Портрет на цар Иван Стефан

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Henry Sinclair
    Soldier of God
    • Nov 2005
    • 650

Портрет на цар Иван Стефан

За пръв път се натъкнах в уики-то на този портрет на бълагрският цар Иван Стефан от "неаполитанският" му период. Истински италиански рицар!
    Click image for larger version

Name:	800px-King_John_Stephen_of_Bulgaria_19th_Century.jpg
Views:	1
Size:	146.6 КБ
ID:	558405
    като надписът отдолу гласи John Stephen, King of Bulgaria and Duke of Durazzo, painting by anonymous author, late 19th century, Sofia Art Gallery
    цар на Бълагрия и херцог на Дурацо ( Драч) и Круя, където е бил наместник на неаполитанският крал. Начинът на рисуване, тъмният фон и гербът с тритте лъва ми и адски познат
    и се обзалагам, че е от същият автор нарисувал портрета на Иван Срацимир. За съжаление пише анонимен художник. Възможно е да е имало и други портрети на царе,,,не знам.

Name:	800px-Sratsimir_of_Bulgaria.jpg
Size:	168.0 КБ
ID:	558406
    Споделете какво мислите за идеята, някой читав художник да направи галерия с портрети на средновековните ни царе и владетели вобще. Примерно няма нито една рискунка на деспот Добротица !!!!!!
    Предвид контактите му и войните му с Генуа и Венеция интересно как ли се е обличал, какви са били доспехите му и щандарта му. Няма нито един портрет на цар Борил при все, че същият се сродява с император Хенрих Фландърски.

Със съжаление трябва да отбележа, че соц паметниците изобразяваха царете ни като някакви гротескни, мрачни, безформени фигури ,включително този на Асеневци в Търново, монумента в Шумен и тези на Самуил. Такива монументи могат само да плашат децата и гаргите. Владетелите са били хора от плът и кръв, с инсигнии, доспехи, флагове, а едно време ни пълниха главите с историите за Свинепаса, излязлия от гората селяк Момчил и т.н и други соц интрепретации.

Name:	9c4039a77f766db355a2bf7f16a5ec90.jpg
Size:	65.9 КБ
ID:	558407

В това отношение ще дам за пример една моя любима румънска рисунка на Мирчо Стари, съратник и васал на Иван Шишман и по-късно покровител на Константин II Асен.
    Детайла на картинката - вижте короната, бронята от епохата, червената плащеница и герба на Влахия с враната. Защо едни румънци могат, а ние не можем да направим един достоверен Фружин или Константин ??? Нямаме художници или нямаме историци-експерти?
    Ако правим портрет на Константин трябва да се водим по лицето на баща му Иван Срацимир, само че по-млад, същото е и за Фружин, а портрети на баща му Шишман има няколко в по-напреднала възраст. Въпрос на компютърно моделиране на лица или на добро въображение на художника
    Last edited by Henry Sinclair; 24-09-2020, 05:49.
    Войната е лека за зрителите...
  • Henry Sinclair
    Soldier of God
    • Nov 2005
    • 650

Name:	Prince_Shishman_of_Vidin.jpg
Size:	785.7 КБ
ID:	555712
    от същата серия портрет на деспот Шишман Видински, баща на цар Михаил III Aсен и основоположеник на династията на Шишмановци. Направен е правдоподобн с издължени, кумански очи.
    Това е вече трети портрет от един и същ автор, и то все на владетели от последната династия,,което ме навежда на мисълта, че може би има и още скрити такива..

Comment

• Guy de Mont Ferrand
      chevalier
      • Nov 2006
      • 4570

Аз лично съм фен на такива портрети (макар и псевдо-, защото нямаме дори описание на Иван Стефан или деспот Шишман, така че това си е чиста фантазия), особено ако са направени правдоподобно, защото дават представа за външния вид на хората от епохата. Шишман обаче можеха да го изобразят в по-официални дрехи, с инсигниите на деспот - тях поне ги знаем. Разбира се, художникът е предпочел да си фантазира на тема "раса", като е подкрепил сведенията за куманския произход на Шишман не само с дръпнатите очи, а и с цялостния варварски вид с наметнатата кожа, плитките и малко странния кафтан....недобър вид за един деспот, не знам как са го търпели християнските му поданици, че и светият сръбски крал е дал щерка си на сина му за жена...Но да речем, че картината е от монголския му период и го изобразява как се връща от лов в Карпатите заедно с темника Ису-Ногай и е решил да му се подмаже с плитките и "народното" куманско облекло.
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

