Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За Черна Гора

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За Черна Гора

Скъпи ми съ-форумци, хайде да отдадем нужното внимание на едни от най-храбрите балканджии: черногорците. Единствени те не падат под турско робство, а водят успешна и героична партизанска (герилия сил) война с векове и си остават независими. Има много въпроси: как, що, къде, кога. Хайде да видим докъде можем да я докараме.

За Черна Гора знам бегло,че по времето на Самуил става васална провинция, като царя им (деспот, боляр, не знам къв да го нарека) е хвърлен в затвор. Легендата говори,че Косара, дъщерята на Самуил го зърва в затвора и се получава любов от пръв поглед. След време черногорския любовник е помилван и върнат на трона с ръката на Косара... Добре звучи нали?

Друго обаче освен,че района е непрестъпни планини и,че най-високите хора в Европа са черногорци не знам. явно там се спасява всичко преживяло основната османска вълна. Често се чудя дали не са зъбягнали за там и някои от нашите аристократи.
    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
    (собствен патент)

Towa не е държава, това е манаstir

Comment

von Danitz написа
      Towa не е държава, това е манаstir
      Ефекта с двуезичието преднамерен ли е?

Comment

Черна гора-васална от 1499 година. Почити през целият й период на васалитет-русия й е плащала васалният данък.
        Легендата разправя, че султан Баязид Втори като тръгнал да я завладява и като видял каква пустош е-решил да я остави автономна.
        Края на 18 век Черногорският Владика става и княз на страната.
        Любопитен факт.Кои са страните участнички в Руско-японската война от 1904-5 година?
        Отговор-Русия,Япония и Черна гора.
        Майтапа настрана, но като избухва война-Черногорският княз изпраща начело с престолонаследника един корпус , но те докато стигнат до Москва за да бъдат натоварени на железницата за Далечният Изток войната свършва.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

На кого са васали? На турците ли? Тва,че турците им се струвало голяма пустош май е една голяма глупост и/или извинение. Имало е сражения след сражения, къде по-големи, къде по-малки. Тва надали ще да е било щото е пустош.

(собствен патент)

Comment

Според мен за турците е било по удобно да са им васали от колкото да поддържат гарнизони и там.Вижда се че балканските народи са били доста по непокорни от тези е Близкия Изток да речем и едва ли турците са можели да си позволят още военни ресурси за някакво малко владение.Наистина на черногорците им е излязло име като доста корави но нещо не мога да разбера защо?А темата за забягналите български благородници е интересна някой да знае нещо по така по-подробно?(Константин и Фружин ги изключваме)
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Batko Charly написа
              На кого са васали? На турците ли? Тва,че турците им се струвало голяма пустош май е една голяма глупост и/или извинение. Имало е сражения след сражения, къде по-големи, къде по-малки. Тва надали ще да е било щото е пустош.
              Помисли реално официално Черна Гора е васална на портата от 1499 година. Тогава империята е била в своя зенит и могъщество.Да речем, че султаните няколко пъти са воювали и са губили сраженията, накрая е било много лесно да се прати една 250 000 армия, която да превърне в пустиня онзи район там.Но не е пратена. Защо?
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За Скендербек нали знайте? Има около 20 армии пратени сеещу него, всичките до една разгромени. Може и такава да е била съдбата на войските на султана в черногорието.

Мисля си обаче и за нещо друго. В книгата си за кръстоносните походи Амин Малуф споменава за период в които са придошли толкова много рицари в една от ливанските крепости на брега, че просто едно сражение е нямало как да бъде спечелено без огромни загуби. Та арабите (Нуредин или Саладин, не помня) си траели малко. Възможно ли е да е бил пoдобен случая с Черна Гора? Да се стичали християни в еиднственото останало царство на Балкана от всички посоки и да се е било просто наблъскало с войска.

(собствен патент)

Comment

Да се стичали християни в еиднственото останало царство на Балкана от всички посоки и да се е било просто наблъскало с войска.
                  Да си призная това ми се вижда малко вероятно, все пак планинска страна като Черна гора едва ли е била в състояние да осигури прехраната на подобни големи армии плюс местното население. По-скоро проблемът е бил в терена - планинските племена винаги много трудно са били покорявани от която и да е империя, и най-често вместо да ги побеждават със сила, се предпиремат други дейстивя (най-вече защото загубите няма да си струват придобитото).

Comment

Тва означава ли,че 1499 всички битки между османлии и черногорци прекратяват?

(собствен патент)

Comment

Бях там на бала си така че мога да поговоря относно хората там няки път ако желаете за сега ще спра тъйкато бързам

Comment

Общо взето турците наистина губят интерес към Черна Гора, която не притежава кой знае какво гоеграфско положение и природни ресурси.А те наистина са били най-високите хора на света до едно определено време, когато вече храненето и здравословните условия в Европа се променят драстично и височината нараства.

Comment

През пролетта на 1858 г. черногорско-турският въоръжен сблъсък, довел до разгром на турската армия в битката при Грахово. Черна гора се стреми да продължи борбата, като предприеме обща акция със Сърбия и българите, но сръбските политически планове не позволяват да се пристъпи към необходимото взаимодействие.

Comment

Виждал съм старото българско посолство там има ли сме добри взаимоотношения и наистина в целият курорт имаше само един по нисак от мен (аз съм 1.75) всички други с глава над мен

Comment

При мен като добавка на хронологичната таблица на сръбските владетели има биографиите на последните трима черногорски владетели - Петър ²² Негош, Данило Петрович и крал Никола Черногорски (дядото на царица Йоана) - с техни изображения. След Никола става част от Югославия. Петър ²² и предшествениците му са били и владици.

Comment

Working...
                              X