Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Територията на Средновековна България

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Я вижте какво става тук

Historical Atlas of Europe, complete history map of Europe in year 1300 showing the major states: Kingdom of France, German Kingdom, Kingdom of Hungary, Rhomania or Byzantium, Crown of Castile, Crown of Aragon and Kingdom of Sicily.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

С оглед на наличието на Средногорие (каквото и да е това) и Западна Куманска Орда, която почти е смачкала Златната Орда на Ногай, мисля че тази карта е толкова достоверна, колкото някои книжки мъчещи се да докажат съществуването на чудовището от Лох Нес...

Comment

Внимателно се взрете горе вдясно (на картата от линка имам пред вид)
        "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

За земите оттатък Дунав

Някъде в литературата съм срещал, че влашките княжества са васални на българското царство през 12-14 в. Ама къде съм го чел , да пукна ако се сещам. Калоян се величае като цар на българи и власи. И тази титла се среща във няколко варианта. Папата в писмата си го нарича "Йоаникий-краля на влахия".
          През 1360 г. цар Йоан Александър дава формално независимост на влашките княжества, с което утвърждава и признава тяхното отделяне от българската държава. Реално, това е станало вероятно, няколко години преди това. Така, може би се загубват последните територии оттатък Дунав. Остават само крепостите Никопол-Холъвник и Русе-Гюргево. Те са двубазисни, т. е. построени са и от двете страни на реката.
          :fire: Холъвник е срещу Никопол. Построена е още от римските войски като малък кастел. Силуета на кастела отдалеч приличал на провесени гащи, затова някъде се среща като "Гащи-кула". На български - "холева". Никопол е вероятно най-добре укепената крепост към края на 14 в., след столицата. Там се спасява Цар Иван Шишман. До колко е бил важен Холъвник за турците, говори запазения надпис на кирилица, в който се споменава, че крепоста е ремонтирана при "Ильдирим цар". В изворите се поменава, че Баязид преминал оттатък Дунава, придвижил се срещу Никопол и там намерил лодки, с които преминал отсам реката. После превзел крепостта и отрязал главата на Шишман. Холъвник остава във владение на турците чак до 1828 г. когато при войната с Русия, е взривен и разрушен до основи. До тогава крепоста е била винаги трън забит във влашката територия и изходен пункт за военни операции на север. Владеенето на такива двубазисни крепости по течението на реката е много важно от стратегическа гледна точка. Така корабоплаването е можело да бъде прекратявано при опасност.
          :1087: За влашките земи толкова знам! :tup:
          Last edited by танкиста от Харков; 10-01-2005, 15:27.
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

:aaa: Средногорието ще го преживея все някак но ROMAN SULTANATE :stupid:
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Други карти

Намерих преди време няколко карти, които сега пускам за размишление. Не знам кой е автора, но те са поместени в една много качествена книга на Архитект Маргарита Харбова и вероятно са нейни, поне като изчертаване.
              :sm186: Първата карта е около 681 г.и последвалите разширения до Кан Крум.
              Със ¹ 7 _._._. е дадена границата около 814 г.
              С ¹ 8 п_п_п_п са посочени земленонасипните отбранителни съоръжения - валове.
              С ¹ 10 са дадени укрепени лагери.
              С ¹ 11 са дадени крепости.
              :sm186: :sm186: Втората карта е от прериода на управлението на княз Борис ², Владимир и до Симеон.
              С ¹ 2 ............. е дадена границата при Симеон.
              :sm186: :sm186: :sm186: Третата карта е от 904 г. Североизточните райони са посочени според мен доста скромно.
              Attached Files
              Last edited by танкиста от Харков; 11-01-2005, 17:00.