• Кухулин
        ветеран
        • Nov 2006
        • 12515

Guy de Mont Ferrand написа
        Но да речем, че картината е от монголския му период
        Мисля, че ако Шишман беше жив, щеше да те заплюе в лицето

Comment

• Henry Sinclair
          Soldier of God
          • Nov 2005
          • 650

Мен по-скоро ме гложди тази поредица от портрети, колко ли още валадетели има изтипосани и защо не е известна, ....Шишман, Иван Стефан,,,Иван Срацимир,,,
          трябва да има и други...

Comment

• benjamin
            Прогонен
            • Jun 2013
            • 112

От тези портрети този на Мирча Стари са го докарали най-добре. Има малко детайли и там (например колана виси странно), но като цяло ми се вижда доста добре като за края на 14.в. Наистина, няма ли такива добри портрети и на български владетели?

Comment

• Guy de Mont Ferrand
              chevalier
              • Nov 2006
              • 4570

Кухулин написа
              Мисля, че ако Шишман беше жив, щеше да те заплюе в лицето
              Ами, той ако беше видял тази картинка, щеше да поиска да я скрие някъде, така че никой да не я види (освен монголите). Двойните играчи не са особено чувствителни към разкрития за себе си, освен ако не ги изобличат публично.

По темата - да, хубаво би било някой съвременен художник да нарисува българските царе и велможи, та даже и комикс да направи, тематични илюстрации....но аз досега нов Евгений Йорданов не съм видял Въпреки това илюстративният материал би могъл да има много висока стойност - както този на споменатия художник, който при недостига на информация в социалистическа България се справяше отлично с изобразяването на българите през XIV и началото на XIX в.

ПП: Някой знае ли откъде мога да си намеря сканирани броевете на "Чуден свят", като най-много ме интересува комиксовата поредица "Радул" - от моите за нещастие е оцелял само един брой

Comment

• Thorn
                ветеран
                • Aug 2005
                • 7760

Guy de Mont Ferrand написа
                ПП: Някой знае ли откъде мога да си намеря сканирани броевете на "Чуден свят", като най-много ме интересува комиксовата поредица "Радул" - от моите за нещастие е оцелял само един брой

Portal berita game terbaru tentang industri game, esports, konsol, tips dan trik, hingga mobile android & iOs.

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Henry Sinclair
                  Soldier of God
                  • Nov 2005
                  • 650

за олд-скуул феновете на бг комиксите, един пакет с всички серии на Добромир специално от мен за сър Ги.

Name:	Dobromir 23 a.jpg
Size:	393.7 КБ
ID:	555727
                  А за Радул давам следното инфо:
                  Има една фейсбук-група https://www.facebook.com/groups/1468063056753106 Комиксите в България. Админа е някой си Grigor Petrov, човек на възраст и много вещ. Пишете му на лични за Радул, и ще ви го прати сканиран. Много е точен.

Comment

• Henry Sinclair
                    Soldier of God
                    • Nov 2005
                    • 650

А по темата с портретите, има някой владетели като Борис Михаил, Симеон, Калоян, Иван Асен II, Иван Шишман, Иван Александър на които има достатъчно изображения и може да се направят доста читави и красиви портрети, доближаващи се много до реланите им лица. незнам дали сте попадали на тази лакардия за портрета на Калоян, които уж стоял някога в Палацо Векио във Флоренция, но бил унищожен.

Вижте съпоставката която направих между съвременния портрет на художника Васил Горанов и икона на Калоян, уж прерисувана от тази във Флоренция. Виждаме, че доста си приличат, включително формата на лицето, брадата, косата и т.н. За мен мнгого по-важни са инсигниите на владетеля, хералдиката на Второто и ако щеш и на Първото българско царство. Както виждате единия Калоян е облчен в много красива люспеста рицниза със златни орнаметни и златен кръст на гърдите, докато българските художници по-скоро рисуват владетелите ни в традиционните византийски одежди и т.н. Този грифон на гърдите на Калоян според мен е много по-ранен и по-подхожда на владетел от Първото царство. Калоян е съвременник на Фридрих Барбароса и латинските барони. Според мен с идването на кръстоносците на Балканите са започнали да навлизат и западни влияния в брони, обличане и то най-вече във владетелския елит. Един Алексей Слав е бил зет на император Анри и приближен с Йосташ Фландър. Един Борил след него също става съюзник с латините. Някак трудно излизаме от стереотипа за българите облечени в овчи кожуси и яхащи дребни кончета и обсипаните в злато царе.

