Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Портрет на цар Иван Стефан

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Портрет на цар Иван Стефан

    За пръв път се натъкнах в уики-то на този портрет на бълагрският цар Иван Стефан от "неаполитанският" му период. Истински италиански рицар!
    Click image for larger version

Name:	800px-King_John_Stephen_of_Bulgaria_19th_Century.jpg
Views:	1
Size:	146.6 КБ
ID:	558405
    като надписът отдолу гласи John Stephen, King of Bulgaria and Duke of Durazzo, painting by anonymous author, late 19th century, Sofia Art Gallery
    цар на Бълагрия и херцог на Дурацо ( Драч) и Круя, където е бил наместник на неаполитанският крал. Начинът на рисуване, тъмният фон и гербът с тритте лъва ми и адски познат
    и се обзалагам, че е от същият автор нарисувал портрета на Иван Срацимир. За съжаление пише анонимен художник. Възможно е да е имало и други портрети на царе,,,не знам.
    Click image for larger version

Name:	800px-Sratsimir_of_Bulgaria.jpg
Views:	1
Size:	168.0 КБ
ID:	558406
    Споделете какво мислите за идеята, някой читав художник да направи галерия с портрети на средновековните ни царе и владетели вобще. Примерно няма нито една рискунка на деспот Добротица !!!!!!
    Предвид контактите му и войните му с Генуа и Венеция интересно как ли се е обличал, какви са били доспехите му и щандарта му. Няма нито един портрет на цар Борил при все, че същият се сродява с император Хенрих Фландърски.


    Със съжаление трябва да отбележа, че соц паметниците изобразяваха царете ни като някакви гротескни, мрачни, безформени фигури ,включително този на Асеневци в Търново, монумента в Шумен и тези на Самуил. Такива монументи могат само да плашат децата и гаргите. Владетелите са били хора от плът и кръв, с инсигнии, доспехи, флагове, а едно време ни пълниха главите с историите за Свинепаса, излязлия от гората селяк Момчил и т.н и други соц интрепретации.

    Click image for larger version

Name:	9c4039a77f766db355a2bf7f16a5ec90.jpg
Views:	1
Size:	65.9 КБ
ID:	558407

    В това отношение ще дам за пример една моя любима румънска рисунка на Мирчо Стари, съратник и васал на Иван Шишман и по-късно покровител на Константин II Асен.
    Детайла на картинката - вижте короната, бронята от епохата, червената плащеница и герба на Влахия с враната. Защо едни румънци могат, а ние не можем да направим един достоверен Фружин или Константин ??? Нямаме художници или нямаме историци-експерти?
    Ако правим портрет на Константин трябва да се водим по лицето на баща му Иван Срацимир, само че по-млад, същото е и за Фружин, а портрети на баща му Шишман има няколко в по-напреднала възраст. Въпрос на компютърно моделиране на лица или на добро въображение на художника
    Last edited by Henry Sinclair; 24-09-2020, 06:49.
    Войната е лека за зрителите...

    #2
    Click image for larger version

Name:	Prince_Shishman_of_Vidin.jpg
Views:	1
Size:	785.7 КБ
ID:	555712
    от същата серия портрет на деспот Шишман Видински, баща на цар Михаил III Aсен и основоположеник на династията на Шишмановци. Направен е правдоподобн с издължени, кумански очи.
    Това е вече трети портрет от един и същ автор, и то все на владетели от последната династия,,което ме навежда на мисълта, че може би има и още скрити такива..
    Войната е лека за зрителите...

    Comment


      #3
      Аз лично съм фен на такива портрети (макар и псевдо-, защото нямаме дори описание на Иван Стефан или деспот Шишман, така че това си е чиста фантазия), особено ако са направени правдоподобно, защото дават представа за външния вид на хората от епохата. Шишман обаче можеха да го изобразят в по-официални дрехи, с инсигниите на деспот - тях поне ги знаем. Разбира се, художникът е предпочел да си фантазира на тема "раса", като е подкрепил сведенията за куманския произход на Шишман не само с дръпнатите очи, а и с цялостния варварски вид с наметнатата кожа, плитките и малко странния кафтан....недобър вид за един деспот, не знам как са го търпели християнските му поданици, че и светият сръбски крал е дал щерка си на сина му за жена...Но да речем, че картината е от монголския му период и го изобразява как се връща от лов в Карпатите заедно с темника Ису-Ногай и е решил да му се подмаже с плитките и "народното" куманско облекло.
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...


