Dear SIRS
Великден
Датата на един от най-големите и тачени празници -Възкресение Христово, се определя всяка година съобразно лунния календар. Тя зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие и е в периода от 4 април до 8 май. Празничният неделен великден отбелязва Христовото възкресение и се предшества от великата, страстна седмица, в която Христос завършва земния си живот, изстрадва мъките и се разделя със своята човешка същност.
На разпети или велики петък, църковният ритуал възсъздава свалянето на Христос от кръста и неговото погребение. Плащеницата се изнася от олтара и се поставя в средата на църквата - действие, символизиращо снемането от кръста. Вярващите я обикалят и целуват. На вечерната служба свещениците изнасят плащеницата от църквата и следвани от богомолците обикалят трикратно храма, извършвайки символично ритуала на полагането на Христос в гроба. Службата на велика събота започва с предсказанието за бъдещото възкресение. Преди полунощ свещениците излизат пред външните двери на храма и четат текстове от Евангелието на Матей (глава 28), Като в този момент се извършва и тайнството на "падащия огън". Водещият ритуала църковнослужител взема в ръцете си кръста, кандилницата и горяща свещ и възвестява с възгласа "Христос воскресе", поздравявайки трикратно богомолците, които трикратно отговарят "Во истину воскресе".
В народния празничен календар дните от Цветница до Великден са отредени за празнична подготовка. От понеделник домакините започват да събират яйцата, които ще боядисват, в сряда не се работи домашна работа, а четвъртък е посветен на боядисването на яйцата. Първото яйце се боядисва винаги в червено. С него се потъркват бузите на деца, момичета, булки, за да са здрави и румени през годината, после се поставя до домашната икона, за да се гадае след една година по неговата вътрешност за бъдещето на дома и обитателите му. След това се боядисват и останалите яйца, чийто брой трябва да е достатъчен, за да има до Спасовден - 40 дни след Великден. В четвъртък след боядисването на яйцата, с лековити треви и малко тесто се подхваща нов, млад квас за дома. От него не се дава в заем, за да не се изгуби благополучието и богатството на къщата. Следващият петъчен ден е ден в който не се работи. Съботата е денят за приготвяне на специалните обредни хлябове - яйченик, чупник, кукулник, паска, писан кравай, великденски колак, великденска кукла, плетеница, вит-превит кравай, женско играло и др. (чиито съвременни заместители са козунаците).Меси се от стопанката, по-рядко от най-старата жена в дома. Преди замесването тя се измива и преоблича с нови или чисти дрехи. Великденският хляб се приготвя задължително от пшеничено брашно, с нов квас (забъркан на Велики четвъртък на Страстната неделя), с мазнина и намазан преди изпичането с яйце. По време на втасването му в тестото се поставя зеленина. Обредните хлябове са предназначени за празничната семейна трапеза, за кръстника, за лазарската кумица) за др. близки. Те са разнообразни по форма (кръгли, лирообразни, елипсовидни и др.) и са с различни шарки. Характерният елемент от украсата им са яйцата (едно или няколко, червени или небоядисани), които се поставят върху хляба преди изпичането му. Великденския хляб не се реже. Той винаги се разчупва на толкова парчета, колкото са хората на трапезата, включително и децата. На този ден основно тонираните яйца се доукрасяват от деца и моми с растителни и геометрични мотиви. В съботата преди Великден, жените отнасят на гробищата и раздават за своите мъртви от хлябовете и яйцата.
В празничния Великден след църковната служба младоженците посещават своите кумове, носейки хляб и яйца, а лазарувалите момичета посещават своята водачка и след като й целунат ръка, й поднасят специален кравай и яйца. На трапезата на Великден се отговява с малко яйце и обреден хляб, а чукането с яйца е за здраве през годината.
Великден
Датата на един от най-големите и тачени празници -Възкресение Христово, се определя всяка година съобразно лунния календар. Тя зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие и е в периода от 4 април до 8 май. Празничният неделен великден отбелязва Христовото възкресение и се предшества от великата, страстна седмица, в която Христос завършва земния си живот, изстрадва мъките и се разделя със своята човешка същност.
На разпети или велики петък, църковният ритуал възсъздава свалянето на Христос от кръста и неговото погребение. Плащеницата се изнася от олтара и се поставя в средата на църквата - действие, символизиращо снемането от кръста. Вярващите я обикалят и целуват. На вечерната служба свещениците изнасят плащеницата от църквата и следвани от богомолците обикалят трикратно храма, извършвайки символично ритуала на полагането на Христос в гроба. Службата на велика събота започва с предсказанието за бъдещото възкресение. Преди полунощ свещениците излизат пред външните двери на храма и четат текстове от Евангелието на Матей (глава 28), Като в този момент се извършва и тайнството на "падащия огън". Водещият ритуала църковнослужител взема в ръцете си кръста, кандилницата и горяща свещ и възвестява с възгласа "Христос воскресе", поздравявайки трикратно богомолците, които трикратно отговарят "Во истину воскресе".
В народния празничен календар дните от Цветница до Великден са отредени за празнична подготовка. От понеделник домакините започват да събират яйцата, които ще боядисват, в сряда не се работи домашна работа, а четвъртък е посветен на боядисването на яйцата. Първото яйце се боядисва винаги в червено. С него се потъркват бузите на деца, момичета, булки, за да са здрави и румени през годината, после се поставя до домашната икона, за да се гадае след една година по неговата вътрешност за бъдещето на дома и обитателите му. След това се боядисват и останалите яйца, чийто брой трябва да е достатъчен, за да има до Спасовден - 40 дни след Великден. В четвъртък след боядисването на яйцата, с лековити треви и малко тесто се подхваща нов, млад квас за дома. От него не се дава в заем, за да не се изгуби благополучието и богатството на къщата. Следващият петъчен ден е ден в който не се работи. Съботата е денят за приготвяне на специалните обредни хлябове - яйченик, чупник, кукулник, паска, писан кравай, великденски колак, великденска кукла, плетеница, вит-превит кравай, женско играло и др. (чиито съвременни заместители са козунаците).Меси се от стопанката, по-рядко от най-старата жена в дома. Преди замесването тя се измива и преоблича с нови или чисти дрехи. Великденският хляб се приготвя задължително от пшеничено брашно, с нов квас (забъркан на Велики четвъртък на Страстната неделя), с мазнина и намазан преди изпичането с яйце. По време на втасването му в тестото се поставя зеленина. Обредните хлябове са предназначени за празничната семейна трапеза, за кръстника, за лазарската кумица) за др. близки. Те са разнообразни по форма (кръгли, лирообразни, елипсовидни и др.) и са с различни шарки. Характерният елемент от украсата им са яйцата (едно или няколко, червени или небоядисани), които се поставят върху хляба преди изпичането му. Великденския хляб не се реже. Той винаги се разчупва на толкова парчета, колкото са хората на трапезата, включително и децата. На този ден основно тонираните яйца се доукрасяват от деца и моми с растителни и геометрични мотиви. В съботата преди Великден, жените отнасят на гробищата и раздават за своите мъртви от хлябовете и яйцата.
В празничния Великден след църковната служба младоженците посещават своите кумове, носейки хляб и яйца, а лазарувалите момичета посещават своята водачка и след като й целунат ръка, й поднасят специален кравай и яйца. На трапезата на Великден се отговява с малко яйце и обреден хляб, а чукането с яйца е за здраве през годината.
Comment