Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Християните са спечелили битката на Косово поле

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Битката при Черномен (или Марица) има по-фатални последици от тази при Косово. Унищожен е цвета на балканските воини и е загубена и повасалчена много по-голяма територия след нея. Боят при Косово поле е по-скоро крайъгълен камък на сръбския национализъм, затова се върти толкова дъгло в обръщение. Тя е обградена от легенди и фолкор. Добрия светец Лазар как се изправил срещу чудовищата и как бил предаден от Бранкович, та затова Сърбия пада, иначе нямаше...Цялата песен е била изпята преди 1389.

А да сте срещали легенда, която разказва как сръбският рицар Милош Обилич убил Мурад преди боя? За жалост не помня кой е извора, но мога да се поровя, ако представлява интерес.
    "Щом не щеш мира, на ти секира"

Comment

На "ВИДОВ ДАН"
      Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
      http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Comment

Абе нямаше ли 2 битки, една при Косово поле и друга при Косова?
        Бях чел преди много години в стара българска изторическа книга (бях на гости една вечер и просто хванах нещо от рафта до мен) където пишеше, че всъщност сме имали успех в една по-малка битка.
        Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
        (собствен патент)

Comment

А да сте срещали легенда, която разказва как сръбският рицар Милош Обилич убил Мурад преди боя? За жалост не помня кой е извора, но мога да се поровя, ако представлява интерес.
          За преди боя не знам. Но за по време на боя са много. Различията са дали е станало при отстъплението на турците или след настъплението.

Абе нямаше ли 2 битки, една при Косово поле и друга при Косова?
          За тази година е само 1 на Косово между турци и сърби. Успешно е бил изтеглен един от гарнизоните - май беше пиротския (впрочем според някои от легендите именно Милош бил управител на Пирот); турците се опитали да го пленят.
          На Косово поле, но по късно е претърпял катастрофално поражение гуверньора на Унгария Хуняди. Казват, че Бранкович след това даже малко го поокошарил, но го пуснал да си замине.

Comment

Ето малко повече информация около аферата с Милош:

Милош Обилич (Оболич) бил доста влиятелен и уважаван благородник, и способен военачалник в двора на княз Лазар Душан. Няколко месеца преди битката, дъщерята на Лазар, Мара, се скарала с Вуковаса, съпруга на Милош. Стигнало се до унижения и накрая Мара зашлевила шамар по лието на своята съперница. Вуковаца незабавно се оплакала на Милош, който предизвикал съпруга на Мара, Вук Бранкович, на дуел. Бранкович бил деспот на Рашка и Косово, отскорошен съюзник на Лазар. Дуелът бил прекъснат от князът, но връждата не приключила. Вук Бранкович стартирал доста успешна клеветническа кампания срещу своя съперник. Самият княз започнал да се съмнява в лоялността на иначе най-способния си човек. Лазар бил поставен пред избор - най-добрия си рицар или Бранкович, чийто значителен контингент би бил много важен в идващия сблъсък. Князът избрал деспота на Косово и на вечеря няколко дни (или вечерта) преди битката, публично обвинил Милош в измяна и взел страната на Бранкович. Обилич се заклел да докаже лоялността си в деня на битката. На 15 юни 1389, рано сутринта, Милош се появил в османския лагер, представяйки се за предател и десертьор, предоставяйки услугите си на Мурад. Когато бил допуснат в достатъчна близост до султана, той извадил кама и го намушкал. Мурад умрял на място, а Милош се опитал да избяга, но бил заклан от ухраната. Друга версия показва, че бил екзекутиран по-късно. Смъртта на султана била запазена в тайна, за да не се деморализира армията, а Баязид заповядал да убият брат му и поел властта. За нещастие Лазар загинал в боя, до последно несигурен в лоялността и честта на Милош.

Не знам до колко тази история е вярна, повече прилича на легенда и фолклор. Има сръбски народни песни, които възпяват именно този подвиг на Милош. Рицарят става част от мита за Косовскта битка, поема ролята на мъченика, а Бранкович, тази на предателя, след като голяма част от контингента му се изтегля. Други обвиняват Обилич в предатеслтво. Но няма нищо сигурно. Според друга версия, Милош създал "Орденът на дракона на св. Георги"(или нещо такова), където членували той и още 11 рицаря. Целта била да се пробие път до Мурад в боя и да бъде ликвидиран. Според тази версия, Милош успял да убие султана по време на сражението. Според трета версия, той просто сменил странтие и се бил за турците. Но в общи линии е възпяван като герой в сръбския фолклор. Дори Гаврило Принцип си се представял в ролята на Милош, повтаряйки неговата саможертва в името на сръбската земя.

