Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Средновековни Български Титли

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

:tup: Браво браво ако всички така им се занимаваше да търсят доказателства за тезите си щяхме да сме ненадминати
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Така това за "Тумена" - истината е следната 1 тумен = 10 000 конника + 5 000 резервни коня. Ако сте срещнали данни за друга численост това означава само едно, Тумена е водил сражение и е понесъл загуби .
      Данните ги изведох от "Монголската Армия" на "Оспай". От други източници /римски/ при сраженията край Орлеан 470г. Атила е имал 2 тумена тежка конница и 1 тумен лека.
      Степните народи използват и така наречената тактика "Тулугма" при което не е необходимо присъствието на собствена пехота на бойното поле.
      Очевидно е и сходството между Хуни и Монголи освен по организация на армията, по бойния ред, но и по титлите. Тези изводи важът и за нашата Средновековна армия.

Comment

Ми военната терминология при конните народи е идентична.Дребни езикове промени в някой термини само.А повечето от тези термини остават "на служба" и в Дунавка България макар да се пославянчва изговорът на някои от тях.
        ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

ZWQRA написа
          Данните ги изведох от "Монголската Армия" на "Оспай". От други източници /римски/ при сраженията край Орлеан 470г. Атила е имал 2 тумена тежка конница и 1 тумен лека.
          Tва при Орлеан не е ли около 451г. .

Comment

470 Атила е поел към вечните ловни полета

Comment

RAPTOR написа
              Tва при Орлеан не е ли около 451г. .

450г. аз съм допуснал техническа грешка. Извинявам се!

Comment

Не схващам защо все ви влече към първата българска държава.Ето нещо и за Втората. ЦАР -върховен владетел отговорен за действията си единствено пред БОГ. МЛАД ЦАР - престолонаслидник.През 14 век такива са синовете на царете Иван-Александър,Иван Шишман и Иван Срацимир . Очаквам от вас продължите.
                www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Ето и още нещо от Втората Българска държава.

ВЕЛИК ВОЙВОДА
                  Военна титла по време на Втората българска държава. Притежателят и бил фактически главен военачалник и замествал царя във върховното командване на войската. С тази титла в средновековните извори се споменават две лица: Манастър - по времето на цар Калоян (1197-1207), и Константин - при цар Иван Александър (1331-1371).

ВОЙВОДА
                  Титла на средновековен предводител по време на Втората българска държава, давана на военачалници по време на войни. В запазените исторически извори се срещат имената на редица лица, носили тази титла - Асен, Балдьо, Витомир и др. По-висока степен сред тях е великият войвода.

ДЕСПОТ
                  Средновековна византийска титла, преминала в България през XIII в. Давана на лица, които били сродници или приближени на царя, и им позволявала да бъдат владетели на обширни области в българската държава. При отслабване на централната власт някои от тях се обособявали като независими. По-известни притежатели на тази титла са Алексий Слав (XIII в.), Яков Светослав (XIII в.), Георги Тертер I (XIII в.), Елтимир (XIII_XIV в.), Михаил (XIV в.) Иван Александър (XIV в.), Константин Драгаш (XIV в.). Някои от Д. станали родоначалници и на свои царски династии - Георги Тертер I (на Тертеровци), Иван Александър (на Шишмановци) и пр.

БАГРЕНОРОДЕН
                  титла на престолонаследника, роден след коронацията на бащата владетел. В българската средновековна история с такава титла са споменати само трима престолонаследници: Михаил, син на цар Константин Тих и Мария, Михаил II Асен, син на цар Иван Асен II и Ирина Комнина, и Иван Шишман, син на цар Иван Александър и Теодора.

БАН
                  славянска средновековна титла. Произлиза от титлата жупан, пан, имаща значението господар. Известен е бан Янука, който в края на XIV в. е управител на София.

КАНДИДАТ
                  Титла в Първата българска държава, член на личната гвардия на владетеля, институция, заимствана от Византия. От времето на хан Омуртаг е известен кандидатът Турдацис.

