Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Членовредителство

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Да, но за това не съм попадал на някакво конкретно сведение. Казано е само, че (евентуално) Крум е бил убит, но запазването на орендата си е творчески елемент на някой съвременен историограф. Иначе според мен не става дума за Крум, а за регент на Омуртаг, по-конкретно ичиргубоила Токт. И най-вероятно е бил удушен заради онази злополучна битка в началото на Омуртаговото управление.

Comment

.
      Last edited by ; 21-03-2006, 19:03.

Comment

Хана , препорьчвам " Надзор и наказание.Раждането на затвора " на М. Фуко , там
        достатьчно ясно е описана еволюцията от публичното наказание ( от всякакьв род
        като обесване , обезглавяване и прочее ) кьм институционалния надзор ( в интер-
        нати , каторги - тоест всякакви видове затвори ). " Археологическият " подход
        на самият Фуко изпьстря монографията с многобройни примери - самата книга
        директно започва с описание на публична екзекуция вьв Франция на Луи XV - а
        посоченият преход се вьзприема като сьществена част от " генеалогията на властта " . Да припомня и известната теза на Арньлд Тойнби , че основен белег на цивилизацията е умението и да контролира институционално индивида .

Comment

valo написа
          Тази информация е от книгата на Йордан Андреев "Българските ханове и царе VII - XIV век. Историко-хронологичен справочник"
          Чел съм го, но Андреев се позовава на Фадлан (май имаше долу бележка). Тъй че явно е посъчинил липсващото за теорията му. :wall:

Comment

.
            Last edited by ; 21-03-2006, 19:02.

Comment

Погледнах бележката на Йорданов. Неназования от него арабски извор е въпросния Фадлан.
              А на слав. превод на Менелогия се позовава за да каже, че Крум ослепял, хората му го намразили и удушили с въжета. Другото май е Scr. inc., че му потекла кръв от устата, но там се говори за естествена смърт.

Comment

че защо ще го мразят,до колкото знам Крум е почина в навечерието на поход срещу Константинопол....даже (не помня точно)но мисля ,че се въоръжаваше с нови бойни средства войските си(византийски огън?! и бойни машини)защо ще го убиват?!е освен ако не е найстина онзи стар закон,според който най-видните мъже трябва да се пращат при тангра?!ако е така...може....ако при душене излиза кръв от очите и устата?!(до колкото си спомням това беше в извора.....
                АЗ ЮВИГИ КХАНЪТ:..........КАЗАХ!

Comment

че защо ще го мразят
                  Ако под византийските словоплетеници Дукум... се крие ичиргубоила Токт или ще е заради поражението или заради лошо водени преговори за 30-годишния мир.

е освен ако не е найстина онзи стар закон,според който най-видните мъже трябва да се пращат при тангра?!ако е така...може....ако при душене излиза кръв от очите и устата?!(до колкото си спомням това беше в извора.....
                  Извора е ибн-Фадлан, за който говорим, ама не споменава за никакъв Тангра.

Comment

Galahad написа
                    Евнуси е имало както в древна Персия, така - и в Османската империя - след 15в. Византия изчезва, но нейната приемница продължила добрата традиция.
                    Евнуси е имало и в Китай, но при едно от въстанията, са избити всички, защото част от тях участвали в държавното управление.
                    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

GALAHAD е аз цитирам "ИМЕНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ КХАНОВЕ И ЦАРЕ" от (сега ми убягва годината на издание...някъде 1991-92) та там съще се цитираше това...ще проверя извора и пак ще кажа...уви в момента нямам тази възможност но тогава трябва найстина голямо влияние да е имала империята над българската аристокрация..не ми се вярва особенно това....верно ,че се раждат предатели,но...признавма си,не ми се иска да е така,но кой ли ме пита?!:}......ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО
                      Last edited by YUVIGII; 27-08-2005, 00:44.
                      АЗ ЮВИГИ КХАНЪТ:..........КАЗАХ!

Comment

Евнуси е имало и в Китай, но при едно от въстанията, са избити всички, защото част от тях участвали в държавното управление.
                        Ако не се лъжа си ги е имало и при последнитя кит. император, но по едно време той ги изгонил от двореца. Разбира се евнусите не са били само там където изброих, просто посочих няколко страни за пример. Иначе и Кронос тъй постъпил с татко си Сатурн.

верно ,че се раждат предатели,но...признавма си,не ми се иска да е така,но кой ли ме пита?!:}......ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО
                        Е, не съм сигурен за предателство. Може просто да не са останали доволни от сключения договор. Просто топло отношение като към Миглена Кунева и Соломон Паси - никой те ги упреква, че са гушнали нещо за себе си, но има недоволство от евроинтеграционните ни договорки. Може и тогава да е било нещо такова. Но Токт е напълно възможен кандидат за предводителя Дукум (като са взели титлата ичергубоил за име на втори предводител).

Comment

Working...
                        X