      блог за средновековна балканска история

      Comment


        #4
        Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
        Но да речем, че картината е от монголския му период
        Мисля, че ако Шишман беше жив, щеше да те заплюе в лицето

        Comment


          #5
          Мен по-скоро ме гложди тази поредица от портрети, колко ли още валадетели има изтипосани и защо не е известна, ....Шишман, Иван Стефан,,,Иван Срацимир,,,
          трябва да има и други...
          Войната е лека за зрителите...

          Comment


            #6
            От тези портрети този на Мирча Стари са го докарали най-добре. Има малко детайли и там (например колана виси странно), но като цяло ми се вижда доста добре като за края на 14.в. Наистина, няма ли такива добри портрети и на български владетели?

            Comment


              #7
              Кухулин написа Виж мнение
              Мисля, че ако Шишман беше жив, щеше да те заплюе в лицето
              Ами, той ако беше видял тази картинка, щеше да поиска да я скрие някъде, така че никой да не я види (освен монголите). Двойните играчи не са особено чувствителни към разкрития за себе си, освен ако не ги изобличат публично.

              По темата - да, хубаво би било някой съвременен художник да нарисува българските царе и велможи, та даже и комикс да направи, тематични илюстрации....но аз досега нов Евгений Йорданов не съм видял Въпреки това илюстративният материал би могъл да има много висока стойност - както този на споменатия художник, който при недостига на информация в социалистическа България се справяше отлично с изобразяването на българите през XIV и началото на XIX в.

              ПП: Някой знае ли откъде мога да си намеря сканирани броевете на "Чуден свят", като най-много ме интересува комиксовата поредица "Радул" - от моите за нещастие е оцелял само един брой
              A strong toun Rodez hit is,
              The Castell is strong and fair I wis...


              блог за средновековна балканска история

              Comment


                #8
                Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
                ПП: Някой знае ли откъде мога да си намеря сканирани броевете на "Чуден свят", като най-много ме интересува комиксовата поредица "Радул" - от моите за нещастие е оцелял само един брой






                thorn

                Средновековните църкви в България

                Comment


                  #9
                  за олд-скуул феновете на бг комиксите, един пакет с всички серии на Добромир специално от мен за сър Ги.

                  https://easyupload.io/f0efmj
                  Click image for larger version

Name:	Dobromir 23 a.jpg
Views:	1
Size:	393.7 КБ
ID:	555727
                  А за Радул давам следното инфо:
                  Има една фейсбук-група https://www.facebook.com/groups/1468063056753106 Комиксите в България. Админа е някой си Grigor Petrov, човек на възраст и много вещ. Пишете му на лични за Радул, и ще ви го прати сканиран. Много е точен.
                  Войната е лека за зрителите...

                  Comment


                    #10
                    А по темата с портретите, има някой владетели като Борис Михаил, Симеон, Калоян, Иван Асен II, Иван Шишман, Иван Александър на които има достатъчно изображения и може да се направят доста читави и красиви портрети, доближаващи се много до реланите им лица. незнам дали сте попадали на тази лакардия за портрета на Калоян, които уж стоял някога в Палацо Векио във Флоренция, но бил унищожен.

                    Вижте съпоставката която направих между съвременния портрет на художника Васил Горанов и икона на Калоян, уж прерисувана от тази във Флоренция. Виждаме, че доста си приличат, включително формата на лицето, брадата, косата и т.н. За мен мнгого по-важни са инсигниите на владетеля, хералдиката на Второто и ако щеш и на Първото българско царство. Както виждате единия Калоян е облчен в много красива люспеста рицниза със златни орнаметни и златен кръст на гърдите, докато българските художници по-скоро рисуват владетелите ни в традиционните византийски одежди и т.н. Този грифон на гърдите на Калоян според мен е много по-ранен и по-подхожда на владетел от Първото царство. Калоян е съвременник на Фридрих Барбароса и латинските барони. Според мен с идването на кръстоносците на Балканите са започнали да навлизат и западни влияния в брони, обличане и то най-вече във владетелския елит. Един Алексей Слав е бил зет на император Анри и приближен с Йосташ Фландър. Един Борил след него също става съюзник с латините. Някак трудно излизаме от стереотипа за българите облечени в овчи кожуси и яхащи дребни кончета и обсипаните в злато царе.