ПРОТОВЕСТИАРИЙ
                  Титла, давана на лица, занимаващи се с финансови проблеми. Възприета от Византия по време на Втората българска държава. Един от носителите и бил Раксин, който с помощта на логотета Филип през 1331 организира дворцов преврат, в резултат на който от престола е свален цар Иван Стефан (1330-1331), а на негово място е поставен Иван Александър (1331-1371), баща на последните владетели на България преди покоряването и от османските турци.

ПРОТОСЕВАСТ
                  Титла, давана на висши представители на аристокрацията по време на Втората българска държава, обикновено управители на една или на няколко области. Сред нейните носители били Хрельо, притежател на обширни владения по поречието на р. Струма, построил и своя кула в Рилския манастир.

СЕВАСТ

Почетна титла във Византия, пренесена и в България. Имала значение и на титла на висш държавен служител, и на наименование на държавна служба. С. разполагал с финансова, съдебна и военна власт.

СЕВАСТОКРАТОР

Почетна титла във Византия, пренесена и в България. В йерархията стояла по-долу от деспотската. В България давана предимно на родственици на царя.

СТОЛНИК
                  Титла от Второто българско царство. Вероятно принадлежи на членове на столичната аристокрация. Засвидетелствана е върху пръстен с надпис “Слав, столник царев”.

СТРАТОР
                  Военна длъжност по време на Втората българска държава. Давана на лица, отговарящи за охраната на определени райони и за набиране на войници. Споменава се във Виргинската, Рилската грамота и Витошката грамота от XIII и XIV в.

Ето малко и от първото българско царство. Съжелявам ако някой от вас го е поствал вече и само повтарям, но просто имам време само колкото да го копирам:

БОРИ ТАРКАН
                  прабългарска титла от Първата българска държава. Известен е бори таркан Радислав, който посреща учениците на Кирил и Методий след прогонването им от Великоморавия.

БОИЛА ТАРКАН
                  прабългарска титла. В Първата българска държава е давана обикновено на втория син на владетеля. Наред със съсловна принадлежност, показва и служебно положение, като титлата таркан обозначава, че носителят й изпълнява функциите на наместник на владетеля в определена област.

ЖУПАН-ТАРКАН
                  Прабългарска военна титла. Според съществуващата в първата българска държава военна йерархия се нареждала на второ място по значение след боила-таркан. Известен носител на тази титла бил Охсун, за когото се споменава в един от Омуртаговите надписи. Вж. прикачената снимка текста на която гласи: “Сивин, велик жупан в България” IХ–Х в.НИМ

ЗЕРА ТАРКАН
                  Служебна титла на лица с военни функции в Първата българска държава. Известен е зера таркан Онегавон, удавил се в р. Тиса.

КАНАРТИКИН
                  Титла на българския престолонаследник в периода на Първата българска държава.

ОЛГУ ТАРКАН (оглу таркан)
                  Прабългарска титла, давана по време на Първата българска държава на най-висши сановници.

САМПСИС
                  Прабългарска титла, давана на представители на прабългарската аристокрация, изпълняващи дипломатически и други мисии.

ЮВИГИ ХАН
                  Титла на българските владетели през първата половина на IX в. Наименованието съответства на славянските думи "велик", "преславен". Споменава се в мемориални надписи от времето на хан Омуртаг (814-831), хан Маламир (831-836) и хан Пресиян (836-852).

Информацията е взета от електронно издание- "История на България".

И кратко допълнение към титлата "Болярин" използвана в Първата Българска държава.

Поправете ме ако греша, но "Болярин" всъщност е слявянската титла, а при българите мисля че е била използвана титлата "Бойла", въпреки че значението е едно и също.
                  Attached Files

Comment

khanbulgarski написа
                    Поправете ме ако греша, но "Болярин" всъщност е слявянската титла, а при българите мисля че е била използвана титлата "Бойла", въпреки че значението е едно и също.
                    Руското "барин" и славянското "болярин" се смята, че произлизат от "боил". Титлата "боил" се среща у Теофан и Константин Порфирогенет, при последния като bolias.