Comment

Карти на България

Тук пускам още три карти от средновековието.
                Първата е от времето на цар Петър до Самуил. под 3 ¹ (карето) са показани предполагаемите загуби на територия след 972 г. и които са присъединени временно към ромейската държава като:
                :o -тема "Филипопол" -Родопската област,
                :o -стратегия "Бероя" -Северна Тракия,
                :o -тема "Доростол-Йоанопол(Преслав),
                :o -катепанат "Месопотамия" -земите по долното течение на р. Днепър до устието на р. Дунав.
                Колко време са владянии тези територии ще се установява в бъдеще. Но след битката при Траянови врата някой автори считат, че тези територии отново са отвоювани.
                Втората карта е от времето на Цар Калоян и Цар Йоан Асен ²².
                Под ¹ 8 са посочени васалните територии на юг. Но на североизток и във териториите на днешна Румъния няма нищо. Това ме кара да си мисля, че автора на картата все още робува на стари догми. За да се величае с титлата цар на българи и власи, Калоян сигурно е владял териториите поне на Влашкото княжество. Аа то е доста обширно и стига до Карпатите. И още по нагоре!
                Третата карта е на укрепителната система в посока югоизток, която е била най-опасната и най укрепявяната. Показан е валът "Еркесията", който защитава успешно страната ни през цялото средновековие. Отдолу на картата има даден напречен разрез в посока през вала, Стара планина и Плиска.
                Attached Files
                Last edited by танкиста от Харков; 19-01-2005, 12:00.

Comment

Старото българско виждане по въпроса за територията на Средновековна българия:
                  This website is for sale! balcanica.org is your first and best source for all of the information you’re looking for. From general topics to more of what you would expect to find here, balcanica.org has it all. We hope you find what you are searching for!
                  We don't see things as they are, we see them as we are
                  ---Anais Nin----

For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
                  ---H. L. Mencken---

Comment

Ъъъ, относно тоя защитен вал :shrug: Не е ли било по-идейно да се укрепяват балканите и проходите през тях, а не да се тегли една такава дълга вада през равнината??
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Sir Gray написа
                      Ъъъ, относно тоя защитен вал :shrug: Не е ли било по-идейно да се укрепяват балканите и проходите през тях, а не да се тегли една такава дълга вада през равнината??
                      Изключително добър въпрос. Понеже не вярвам хановете и техните съветници да са били пълни идиоти, явно Еркесията е била необходима и полезна, колкото и да е трудно на мен поне да отгатна с какво.
                      А иначе относно картите, на мен първата ми се вижда малко преувеличена: едва ли българските земи са стигали чак толкова на север. Още Симеон е отстъпл големи територии на север и североизток от Дунав на печенегите в замяна на помощта им срещу маджарите, а после Трансилвания е била загубена от самите маджари. Вече по времето на Петър и Самуил повечето крепости там са били в ръцете на маджарите. Даже мисля че в някакви източници се описваше завземането от последните на български твърдини в Северинския Банат. Като човек погледне къде е била столицата тогава (в Охрид), мисля че е логично Самуил да не е имал контрол над тези територии.
                      Last edited by TVV; 20-01-2005, 01:58.

Comment

Не съм особено сигурен дали териториите са отстъпени на печенегите или те се превръщат във федерати на България.По времето на Самуил доста от крепостите по Влашко наистина са в ръцете на маджарите.За договорите между печенеги и българи и кумани и българи почти нищо не се знае.На няколко пъти помагат решително на българската държава но точен отговор на това какво са получили нямам.Някой да знае нещичко по въпроса?
                        ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Я ми кажете за територията владяна от Аспарух. Той е бил господар на цяла днешна Румъния чак до Украйна, но на юг от Дунава имал ли е земи или не? Имам предвид, северна България до Стара Планина пак ли е влизала във владенията му или само до Дунава? Говоря за преди счепкването с Византия, просто по наследство.
                          Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                          (собствен патент)

Comment

средновековни карти на България

интересуваме, къде може да се намерят карти на българската държава през средновековието.
                            най-вече по времето на Аспарух, Симеон, Борис ², Иван Асен ²²
                            :twisted:
                            eduard I the Longshanks

Comment

В атласите по история за 10-ти клас
                              A strong toun Rodez hit is,
                              The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Тука сме събрали малък архив - http://bgnauka.com/forum/index.php?showtopic=329
                                Има ги и споменатите от теб периоди.
                                (\_/)
                                (°_°)
                                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Working...
                                X