпочитане е въобще да се избягват подобни спорове с хора, неразполагащи с достатъчно аргументи, отколкото да се стига до взаимни обиди.
                  Пак ще кажа: Ич не ми дреме какво мисли средния македонец, сърбин или полинезиец за цар Самуил или българската история. Самоуважението към народностната ми принадлежност от това няма да пострада.

Comment

Николай написа
                    А аз бих казал, че човек трябва да се отнася с уважение към всяка гледна точка и мнение, дори и да не съвпада с неговото, както е в случая. Не бих казал, че с другите хора трябва да се отнасяш като с "болни мозъци". Щото тогава може да решат да се отнасят с теб като с "болен мозък"... Някога Конфуций е казал :"Не прави на другите това, което не искаш другите да правят на теб".
                    За предпочитане е въобще да се избягват подобни спорове с хора, неразполагащи с достатъчно аргументи, отколкото да се стига до взаимни обиди.
                    Пак ще кажа: Ич не ми дреме какво мисли средния македонец, сърбин или полинезиец за цар Самуил или българската история. Самоуважението към народностната ми принадлежност от това няма да пострада.
                    това да се отнасяш към някой , като към болен , значи единствено едно - че вероятно можеш да го излекуваш ...

или както имаше една поговорка от Джон Стайнбек :
                    "Ако кучето ти е болно и отива на умиране , хващай брадвата , слагай го на дръвника и с един удар отсечи опашката му ! Току виж от шока живителните му сили вземат връх и се съживи ... Не го ли направиш обаче , то така или иначе ще умре ..."

Comment

Николай написа
                      Стоп, ако ще се изпокарваме между нас, модераторът да заключва темата и толкова. Тук не става въпрос за неуважение към чуждото мнение, а към мнение, което изключва чуждото мнение. Един вид, да уважавам ли мнение, което не уважава моето?
                      Бих казала, че на прима виста и на мен не ми дреми какво мисли средния македонец за Самуил и че това няма да промени историята ни...но дали е така? Ако оставим нещо погрешно да взема все по-голямо пространство и да се налага, от една страна, не му ли помагаме така и от друга, няма ли един ден да измести другата теория? Нямам нищо против реалността на другите, но когато влиза в сблъсък с моята реалност и заплашва да я унищожи, или гледам отстрани или се боря. Стана философско, извинявам се.
                      "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                      Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

junker_Tolstoj написа
                        това да се отнасяш към някой , като към болен , значи единствено едно - че вероятно можеш да го излекуваш ...

или както имаше една поговорка от Джон Стайнбек :
                        "Ако кучето ти е болно и отива на умиране , хващай брадвата , слагай го на дръвника и с един удар отсечи опашката му ! Току виж от шока живителните му сили вземат връх и се съживи ... Не го ли направиш обаче , то така или иначе ще умре ..."
                        Това последното няма да го коментирам. Смятам, че посетелите на форума са достатъчно интелигентни, за да имат нужда от коментар... Имам обаче един въпрос:А ти как би се почувствал на мястото на кучето?

Comment

Николай написа
                          Това последното няма да го коментирам. Смятам, че посетелите на форума са достатъчно интелигентни, за да имат нужда от коментар... Имам обаче един въпрос:А ти как би се почувствал на мястото на кучето?
                          ники , а как би се почуствал ти , ако в училище са те учили , че на запад от твоята родина живеят монголоидни изроди които някога са били за предците ти това което са били турците за нас и в един прекрасен ден ти се отдаде възможност да минеш границата и първият въпрос който изникне в главата ти е - къде по дяволите са тези татари ???

и от това твоето " Ич не ми дреме ! " , България си е патила доста и продължава да си пати ....

иначе ,аз лично нямам нищо против македонците да се определят като такива , или пък държавата им да се нарича Македония !

Comment

mellisa написа
                            Стоп, ако ще се изпокарваме между нас, модераторът да заключва темата и толкова. Тук не става въпрос за неуважение към чуждото мнение, а към мнение, което изключва чуждото мнение. Един вид, да уважавам ли мнение, което не уважава моето?
                            Бих казала, че на прима виста и на мен не ми дреми какво мисли средния македонец за Самуил и че това няма да промени историята ни...но дали е така? Ако оставим нещо погрешно да взема все по-голямо пространство и да се налага, от една страна, не му ли помагаме така и от друга, няма ли един ден да измести другата теория? Нямам нищо против реалността на другите, но когато влиза в сблъсък с моята реалност и заплашва да я унищожи, или гледам отстрани или се боря. Стана философско, извинявам се.
                            Лично аз не виждам причина да се карам с когото и било. В сърцето ми има както знаете само радост и веселие... :rock:
                            Мелиса, аз не мисля, че от мнения и "доказателства" като онези, които незнайния "потомък" на Александър Велики е изказал пред теб можем въобще да се плашим. Кажи как ти се струва: подобни на техните аргументи сериозно ли ти звучат? Щото за да се наложи една теория, трябват доказателства, извори..
                            За сблъсъка на реалностите- не знам, аз лично си имам толкова дълбоко вкоренена в мен реалност, че не изпитвам и капка страх, че нечия друга реалност може дори да я заплаши.
                            Верно стана като "Утешението на философията" :mhehe:

