Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Средновековни Български Титли

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

ami vse pak v anti4nosta protobulgarskite plemena da si bili na dosta po visoko kyltyrno ravni6te ot keltskite i germanskite plemena koito sa si bili to4no polydiva sbir6tina ot kre4etalki..a bulgarskite plemena sa imali kyltyroobmen s vsi4ki ranni civilizacii:dvyre4ieto sredna aziq idniq kitai..ama ne6to nikoi ne iska da se vklu4i v temata za gerbovete
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Е, това съвсем не е така - никоя от тези племенни групи не може да бъде наречена "полудива" или нещо подобно - всички те са имали своята култура и в много случаи - достатъчно развита. Просто твърде малко данни има (а и въобще могат да се съберат) по въпроса. Що се отнася до тотетемизма - той си е характерен за определено ниво на племенно развитие и ясно показва докъде е било горе-дсолу стигнало развитието на въпросните племена.

Comment

gollum написа
        Е, това съвсем не е така - никоя от тези племенни групи не може да бъде наречена "полудива" или нещо подобно - всички те са имали своята култура и в много случаи - достатъчно развита. Просто твърде малко данни има (а и въобще могат да се съберат) по въпроса. Що се отнася до тотетемизма - той си е характерен за определено ниво на племенно развитие и ясно показва докъде е било горе-дсолу стигнало развитието на въпросните племена.
        Голуме, убава приказка убаждаш. Става въпрос за колониалния западен дискоурс [discourse]за примитивни и развити цивилизации, с цел да се намери 'естествено' обяснение и следователно оправдание за върл колониален грабеж, поробване, окупация и безогледна експлоатация.

Лесно е да се попадне под неговото влияние. Аз на моменти съвсем без да искам, а на моменти даже нарочно... когато има нужда да го обърна обратно към някои арогантен западняк
        Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
        (собствен патент)

Comment

- все пак именно така се заражда науката, дет я изучавах в универститета - културна антропология, та в този смисъл всяко нещо си има своето начало, а всяка наука - своите митове и заблуди - обикновено развенчавани само за да бъдат заменени с нови . Тази наука от време на време все още се случва да служи на първоначалното си предназначение.

Comment

Жупан - стотник

Comment

Жупан определено не е стотник.Велик Сръбски Жупан Велик Сръбски Стотник ли е?Че тез сърби ще да са били по бабаити от нашите щом най-големият им е бил стотник а защо пак ми изчезват постове от темите като напоследък не пиша нецензурни работи бре началници?!Поне предупреждавайте да го е*а...
              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Те и мои постове изчезват.Не се притеснявай.
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Araslan поздрави. Определено не разбрах какво искаш да кажеш. Но ...

1). "Велик сръбски жупан" не е равно на "жупан".
                  2). Прочети Дуклянският презвитер - там пише че именно в Сърбия (Рашка Зета) жупаните са стотници.

Comment

Ами каква е разликата между жупан и велик жупан?

Comment

Това за жупана и аз него знаех.Ако може да бъде публикуван този Дуклянски презвитер
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Я ми кажете 'тумен' използвало ли се е като бройна единица за войска или е само една от поредните измислици за монголския ни произход? Мисля,че означава 10 000-en korpus.
                        Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                        (собствен патент)

Comment

Ама защо трябва произходът да ни е монголски за да има общи думи в езика ни?Като се има и в предвид че се появяват няколко века по късно на историческата сцена монголците...А в изворите знам че тумен си е българско военно формирование от 8800 конника.При българите цифрите никога не са кръгли 10 100 1000 най-често са доста разбъркани:87 88 94 ама не ме питайте защо е така представа нямам.Начело на един тумен стои тументаркан с прилежащите му офицери:таркани и багаини.