Мен лично, тази история много ме съмнява

Comment

В далеч по достоверен извор/писмо на общината на флоренция до босненския крал/ написано малко след битката се казва че 11 тежко въоражени християни пробили турския строй и убили султана.
              www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Тук има подбрана сбирка от извори за Косовската битка. Разбира се без огромното количество легенди. Там е и портрета на Милош в Хилендар.

Comment

Интересно, значи всичко това, което изписах е компилациия от няколкло източника. Ами някаде да има сръбски фолклор по темата?

Comment

Интересно, значи всичко това, което изписах е компилациия от няколкло източника. Ами някаде да има сръбски фолклор по темата?
                    В интернет навярно има, ама не знам къде.

На руски има книга "Сербский епос", М., 1960. От там имам откъс от "Милица" (жената на Лазар").

Много копия там се преломиха,
                    много копия - сръбски и турски.
                    Твърдо сърбите княза защитиха.
                    Юг-Богдан падна в тази битка първи.
                    В току-що започналата битка
                    Осем Юговочи там загинаха.
                    От тях никой братята си не предаде.
                    Те докрай в битката се се биха.
                    Цял остана само Бошко.
                    Той препускаше със знамето по полето.
                    Разгонваше той еничарите турски,
                    Точно като сокол гълъби плашливи.
                    Там, къдуето кравта беше до колене,
                    срешна смъртта банович Страхиня,
                    милош също там загина, царице,
                    край Ситница, край реката студена,
                    където паднаха толкова много турци.
                    Той закла султан Мурада
                    и още 20 000 турци.
                    Нека господ спаси рода на юнака!
                    Жив да бъде в паметта на сърбите,
                    жив да бъде в песни и предания...
                    Превод на български ©Galahad

Иначе легенди са записвани от пътешественици. Има издадена поредица на български- Френски пътеписи, Немски пътеписи...

Comment

Galahad написа
                      В интернет навярно има, ама не знам къде.

На руски има книга "Сербский епос", М., 1960. От там имам откъс от "Милица" (жената на Лазар").
                      От същия линк в Уикипедия, който ти даде, по пътечката, по пътечката и стигаш до същото, само че на сръбски

Цар Лазар и царица Милица
                      И после в Народне песме има още фолклор, напромер за светлата личност на Крали Марко, който никога не се е бил със, а само срещу турците

Comment

Хана написа
                        От същия линк в Уикипедия, който ти даде, по пътечката, по пътечката и стигаш до същото, само че на сръбски И после в Народне песме има още фолклор, напромер за светлата личност на Крали Марко, който никога не се е бил със, а само срещу турците
                        Аз се чудя защо въобще се споменава уикипедията като източник на информация след като там всеки пише и маже каквото си иска.
                        (\_/)
                        (°_°)
                        (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Warlord написа
                          Аз се чудя защо въобще се споменава уикипедията като източник на информация след като там всеки пише и маже каквото си иска.
                          Е, ние си имаме и глави на раменете и можем да преценим
                          Това с източниците, което го пусна Галахад, определено е ценно, мога да потвърдя, че източници такива има, не съм ги чела да ги сравнявам дума по дума, ама не ми се вярва да седнат да изопачават текстовете. А за народните песни пък съвсем не е логично, още повече, че ето: преводът на Галахад от "Сербский эпос" и това в линка съвпадат.

Comment

Жалко, че в нашата Уикипедия нема такива изворчета за българската история....ОФФ Добре, че Галахад слага на сайта си разни работи

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                            ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                            ,sevogorob eht erew ysmim llA
                            .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
                            тарляха се и сврецваха във плите;
                            съвсем окласни бяха тук щурпите
                            и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Tук намерих целия косовски цикъл на английски:

Comment

Нещата които са сложени там поне в една част съм ги срещал и другаде. Това за Милица го взех от Христоматия Средних Веков. От там е и частичния превод на указа на Баязид ², който е на моята страница. В уикипедията го имаше май че пълния текст(трябва да си допълня моя). А и подборката е добра и насочва към източниците.

Comment

Working...
                                X