junker_Tolstoj написа
                            ники , а как би се почуствал ти , ако в училище са те учили , че на запад от твоята родина живеят монголоидни изроди които някога са били за предците ти това което са били турците за нас и в един прекрасен ден ти се отдаде възможност да минеш границата и първият въпрос който изникне в главата ти е - къде по дяволите са тези татари ???

и от това твоето " Ич не ми дреме ! " , България си е патила доста и продължава да си пати ....

иначе ,аз лично нямам нищо против македонците да се определят като такива , или пък държавата им да се нарича Македония !
                            Първият абзац - изобщо не мога да схвана аргумента ти. И не мога да коментирам нещо което не схващам.

Втория абзац - би ли пояснил с какво точно си е патила и пати България..

Третия абзац- тук водим спор за поглед върху историята, не коментар на действителността.
                            Last edited by Николай; 06-10-2005, 19:01. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Николай написа
                              Първият абзац - изобщо не мога да схвана аргумента ти. И не мога да коментирам нещо което не схващам.

Втория абзац - би ли пояснил с какво точно си е патила и пати България..

Третия абзац- тук водим спор за поглед върху историята, не коментар на действителността.
                              Виж , Ники ,

аз също нямам никакво намерение да се карам с теб .

първия абзац се отнася за доста от средно статистическите македонци и тяхното отношение към България.

втория абзац се отнася да речем за това че там все още има доста хора които са запазили българското си самосъзнание и които са мачкани по-всякакъв начин от тамошните власти . няма какво да се лъжем - македония е полицейска държава . и когато тези хора дойдат в България с надежда да им се помогне от тяхните братя , те срещат хладното отношение на някой който им казва "Ич не ми дреме !" .

а третия абзац съм го написал за да знаеш че нямам никакви претенции към земята, или народа на македония ... за жалост обаче имам огромни претенции към тяхната фалшива история !

Comment

junker_Tolstoj написа
                                Виж , Ники ,

аз също нямам никакво намерение да се карам с теб .

първия абзац се отнася за доста от средно статистическите македонци и тяхното отношение към България.

втория абзац се отнася да речем за това че там все още има доста хора които са запазили българското си самосъзнание и които са мачкани по-всякакъв начин от тамошните власти . няма какво да се лъжем - македония е полицейска държава . и когато тези хора дойдат в България с надежда да им се помогне от тяхните братя , те срещат хладното отношение на някой който им казва "Ич не ми дреме !" .

а третия абзац съм го написал за да знаеш че нямам никакви претенции към земята, или народа на македония ... за жалост обаче имам огромни претенции към тяхната фалшива история !
                                Абе, хора ай стига с това "сега няма да се караме"! В по-предишния си пост имах предвид, че не трябва да спори с хорица с аргументи като на въпросния македонец, а не съм имал предвид никой от хората на форума. Съжалявам, ако се е получило недоразумение...

За първия абзац - пак те съветвам да прочетеш какво съм писал в постовете си. Пък и да ти кажа България е на изток от ФИРОМ.

За втория абзац- изглежда въобще не си схванал какво имам предвид. Аргумента, който си дал е абсолютно несъотносим към това което съм писал. Аз говоря за това не какво е отношението ми към хората с българско самосъзнание в Р.Македония -с тях въобще няма за какво да споря- а за това, че е безсмислено да се опитваш да накараш насила някой, който има различно от твоето мнение-колкото и нелепо това мнение да ти изглежда-да приеме твоето. Първо е безсмислено, второ намирисва на -изъм, и трето би могло да изглежда отстрани за "непросветените", че проблема е в теб, а не в другия. За нормален спор -нека не забравяме това - трябва взаимно уважение. Ако си видял, че от другата страна липсва такова- аз си мисля, че е по-добре да се прекрати спора. Ако човека отсреща ми вади аргументи по начина, по който са го правели колегите на Мелиса, - тогава прекратявам спора и престава да ми пука за него. Защото между моето и тяхното ниво на аргументи поне за мен има твърде голяма разлика. И за да споря с него ще трябва да падна твърде ниско... Нека си има мнението. Аз лично няма да се чувствам по-малко българин. И няма да ми дреме от неговото мнение...

Това за претенциите към историята - за мен към историята по принцип не може да има претенции, може да има мнения, хипотези и прочее.

Comment

Working...
                                X