Comment

За Аслан

:1087: Това от кои извори го изкопа? Щото, аз такива неща не се сещам да съм чел някъде. Да не е някъде във византийските стратегикони?
                            От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Ами все още търся.То сред толкова книги не помня в коя какво съм чел и давам инфото на сляпо.Но изворът беше наистина ромейски.Мисля че и Геза Фехер пише за организацията на старата българска воиска но в момента не мога да изровя книжлето.И не е аслан определено

Comment

Това за жупана и аз него знаех.Ако може да бъде публикуван този Дуклянски презвитер
                                За съжаление не успях да намеря в нета въпросният цитат. Инак Дуклянският презвитер е история на славянските държави на балканите (+България) написана в 12 век. Прибавен е като част от книгата на Мавро Орбини която е била един от основните източници на Паисий. Беше издадена през 90-те и я имам в къщи (но това къщи ми е много далече)

Дуклянският презвитер е известен като :
                                CHRONICLE OF THE PRIEST OF DUKLJA
                                Ljetopis Popa Dukljanina
                                Хроника на свещеника от Дукла

Тук : Хроника на свещеника от Дукла има откъс но това за коетоговоря го няма.

За Дуклянския презвитер още:
                                http://archbishopric_of_duklja.exsudo.com/ http://www.bar.cg.yu/istorija/ljetopis.htm http://www.conteco.cg.yu/dukljanin.htm http://homepage.mac.com/paulstephenson/trans/lpd1.html http://homepage.mac.com/paulstephenson/trans/lpd2.html http://liternet.bg/publish8/ivelin_ivanov/vyprosa.htm

Ще цитирам въпросното изречение по памет (отпреди 5 год) :

Владетеля "Х" направи църковен събор на полето "Х" Там събра народа (на Рашка или Зета не помня) и раздели страната на области. Начело на всяка област постави жупан тоест стотник и седник (съдия).

В бележките към българското издание пише че тук иде реч за Борис I но аз не съм попадал на изследване по случая. Разбира се само тази податка не доказва че жупан е било стотник за това е нужна поне още една от друг извор. Но поне дава някаква представа дори и да не е вярна.

Ами каква е разликата между жупан и велик жупан?

Бях се засилил да отговоря че титлата жопан най вероятно е наложена в Сърбия от българите (или от аварите) И че по някаккъв начин е преосмислена за да се стигне до великия жупан който е бил глава на всичките жупани - въпреки явното безсмислие на съчетанието - това например се е случило в ръските княжества по време на Златната орда Татарите са назначавали с указ Велик Княз който е стоял над всички княжества и е отговарял за плащане на годишният откуп. .....
                                Но после се сетих за надписа на чашата на "Сивин, великият жупан на България" ......
                                Така че явно и в България е имало Велики жупани - поне един със сигурност. ???

За думата Жупан. Интересно че на Украински е вид дреха:

Жупан (польск. żupan ад ³т. giuppone, ад араб. džubba), мужчынскае ³ жаночае абавязковае адзенне заможнага насельн³цтва Беларус³ ¢ 16-19 стст. Для Ж. характэрны двухбортны крой, прыталеная сп³нка, вузк³я рукавы, стаячы ка¢нер. Ж. зашп³львал³ на гуз³к³ ³ падпяразвал³ поясам; шыл³ з белага або шэрага сукна, радзей атласу ц³ аксам³ту; нас³л³ пад кунтушом.

За по добра представа в песента на украинската група Танок На Майдан³ Конго(ТНМК) се казва:

От би мен³ жупан чорний...шаровари син³..
                                Щоб до мене д³вки липли як до браги свин³.

Но явно Жупани е имало и в Унгария (или в Панония) :

In time of creating Hungarian kingdom Nitra turned to be an administrative center of Nitra zhupa (county)

In 1694 he went to Prešov, where he served as lord sheriff (*zhupan) of *Sharysh county and was able to administer the extensive family estates (at the time covering an estimated 1.1 million hectares) that included numerous Rusyn-inhabited villages in the *Prešov Region and *Subcarpathian Rus’.

Жупан = lord sheriff

Comment

Working...
                                X