Name:	IMG_7880 (2).jpg
Size:	168.2 КБ
ID:	555728

Blogger is a blog publishing tool from Google for easily sharing your thoughts with the world. Blogger makes it simple to post text, photos and video onto your personal or team blog.

ГРАДСКА ЛЕГЕНДА ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНИЯ ЛИК НА ЦАР КАЛОЯН

Известно е, че в Стария дворец във Флоренция пред географските карти, нарисувани от ренесансови учени по поръчка на Козимо I де Медичи и изложени с специална зала, са били наредени портрети на велики владетели на държавите. По онова време Второто българско царство вече е унищожено. Картата на България най-общо очертава границите на държавата по време на управлението на цар Калоян. Дали пред нея действително е имало портрет на Калоян е рисковано да се твърди, но че е имало портрет ( или портрети?) на български владетел(-и), е несъмнено. За съжаление, голяма част от изображенията са унищожени при голямото наводнение във Флоренция през 60-те години на миналия век. Онези от тях, които са оцелели, са изложени в галерията под Стария мост. Портретът или портретите на българските владетели не са сред пощадените от наводнението.
                    Някогашните български възпитаници на Флорентинската художествена академия, а и не само те, са твърдели, че портретът пред картата на България е бил на цар Калоян и негов автор е бил Бартоломео Булгарини, с премълчаван от съвременните историци, но неотричан български произход - един от големите майстори на Сиенската школа. Един от възпитаниците на Флорентинската художествена академия още като студент прави копие на владетелския образ и по-късно го оформя като икона.
                    Last edited by Henry Sinclair; 26-10-2020, 19:14.

Comment

• Henry Sinclair
                      Soldier of God
                      • Nov 2005
                      • 650

Name:	careb3.jpg
Size:	56.0 КБ
ID:	555729
                      княз Борис Михаил, младия му период. Лицето му е еднакво навскъде, короната е тип диадема.

Name:	careAlex.jpg
Size:	110.9 КБ
ID:	555730
                      цар Иван Александър, прави ми впечатление, че и в изображенията от Бачковския манастир и от Лондонското четвероевангелие, царя е с еднаква пурпурна туника, колана и окрасата са еднакви и короната е една и съща, обсипана с камъни. Може би най-пълния и достоверен образ на български средновековен владетел.
                      Last edited by Henry Sinclair; 27-10-2020, 18:36.

Comment

• Henry Sinclair
                        Soldier of God
                        • Nov 2005
                        • 650

Name:	konstantin II Asen 3.jpg
Size:	171.6 КБ
ID:	555731
                        цар Константин II Aсен (1397-1422)
                        Last edited by Henry Sinclair; 28-10-2020, 21:37.

Comment

• Thorn
                          ветеран
                          • Aug 2005
                          • 7760

Фентъзи шлем

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Guy de Mont Ferrand
                            chevalier
                            • Nov 2006
                            • 4570

Благодаря ви много и на двамата; "Чуден свят" си беше чудно списание, както и "Дъга". Просто е печално, че вече толкова време ги няма, а вместо тях имаме "Спайдърмен". Не че Човекът-паяк е лош, но не може да се сравнява с нашите герои от 80-те.

Comment

• Henry Sinclair
                              Soldier of God
                              • Nov 2005
                              • 650

Ами бг-реалноастите в началото на прехода ги убиха. Спомнянм си, че в зората на 90'те години имаше един бум на тънки книжлета и комикси, но след няколко години тези талантливи художници бяха принудени да спрат.Трябваше нещо да с яде все пак...Няма как да се сравняваме с марвел и техните издания, за да излиза едно бг периодично списание, трябват парииии, но много се отплеснах

Comment

Working...