Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Генетика на българите!?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Генетика на българите!?

Значи в тази тема искам да публикуваме и обсъждаме всякакви генетични изследвания правени за българите. Аз лично се интересувам много от тази проблематика и съм сигурен че повечето тук ги вълнува.За жалост знаем , че в България рядко се провеждат такива изследвания и не се огласява много много.

Скоро по Бтв казаха че са правили изследване и се е установили ,че около 30-35 % от българиските гени се припокриват с тези на старите европейци, според едни други изследвания пък българските и руските гени били много еднакви и си приличали.

Ето и линк : http://dienekes.ifreepages.com/blog/...es/000205.html

Каква ще е целта на тази дискусия? Освен един чисто информативен характер подобни данни няма за какво друго да послужат.
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Sir Gray написа
      Каква ще е целта на тази дискусия? Освен един чисто информативен характер подобни данни няма за какво друго да послужат.
      Целта е ясна - българите славяни ли са или не?
      Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Еми да, както казах - информативна
        Или другояче казано - какво ще следва ако сме славяни? И какво ако не? А какво значение въобще има дали сме или не, освен информативното?
        XV mile the sea brode is

Comment

Багатур, уточни какво имаш предвид под "старите европейци".
          Иначе е нормално гените на руснаците и на българите да си приличат, все пак и двете нации са оформени чрез солидни славянски, прабългарски и тюркски примеси. А в гените на нашата нация са вплетени толкова много народи, че да се даде някакъв точен резултат е почти невъзможно. Дали сме славяни или прабългари? Преди време братушките ни убеждаваха, че сме чисти славяни, напоследък пък се появяват все повече мнения, че нямаме нищо общо с тях и всичките сме прабългари. Всъщност всеки заема позицията на страната, която повече му харесва и то обикновено не в полза на историческата истина. Според мен истината е по средата - гените са ни главно славянски и прабългарски, като изглежда славянският леко преобладава. Според мен това твърдение стои много по-близо до историческата истина отколкото крайните мнения обслужващи различни интереси от сорта на "Първо да измислим каква е истината, пък после ще я доказваме".
          (\_/)
          (°_°)
          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

100% подкрепям горното мнение :tup: :tup: :tup:

А това:
            Според мен това твърдение стои много по-близо до историческата истина отколкото крайните мнения обслужващи различни интереси от сорта на "Първо да измислим каква е истината, пък после ще я доказваме"
            направо трябва с пиронче на стената да се ковне, да го четат всички дет минат оттам
            XV mile the sea brode is

Comment

Ами целта на темата е всеки да каже каквото знае по въпроса , да даде някакви интересни линкове и тнт.Иначе по върпоса за старите европейци имам впредвид онези най-ранни заселници дошли от Мала Азия , мисля че са арийци но не съм запознат много по върпоса.Те и не казват точно какви са , само казват че генетичната информация се припокрива с нашата.Ето защо е необходимо да се дискутира , за да не останат неизяснени и неоткрити някой факти !

Comment

Т.е., по същество темата е информативна

Т.е., темата е изцяло информативна.
                Ако има нещо за дискутиране по-скоро е доколко въобще може да се разчита на подобен тип изследвания и каква информация би могла да ни бъде осигурена от тях. В изнесеното дотук като "факти" аз виждам поне няколко проблема:

- не е ясно за какво "коренно население" на Европа става въпрос и в тази връзка, откъде са данните за неговия генотип?

- какъв е бил мащабът на съответните генни проучвания, за да може да се говори въобще за някаква представителност? (това допълнително би следвало да варира според конкретната държава)

- каква по обем е различната част в генната информацияна ниво индивид и на ниво "група" (доколко въобще народността е свързана с подобни генетични отлики и те могат да бъдат формулирани?)?

Мисля че първо трябва да се потърсят данни по тези въпроси.
                -

Comment

haladin написа
                  Т.е., темата е изцяло информативна.
                  Ако има нещо за дискутиране по-скоро е доколко въобще може да се разчита на подобен тип изследвания и каква информация би могла да ни бъде осигурена от тях. В изнесеното дотук като "факти" аз виждам поне няколко проблема:

- не е ясно за какво "коренно население" на Европа става въпрос и в тази връзка, откъде са данните за неговия генотип?

- какъв е бил мащабът на съответните генни проучвания, за да може да се говори въобще за някаква представителност? (това допълнително би следвало да варира според конкретната държава)

- каква по обем е различната част в генната информацияна ниво индивид и на ниво "група" (доколко въобще народността е свързана с подобни генетични отлики и те могат да бъдат формулирани?)?

Мисля че първо трябва да се потърсят данни по тези въпроси.
                  -

"- не е ясно за какво "коренно население" на Европа става въпрос и в тази връзка, откъде са данните за неговия генотип?"

По-горе съм споменал за кое население става въпрос. Ами данни за неговия генотип взимат благодарение на откритите скелети.

"- какъв е бил мащабът на съответните генни проучвания"

Повярвай ми голям е мащабът , някъде над 1000 души сигурно.

Comment

Извинявам се, но...

Извинявам се, но не си изяснил особено добре за какво коренно население става въпрос. Ще те цитирам:
                    Иначе по върпоса за старите европейци имам впредвид онези най-ранни заселници дошли от Мала Азия , мисля че са арийци но не съм запознат много по върпоса.Те и не казват точно какви са
                    това, помоему, е всичко друго но не и уточнение. Кои са тия "най-ранни заселници", кога са дошли от Мала Азия, защо ги определяш като "ариици"?
                    Това е пряко свързано и с въпроса кои точно открити скелети, от какво количество скелети се извлича и сравнява генната информация, въобще, множество въпроси, които чакат своя конкретен отговор.

За мащаба - склонен съм да повярвам в много неща (в зависимост от типа убеждение), но не мисля, че това е въпрос на "вяра". Изследване проведено върху 1000 души въобще не е представително за държава с над 7 000 000 население, пир това пъстро етнически.

Comment

Интересно ми е само защо днешното население се свежда до траки и прабългари. Та са само заселници на дн. бълг. земи. Коренното насаление (поне така се смята) са траките. Дори да им се е променила вярата, а и езика между ² и V²² в. генетично те са си били същите.

Comment

Коренното население на Европа, от което към 3000 г пр.н.е. започват да се оформят траките, илирите, италийците, е с индоевропейски произход. Изключваме севера - заселен от по-рано от племена с угрофински произход, които са изтласкани по-късно от новите вълни на преселение откъм Мала Азия. Българите явно също са от индоевропейски произход (ирански или индо-арийски както се твърди), ако се отхвърли теорията за тюркско-алтайския произход, която отдавна започна да куца и скоро ще бъде напълно развенчана.
                        (\_/)
                        (°_°)
                        (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Доколкото ми е известно индоевропейците не са народ, а група народи.

Comment

Така е, при това много голяма група от народи.
                            (\_/)
                            (°_°)

Comment

Абе самите прабългари са съжителствали с индоевропейски и тюркомонголски народи и не може да се каже с точност европеиди ли са били или монголоиди...Аз предполагам че са били по скоро европеиди но в прабългарския речник присъстват и цял куп тюркски думи...За славяните и траките е 99% сигурно че са представители на европейските раси но все пак от тук са минавали и доста други народи и да се правят генетични дискусии ми се струва малко безмислено.
                              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Working...
                              X