Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Територията на Средновековна България
Collapse
X
-
За земите оттатък Дунав
Някъде в литературата съм срещал, че влашките княжества са васални на българското царство през 12-14 в. Ама къде съм го чел , да пукна ако се сещам. Калоян се величае като цар на българи и власи. И тази титла се среща във няколко варианта. Папата в писмата си го нарича "Йоаникий-краля на влахия".
През 1360 г. цар Йоан Александър дава формално независимост на влашките княжества, с което утвърждава и признава тяхното отделяне от българската държава. Реално, това е станало вероятно, няколко години преди това. Така, може би се загубват последните територии оттатък Дунав. Остават само крепостите Никопол-Холъвник и Русе-Гюргево. Те са двубазисни, т. е. построени са и от двете страни на реката.
:fire: Холъвник е срещу Никопол. Построена е още от римските войски като малък кастел. Силуета на кастела отдалеч приличал на провесени гащи, затова някъде се среща като "Гащи-кула". На български - "холева". Никопол е вероятно най-добре укепената крепост към края на 14 в., след столицата. Там се спасява Цар Иван Шишман. До колко е бил важен Холъвник за турците, говори запазения надпис на кирилица, в който се споменава, че крепоста е ремонтирана при "Ильдирим цар". В изворите се поменава, че Баязид преминал оттатък Дунава, придвижил се срещу Никопол и там намерил лодки, с които преминал отсам реката. После превзел крепостта и отрязал главата на Шишман. Холъвник остава във владение на турците чак до 1828 г. когато при войната с Русия, е взривен и разрушен до основи. До тогава крепоста е била винаги трън забит във влашката територия и изходен пункт за военни операции на север. Владеенето на такива двубазисни крепости по течението на реката е много важно от стратегическа гледна точка. Така корабоплаването е можело да бъде прекратявано при опасност.
:1087: За влашките земи толкова знам! :tup:Last edited by танкиста от Харков; 10-01-2005, 15:27.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
:aaa: Средногорието ще го преживея все някак но ROMAN SULTANATE :stupid:...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Други карти
Намерих преди време няколко карти, които сега пускам за размишление. Не знам кой е автора, но те са поместени в една много качествена книга на Архитект Маргарита Харбова и вероятно са нейни, поне като изчертаване.
:sm186: Първата карта е около 681 г.и последвалите разширения до Кан Крум.
Със ¹ 7 _._._. е дадена границата около 814 г.
С ¹ 8 п_п_п_п са посочени земленонасипните отбранителни съоръжения - валове.
С ¹ 10 са дадени укрепени лагери.
С ¹ 11 са дадени крепости.
:sm186: :sm186: Втората карта е от прериода на управлението на княз Борис ², Владимир и до Симеон.
С ¹ 2 ............. е дадена границата при Симеон.
:sm186: :sm186: :sm186: Третата карта е от 904 г. Североизточните райони са посочени според мен доста скромно.Last edited by танкиста от Харков; 11-01-2005, 17:00.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Карти на България
Тук пускам още три карти от средновековието.
Първата е от времето на цар Петър до Самуил. под 3 ¹ (карето) са показани предполагаемите загуби на територия след 972 г. и които са присъединени временно към ромейската държава като:
:o -тема "Филипопол" -Родопската област,
:o -стратегия "Бероя" -Северна Тракия,
:o -тема "Доростол-Йоанопол(Преслав),
:o -катепанат "Месопотамия" -земите по долното течение на р. Днепър до устието на р. Дунав.
Колко време са владянии тези територии ще се установява в бъдеще. Но след битката при Траянови врата някой автори считат, че тези територии отново са отвоювани.
Втората карта е от времето на Цар Калоян и Цар Йоан Асен ²².
Под ¹ 8 са посочени васалните територии на юг. Но на североизток и във териториите на днешна Румъния няма нищо. Това ме кара да си мисля, че автора на картата все още робува на стари догми. За да се величае с титлата цар на българи и власи, Калоян сигурно е владял териториите поне на Влашкото княжество. Аа то е доста обширно и стига до Карпатите. И още по нагоре!
Третата карта е на укрепителната система в посока югоизток, която е била най-опасната и най укрепявяната. Показан е валът "Еркесията", който защитава успешно страната ни през цялото средновековие. Отдолу на картата има даден напречен разрез в посока през вала, Стара планина и Плиска.
Last edited by танкиста от Харков; 19-01-2005, 12:00.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Sir Gray написаЪъъ, относно тоя защитен вал :shrug: Не е ли било по-идейно да се укрепяват балканите и проходите през тях, а не да се тегли една такава дълга вада през равнината??
А иначе относно картите, на мен първата ми се вижда малко преувеличена: едва ли българските земи са стигали чак толкова на север. Още Симеон е отстъпл големи територии на север и североизток от Дунав на печенегите в замяна на помощта им срещу маджарите, а после Трансилвания е била загубена от самите маджари. Вече по времето на Петър и Самуил повечето крепости там са били в ръцете на маджарите. Даже мисля че в някакви източници се описваше завземането от последните на български твърдини в Северинския Банат. Като човек погледне къде е била столицата тогава (в Охрид), мисля че е логично Самуил да не е имал контрол над тези територии.Last edited by TVV; 20-01-2005, 01:58.
Comment
-
Не съм особено сигурен дали териториите са отстъпени на печенегите или те се превръщат във федерати на България.По времето на Самуил доста от крепостите по Влашко наистина са в ръцете на маджарите.За договорите между печенеги и българи и кумани и българи почти нищо не се знае.На няколко пъти помагат решително на българската държава но точен отговор на това какво са получили нямам.Някой да знае нещичко по въпроса?...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Я ми кажете за територията владяна от Аспарух. Той е бил господар на цяла днешна Румъния чак до Украйна, но на юг от Дунава имал ли е земи или не? Имам предвид, северна България до Стара Планина пак ли е влизала във владенията му или само до Дунава? Говоря за преди счепкването с Византия, просто по наследство.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
В атласите по история за 10-ти класA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Тука сме събрали малък архив - http://bgnauka.com/forum/index.php?showtopic=329
Има ги и споменатите от теб периоди.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
Comment