Съобщение

Collapse
No announcement yet.

България-можеше да бъде Първата ренесансова държава в Европа

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    България-можеше да бъде Първата ренесансова държава в Европа

    Доказателство за това,е Боянската Църква и начина,по които е устроена.
    Ако не бяхме паднали под турско робство,щяхме да сме една от най-развитите държави в Европа,люлка на ренесанса.
    Населението ни към 1396 е било близо 2,2 милиона души,кажи речи колкто една Англия тогава...

    #2
    Е, чак "първата" е малко пресилено, още повече - "ренесансова" (след като този термин е свързан с конкретно културно явление, възникнало другаде и различаващо се от това във втората българска държава). Инак културният разцвет и определено социално развитие на българското общество са пряко свързани с Византия и културните влияния и от един момент - взаимоотношения между двете държави (и най-вече - култури). В тази връзка може да се проследи определена, макар и далеч не пълна, общност с Ренесанса в Италия и съответното явление в Северна Европа (ако мога така да се изразя).
    Но пък част от причините държавността ни да изчезне под ударите на съддаващата се Османска империя се коренят и в този културен разцвет и въобще - съответното развитие на социума. Въпросът е сложен и много интересен, но накратко въпросните промени са свързани по определен начин и съчетани с разпадане на централната власт и отслабване на държавността.

    Comment


      #3
      Може би трябваше да формулирам темата "България МОЖЕШЕ да бъде първата ренесансова държава в Европа"

      Comment


        #4
        Може би gollum искаше да каже че Ренесансът е неизменно свързан със Западна Европа а при нас е прието Възраждането - все пак нали именно това значи Ренесанс
        Не можем да употребяваме понятия които се отнасят единствено за определени географски места и периоди във времето както е Ренесансът - той е точно дефиниран и ние нямаме място в него.
        Друг вариант на името на темата е "За ранното възраждане в България" или нещо подобно

        Comment


          #5
          Хъм, може би аз не съм се изразил ясно - тя не може да е "ренесансова държава", защото както и да се бяха развили нещата, съмнявам се, че щеше да приличат много на съответните процеси в Италия, които назоваваме ренесансови - имам предвид като отличителни белези.
          Може би щеше да развие една нова характерна източноправославна културна "революция" (вероятно заедно с Византия, защото тези процеси са много обвързани). В известен смисъл, подобен процес се наблюдава и развива в двете държави. Но пък дори и да се беше развил достатъчно, съмнявам се, че щеше да окаже влияние, сходно с въздействието на Ренесанса, върху Западна Европа.
          Да не говорим, че тази културно-осицална еволюция се пада на зенита на силата и възможностите на двете държави, при това - съчетана с мощна външна опасност и не внася някакви допълнителни организиращи функции, които да спомогнат за преодоляване на заплахата.
          Инак на мен би ми било много интересно ако процесът се беше развил (или пък ей така да си мисля как би се развил в една алтернативна историческа реалност), защото щеше да бъде своеобразна антитеза на западно-европейската представа за Европа, ако мога така да се изразя.

          Comment


            #6
            Една църква пролет не прави.
            Какво значи думичката Ренесанс? Ами това означава Възраждане. Защо аджеба Европа се Възражда?Какво е преоткрила?
            Тя преоткрива онези антични, автори и творби, които ги е "забравила" под натиска на църквата. Откъде идват? Ами от Византия и България! Византия запазва това, което Европа "забравя". После под натиска на османското нашествие то е дадено отново на Запада!
            Така че, ако османлиите не бяха стъпили тук на Балканите, ние нямаше от какво да се Възраждаме, а Европа още щеше да тъне в средновековен сън.
            Ех, мечти, мечтииииииииии
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

            Comment


              #7
              че какво му е хубавото на това западна европа да тъне в сън

              но най-вероятно без османското въздействие днес Б-я щеше да е една от големите Европейски държави като Германия, Франция и Великобритания
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

              Comment


                #8
                Виждаш ли.Сам достигна до правилният извод :cry:
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                Comment


                  #9
                  Е, да, но не забравяйте, че освен онова "без османското нашествие" има и доста други подобни евентуални "без" . Защото и без въпросното нашествие към онзи момент България е започнала да се раздробява и централната власт постепенно отслабва. Какво точно щеше да се случи и как точно щешеда започне нов процес на централизация можем само да гадаем, но без съмнение по този път също ще има много евентуалности.

