Хубаво де, нали вече споменахме за източниците на информация, дай да го видим това от къде и какво е. Досещам се къде може да е проблемата при все, че на пръв поглед наистина прилича все едно да имат камъни. (иначе трябва аз да търся друг документ за илюстрация) Пусни някаква отпратка да потърсим и погледнем в оригинал, ако го имам на ръка документа. И пак те моля, упоменаването на източника на информация да го превърнеш в практика, както си е редно.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Валявица и тепавица
Collapse
X
-
Арслан написа Виж мнение
Comment
-
Здравейте !
Нямах представа, че тема за "валявици и тепавици", може да пробуди подобна страст. Ако имах и най-малко подозрение, че сте така чувствителен, щях да "боравя" с изворите по-деликатно. Ето от тук са цитираните данни "Извори за историята на град Омуртаг. Т. 1. Османски документи ХV–ХV²²² в. Издателство “Фабер”. В. Търново, 2009, 355 с ".
Относно това "Ъъъ, как мислиш накъде върви комуникацията между нас?" - Ще отговоря с въпрос: А на къде трябва да върви ?
Comment
-
Арслан написа Виж мнение"Извори за историята на град Омуртаг. Т. 1. Османски документи ХV–ХV²²² в. Издателство “Фабер”. В. Търново, 2009, 355 с ".
А на къде трябва да върви ?
Comment
-
Хана написа Виж мнениеСпоред Български енциклопедичен речник валяви а се използва в северна България, а тепавица- в източна и центрлна.
Comment
-
Аз ще се включа в темата, тъй като имам доста близък допир до нещата.
Представител съм на пиринският край в частност Разлог. Местният диалект е доста странен и определени изрази или думи може да съвпадат като произношение с други диалекти, но да се различават по значението си.
При нас "валявица" се произнася "валевица" и въпросното място заедно с прилежащите му съоръжения все още съществува в града и се ползва активно от населението, като устройството и принципът му на работа почти не са се променили през десетилетията.
Някъде на първата страница имаше доста точно описание, но ще го повторя и допълня.
При нас "валявицата" се намира в непосредствена близост до реката.На около 150-200м нагоре по течението на реката е направена отбивка на водата, като денивелацията между мястото на отбиването и валявицата е около 2м.
На мястото където е отбита част от реката, вече отбитата вода влиза в дървен канал, който при отбивката е на нивото на земята, а при валявицата е на около 2м от земята заради денивелацията.Водата в този канал тече с приблизително същата скорост като реката.
Същинската "валявица" представлява пресечен конус, обърнат с широката основа нагоре, изработен от дъски, който се припокриват плътно при широката основа, т.е. отгоре.Pазстоянието между дъските се разширява в долната част така, че водата да изтича, в тесния край на конуса разстоянието между дъските е около 10см.
В района на "валявицата" коритото на реката умишлено е разширено така, че реката да разлива и водата да е плитка (~15-20см в зависимост от сезона).
Коритото на валявицата е поставено в единия край на това езерце, като долната част на коритото е потопена на около 40-50см във водата и пясъка отдолу, за да се достига до коритото е направена дървена скара от дъски.
При нас валявицата се използва единствено и само за пране!
Най-често се перат килими, черги и други тежки неща, но не е рядкост да се ползва и за пране на дрехи от по-издръжливи материи.
Принципът на работа е следният - водата от дървения канал се излива от височина ~2м в дървеното корито.Това води до завъртане на водата в коритото.Килимите се поставят в коритото, но не се оставят изцяло на произвола на падащата вода и завъртането, има дървени гредички с които се натискат, повдигат, завъртат и т.н.
Чувал съм да наричат дървените гредички по много начини, но никога "тепавици" или нещо близко до това, най-често "черкачка".
Цялото действие много прилича на бъркане на гигантска салата .
Предполагам че целта е килимите много добре да се отъркат в стените, камъните и пясъка отдолу, водата да ги удари от всякъде - общо взето максимално добро изпиране.
Думата тепавица не съм чувал да я използват във връзка с каквито и да било действия на "валявицата".
Ще разпитам дали изобщо се използва в нашия край и дали е свързана с вълнообработването.Много от старите обичаи в обработването на вълната от овцете са се запазили тук така че може и да открия някаква информация.