                    Click image for larger version

Name:	IMG_7880 (2).jpg
Views:	1
Size:	168.2 КБ
ID:	555728

                    http://sanctusbulgaria.blogspot.com/...blog-post.html

                    ГРАДСКА ЛЕГЕНДА ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНИЯ ЛИК НА ЦАР КАЛОЯН

                    Известно е, че в Стария дворец във Флоренция пред географските карти, нарисувани от ренесансови учени по поръчка на Козимо I де Медичи и изложени с специална зала, са били наредени портрети на велики владетели на държавите. По онова време Второто българско царство вече е унищожено. Картата на България най-общо очертава границите на държавата по време на управлението на цар Калоян. Дали пред нея действително е имало портрет на Калоян е рисковано да се твърди, но че е имало портрет ( или портрети?) на български владетел(-и), е несъмнено. За съжаление, голяма част от изображенията са унищожени при голямото наводнение във Флоренция през 60-те години на миналия век. Онези от тях, които са оцелели, са изложени в галерията под Стария мост. Портретът или портретите на българските владетели не са сред пощадените от наводнението.
                    Някогашните български възпитаници на Флорентинската художествена академия, а и не само те, са твърдели, че портретът пред картата на България е бил на цар Калоян и негов автор е бил Бартоломео Булгарини, с премълчаван от съвременните историци, но неотричан български произход - един от големите майстори на Сиенската школа. Един от възпитаниците на Флорентинската художествена академия още като студент прави копие на владетелския образ и по-късно го оформя като икона.
                    Last edited by Henry Sinclair; 26-10-2020, 20:14.
                    Войната е лека за зрителите...

                    Comment


                      #11
                      Click image for larger version

Name:	careb3.jpg
Views:	1
Size:	56.0 КБ
ID:	555729
                      княз Борис Михаил, младия му период. Лицето му е еднакво навскъде, короната е тип диадема.

                      Click image for larger version

Name:	careAlex.jpg
Views:	1
Size:	110.9 КБ
ID:	555730
                      цар Иван Александър, прави ми впечатление, че и в изображенията от Бачковския манастир и от Лондонското четвероевангелие, царя е с еднаква пурпурна туника, колана и окрасата са еднакви и короната е една и съща, обсипана с камъни. Може би най-пълния и достоверен образ на български средновековен владетел.
                      Last edited by Henry Sinclair; 27-10-2020, 19:36.
                      Войната е лека за зрителите...

                      Comment


                        #12
                        Click image for larger version

Name:	konstantin II Asen 3.jpg
Views:	1
Size:	171.6 КБ
ID:	555731
                        цар Константин II Aсен (1397-1422)
                        Last edited by Henry Sinclair; 28-10-2020, 22:37.
                        Войната е лека за зрителите...

                        Comment


                          #13
                          Фентъзи шлем


                          thorn

                          Средновековните църкви в България

                          Comment


                            #14
                            Благодаря ви много и на двамата; "Чуден свят" си беше чудно списание, както и "Дъга". Просто е печално, че вече толкова време ги няма, а вместо тях имаме "Спайдърмен". Не че Човекът-паяк е лош, но не може да се сравнява с нашите герои от 80-те.
                            A strong toun Rodez hit is,
                            The Castell is strong and fair I wis...


                            блог за средновековна балканска история

                            Comment


                              #15
                              Ами бг-реалноастите в началото на прехода ги убиха. Спомнянм си, че в зората на 90'те години имаше един бум на тънки книжлета и комикси, но след няколко години тези талантливи художници бяха принудени да спрат.Трябваше нещо да с яде все пак...Няма как да се сравняваме с марвел и техните издания, за да излиза едно бг периодично списание, трябват парииии, но много се отплеснах
                              Войната е лека за зрителите...

                              Comment

                              Working...
                              X