                  Comment


                    #10
                    Parabellum написа
                    Така че, ако османлиите не бяха стъпили тук на Балканите, ние нямаше от какво да се Възраждаме, а Европа още щеше да тъне в средновековен сън.
                    Не мога да се съглася. Все пак творбите на Платон и Аристотел и всичко, което се знае за Сократ, софистите и натурфилософите се е пазело при арабите. Макар същото знание да се е пазело е в Константинопол, и в Плиска, и в Охрид, и във Ватиката, и в Париж, основното е преводна литература резултат от съвместното съществувание на... да го наречем три култури: католическа, православна и мюсюлманска.
                    "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

                    И други затворници
                    нека четат пред вратите
                    нашата памет остъклена
                    с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"


                    Comment


                      #11
                      Аз само да кажа по въпроса:"Дали ,ако не е имало Турско владичество България е щала да е върха?"Много често съм чувал да се разсъждава така!Примерно стига се до извода,че сме щели да станем 2-ра Англия Ама турците...
                      Определено е щяло да е по-добре без турци!!!Но по аналогия с държави невладяни от турци-България е щяла да бъде на нивото на една Италия или Австрия/по-скоро Австрия/,нищо повече.Едва ли е щяла да открие Америка,едва ли е щяла да разбие Златната орда или нещо подобно.Най-много да се разрастне до империя от типа на Австрийската.В най-лошия случай/тя е била тръгнала натам-да се е превърнала в близнак на Италия-----РЕНЕСАНСОВА И РАЗПОКЪСАНА!
                      После ,ако не турци,то испанци или австрийци...и най-накрая,евентуално,някой Гарибалди,в български вариант-Гари Бойчо Огнянов,та така...
                      Velik Izto4en S1yuz

                      Comment


                        #12
                        :tup: :tup:
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

                        Comment


                          #13
                          Това е тема, по която може само да се спекулира. Все пак към Боянската църква може да се прибавят и няколко стенописа от Арбанаси. Едва ли обаче Реформацията е щяла да започне от нашите земи, просто на изток църковната власт е била далеч по-слаба в сравнение със запада, за да има нужда от реформатори, макар че е имало богомили още много преди османското нашествие.
                          Когато става дума за Великите Географски Открития, поне за мен една от основните причини за тях е Османската Империя, която е застанала между Европа и Изтока. Дали въобще европейците са щели да напоравят тези открития ако Османската Империя не е възникнала е трудно да се прецени. Така или иначе китайците са били първи в това отношение, но пък при тях е липсвала всякаква мотивация за открития на нови земи.

                          Comment


                            #14
                            Aми то по принцип в историята може само да се спекулира в подобни ситуации.Няма нищо 100%-во!
                            Иначе - ЕВАЛА,за китайците-така си е/заедно с викингите,де-да им отдадем дължимото,макар,че не съм им фен/.НАистина са нямали мотивация.Тяхната територия е огромна,особено по времето на КАНСИ-ех... Той покорява ТИБЕТ и тюрките на Запад,разбива руснаците,взема им 2 воеводства и обявява Русия за васално царство,а по същото време подвластният му Чжън Ченгун разбива холандците в Тайван и си го връща в пределите на Китайската империя...
                            ====
                            По темата за България-наистина Турското/Османско/ владичество променя много,но,също така не трябва да забравяме и за Византийското такова,което може би проваля потенциала на България много повече.
                            Малко спекулация по темата-Според мене,ако не е имало Византийско робство,България е щала да се издигне до ранга на една днешна Франция,може би/ако след това се изключи Османско такова.
                            Velik Izto4en S1yuz

                            Comment


                              #15
                              България е щяла да бъде на нивото на една Италия или Австрия/по-скоро Австрия
                              Полша, по-скоро! Да не кажа Чехия, щото то май Сърбия се е разраствала през 14-ти век... а можеше и Литва да сме, а бе варианти много. ако е до избиране, нека сме като Франция, първо разпокъсване, 100 годишна война, покоряване на васалите, централизация, абсолютизъм, славянска културна и военна експанзия, просвещение, революция, Кратка империя, Москва и Техеран примерно, индустриализация, урааа, социални сътресения, колониализъм - примерно Арабския полуостров или Кавказ , информационна епоха, стоки за лукс, висша славянска мода, егзистенциализъм,напред към космоса

                              Comment

                              Working...
                              X