П.С. Ако мислите, че ще е интересно мога да направя клип или снимки на работата на "валявицата"Nobody has three balls but some people have two very good ones!
Comment
-
Ultramarine написа Виж мнениеП.С. Ако мислите, че ще е интересно мога да направя клип или снимки на работата на "валявицата"
Comment
-
Ultramarine написа Виж мнениеНякъде на първата страница имаше доста точно описание, но ще го повторя и допълня.
П.С. Ако мислите, че ще е интересно мога да направя клип или снимки на работата на "валявицата"
Comment
-
Направих клип и снимки на "валявицата", за съжаление фотоапаратът ми е решил, че днес не е денят в който ще снима по залез слънце и качеството не е на ниво, но можете де придобиете представа за начинa на работа.
Жалко, че жените, които перяха чергите от клипа не пожелаха да влязат в кадър и да покажат как се пере на валявица, за да се види целият процес
Ето клипчето http://www.sendspace.com/file/d4i9s2
Ако не можете да го свалите или има някакъв проблем ми дайте мейл, за да го изпратя и друг да го качи на по-достъпно място.
Отбиването на реката и дървения канал не мога да ги заснема, тъй като достъпът до тях преминава през частни имоти, в които няма как да навляза.
Получих информация и за тепавицата!
Разлика между "тепавица" и "валявица" има и то сериозна или поне има в моят край."Тепавица" е имало в Разлог до преди 20-30г. в Банско все още има, предполагам че е запазена като музеен експонат и с цел привличане на туристи.В Добринище има изцяло функционираща "тепавица", ползвана и до ден днешен. За съжаление нямам представа къде точно се намират двете "тепавици", съответно не съм ги виждал и не мога да предам принципа им на работа от първо лице. Бях осведомен за принципа на работа от възрастни хора, за това част от нещата ще ги допълня по логиката на работа на други устройства задвижвани от бързо-течаща вода.
Както обясних "валявицата" се ползва единствено и само за пране (това е така в нашия края, възможно е на други места да е различно), докато "тепавицата" както предполагах се използва за обработване на вълнени платове.Всъщност използва се за обработка на ръчно тъкани вълнени платове.
Предполагам, че ръчно тъканите платове не са толкова плътни след изтъкаването и за това е необходимо обработването им с цел сплъстяване на нишките - в тази област съм пълен лаик и за това е възможно да бъркам.
Платовете които са продукт на "тепавицата" се ползват за изработването на вълнените ямурлуци на коледарите и овчарите или поне автентичните ямурлуци.При нас има един вълнен плат, който се ползва за изработката на плетени чорапи, той е много плътен, груб, но е сравнително тънък, изолира много добре и от него се изработват "подметки" на вълнените чорапи (думата подметки не е особено точна, но не знам с какво по-подходящо мога да заменя диалектния израз).
"Тепавицата" представлява механична система, състояща се от големи дървени чукове.Според мен има два варианта - или чуковете са групирани два по два и при удар срещат челата си, или са наредени в редица и удрят върху нещо като наковалня.Чуковете се задвижват от силата на водата.Предполагам, че водата върти гребно колело, което посредством система от дървени зъбни колела предава въртенето, като връзката между колелата и чуковете трябва да е така направена, че да променя въртеливото движение в "импулсно" (отново терминът не е много точен).Вълненият плат се подава между чуковете, които го набиват и спластяват, процесът се повтаря многократно докато не се постигне желаната плътност и дебелина на плата.
Възможно е да е необходимо по време на чукането да има течаща вода, която да облива плата, но чак такива подробности бабите не можаха да ми обяснят.
П.С."Валевицата" в Разлог можете да я откриете по следният начин - трябва да влезете през централният вход към града, ако идвате от Благоевград няма как да го пропуснете, голяма отбивка последвана от четирилентов път разделен с остров.Там където островът свършва и улицата става двулентова има бензиностанция на една от големите вериги.Първата отбивка в ляво след бензиностанцията всъщност е мост над реката от която валявицата взима вода.Минавате през моста и продължавате да се движите успоредно на реката (тя трябва да тече от дясната ви страна).От там насетне просто следете реката внимателно, на около 800м след моста реката разлива и е почти на нивото на улицата, ако искате можете да влезнете и да покарате в нея, стига колата да го позволява от другата страна на реката е валявицата няма как да не я видите.Nobody has three balls but some people have two very good ones!
Comment
Comment