Да, но за това не съм попадал на някакво конкретно сведение. Казано е само, че (евентуално) Крум е бил убит, но запазването на орендата си е творчески елемент на някой съвременен историограф. Иначе според мен не става дума за Крум, а за регент на Омуртаг, по-конкретно ичиргубоила Токт. И най-вероятно е бил удушен заради онази злополучна битка в началото на Омуртаговото управление.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Членовредителство
Collapse
X
-
Гост
-
Гост
-
Хана , препорьчвам " Надзор и наказание.Раждането на затвора " на М. Фуко , там
достатьчно ясно е описана еволюцията от публичното наказание ( от всякакьв род
като обесване , обезглавяване и прочее ) кьм институционалния надзор ( в интер-
нати , каторги - тоест всякакви видове затвори ). " Археологическият " подход
на самият Фуко изпьстря монографията с многобройни примери - самата книга
директно започва с описание на публична екзекуция вьв Франция на Луи XV - а
посоченият преход се вьзприема като сьществена част от " генеалогията на властта " . Да припомня и известната теза на Арньлд Тойнби , че основен белег на цивилизацията е умението и да контролира институционално индивида .
Comment
-
Гост
valo написаТази информация е от книгата на Йордан Андреев "Българските ханове и царе VII - XIV век. Историко-хронологичен справочник"
Comment
-
Гост
-
Гост
Погледнах бележката на Йорданов. Неназования от него арабски извор е въпросния Фадлан.
А на слав. превод на Менелогия се позовава за да каже, че Крум ослепял, хората му го намразили и удушили с въжета. Другото май е Scr. inc., че му потекла кръв от устата, но там се говори за естествена смърт.
Comment
-
че защо ще го мразят,до колкото знам Крум е почина в навечерието на поход срещу Константинопол....даже (не помня точно)но мисля ,че се въоръжаваше с нови бойни средства войските си(византийски огън?! и бойни машини)защо ще го убиват?!е освен ако не е найстина онзи стар закон,според който най-видните мъже трябва да се пращат при тангра?!ако е така...може....ако при душене излиза кръв от очите и устата?!(до колкото си спомням това беше в извора.....АЗ ЮВИГИ КХАНЪТ:..........КАЗАХ!
Comment
-
Гост
че защо ще го мразят
е освен ако не е найстина онзи стар закон,според който най-видните мъже трябва да се пращат при тангра?!ако е така...може....ако при душене излиза кръв от очите и устата?!(до колкото си спомням това беше в извора.....
Comment
-
Galahad написаЕвнуси е имало както в древна Персия, така - и в Османската империя - след 15в. Византия изчезва, но нейната приемница продължила добрата традиция.Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Comment
-
GALAHAD е аз цитирам "ИМЕНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ КХАНОВЕ И ЦАРЕ" от (сега ми убягва годината на издание...някъде 1991-92) та там съще се цитираше това...ще проверя извора и пак ще кажа...уви в момента нямам тази възможност но тогава трябва найстина голямо влияние да е имала империята над българската аристокрация..не ми се вярва особенно това....верно ,че се раждат предатели,но...признавма си,не ми се иска да е така,но кой ли ме пита?!:}......ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНОLast edited by YUVIGII; 27-08-2005, 00:44.АЗ ЮВИГИ КХАНЪТ:..........КАЗАХ!
Comment
-
Гост
Евнуси е имало и в Китай, но при едно от въстанията, са избити всички, защото част от тях участвали в държавното управление.
верно ,че се раждат предатели,но...признавма си,не ми се иска да е така,но кой ли ме пита?!:}......ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО
Comment
Comment