Имам въпрос. При преписката си с папа Инокентий Калоян се титулува "император" и твърди, че има освания да е такъв, защото родът на Асеневци е императорски. Освен Асен и Петър и Симеон според тази преписка е наричан император.
                    Може ли да се говори за титла "император" по отношение на българските владетели? Кои от тях са се назовавали така и кои са били назовавани от други така?

Comment

syper

Браво на теб khanbulgarski!!! Колкото до въпроса за императорите ще ми трябват няколко часа, за да обясня какво мисля и с какво съм запознат,а сега съм много зает.Но ако се интересуваш прочети "Средновековният български владетел.Титулатура и инсигнации" на проф.Георги Бакалов.Той е отделил специални глави и за Симеон,и за първите Асеневци,като е акцентирал подробно върху кореспонденцията на Калоян с папата.Успех!!
                      www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Столник ми звучи точно като "хранените мъже" от прабългарската терминология и мсиля че означава едно и също(можеи да греша).А титлата на прабългарските владели е звучала "кана сюбиги".Та виждаме че в администрацията на ПБЦ преобладават прабългарските думи а през ВБЦ византийските(предполагам че чуждата власт оказва главно влияние върху това).А за титлата "Багренородни" не знаех че е взаимствана и в България.За ромейските владетелски деца знам че са се раждали в специално пригодена за случая спалня с червен балдахин от където идва и името и.А Фружин Асен не се измъквай сега с това нямам време.Разкажи за тази книга сподели впечатления.А за боритаркан,зератаркан и олгутаркан нямам никаква представа какво точно представляват,знам че титлите са от Омуртаговия надпис.Предполагам че ще са нещо във военната администрация защото "таркан" предполага някакъв старши офицер но може и да греша и след реформите на Крум военните титули да се видоизменят и в граждански.

Comment

В запазените исторически извори се срещат имената на редица лица, носили тази титла - Асен, Балдьо, Витомир и др
                          Войвода е бил и Иванко Бесараб.

КАНАРТИКИН
                          Титла на българския престолонаследник в периода на Първата българска държава.
                          Може би сходна по звучене с титлата от Куча : Камирдиги (Камирд - име на бог) . Интересно е окончанието на думата -ги също като в Ювиги.

А титлата на прабългарските владели е звучала "кана сюбиги".

А защо не Канас Ювиги (или Канадз Ювиги).

........

Доколкото си спомням сред титлите на Второто Царство се срещаха и Протокилийник , Примикюр , Чашник .... Много от тях могат да бъдат видяни в поменника към Бориловият Синодик в частта в която се отдава вечна памет на героите паднали в боевете с турците. Превод има във втори том на Избрани извори за историята на България - една малка червена книжка с твърди корици. Всъщност този текст заслужава да бъде пуснат тук не само заради титлите....

Comment

Дам наистина позабравих че се спори между Кана Сюбиги и Канас Ювиги.Не се наемам да кажа кое е правилно въпрос на навик при мен е Кана Сюбиги.

Comment

Не че пък някой е доказал че е Канас Ювиги но това Сюбиги все ми напомня на тълкуването му като Сю Беги - главатар на войската !

Comment

За Багренородните

:1087: Някъде бях чел, че титлата "багренороден" се свързва с престолонаследието на византийските императори. Но доколкото знам специално за император Константин V²² Багрнородни, това прозвище му е дадено, защото се е родил "с риза", т.е. родил се е с плацентата. Такива раждания са сравнително редки и затова и днес правят впечатление. Плацентата е обилно снабдена с кръвоносни съдове и при раждане се изхвърля след излизането на детето. А тук нещата вървят заедно и детето се ражда цялото кърваво. :sm186:
                                От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Working...
                                X