Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оръжейни колекции и сбирки в България и образци от тях

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Thorn написа Виж мнение
    .. Така, че - няма кой да купи твоите любими изследвания в три тома върху особеноститете на сърдечника на експерименталния куршум предложен от малкоизвестен еквадорски конструктор за невлязла на въоръжение перуанска карабина в края на 19 век.
    Не разбирам от музейно дело, но ми се струва, че създаването на един централен източник на информация за каталогизиране на отделните образци оръжия не е непосилна задача. Първо, това не се прави за една година или дори за десет, така че разходите се разхвърлят върху един сравнително голям период от време. Второ, не е и непосилно скъпо, след като аз мога да си позволя една нелоша библиотека, макар и само в една тясна област (споменатите по-горе тритомни езотерични изследвания ). Не е нужно нито възможно всеки музей да има експерт по оръжията от различните периоди, нужно е да има няколко в България, които периодично да участват в инвентаризацията на новопостъпили експонати в музеите на страната.

Нямам претенции това да е най-добрият начин за използване на специфична информация, просто знам, че това се практикува от по-малките музеи в САЩ, например. Както и да е, нещо трябва да се направи по въпроса с музейните експонати. Все пак за повечето хора музейните описания са единственият източник за информация за определено оръжие.
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Много сте прави момчета! И аз съм стигнал до идеята на Nick, но дали ще може да се задейства... Пускането на настоящата тема е малка стъпка в тази насока. Иначе все пак трябва да кажа в защита на старите колеги отпреди 50-тина години, че определено оръжейното дело не им е било стихия, но са били страхотни специалисти в други сектори. По онова време музеят ни е бил специализиран предимно към комунистическо-работническата история. Не са се занимавали с оръжейно дело, пък и помагала са нямали. Както знаете, в музеите има далеч не само оръжия, а какво ли още не и не може човек да се специализира във всичко и ако иска да го прави, значи му хлопа дъската. За възнагражденията пък какво да говорим, работата е трагична и това се отразява пряко на мотивацията.

Comment

Ето снимки на пушките, за които говорих. Това са турските маузери. Първите две снимки са на маузера, с който се занимавах миналата година. За съжаление, тогава бях още по-несведущ. Даже не съм го и измерил, защото предполагах, че размерите му ги има в справочниците.Сега се намира в експозиция и ще ми е по-трудно, но ще го направя, за да го сравня с този на другите снимки. Не бях забелязал, че на втория маузер му липсва скобата отпред, на която се слага щикът. Още една полза от контактите във форума. Click image for larger version

Name:	DSC04950.JPG
Views:	1
Size:	175.9 КБ
ID:	530257Click image for larger version

Name:	DSC04951.JPG
Size:	334.1 КБ
ID:	530258Click image for larger version

Name:	IMG_0434.JPG
Size:	323.9 КБ
ID:	530259Click image for larger version

Name:	IMG_0435.JPG
Size:	400.9 КБ
ID:	530260

Comment

Ето го и верндъла[ATTACH]Click image for larger version

Name:	IMG_0337.JPG
Size:	645.2 КБ
ID:	530262[/ATTACH]
          А какво ще кажете за туй чудо?![ATTACH]Click image for larger version

Name:	IMG_0395.JPG
Size:	580.1 КБ
ID:	530264[/ATTACH]
          Пак карабина Маузер, при това на затвора пише Гевер 98, Данциг 1916, но в справочника ми няма такива карабини. Щях да забравя, на турския Маузер мерникът му е разграфен до 20 или поне така се вижда, че е бая зацапано.
          Снимките малко се поразбъркаха, но мисля че личи кое кое е.
          Attached Files
          Last edited by d-r V.; 07-11-2011, 23:28. Причина: разбъркани снимки

Comment

Така си и мислех - резнати пехотни М1890, не са карабини. Ръкохватките на затвора прави, мерниците дълги от пехотна пушка. "Скобата за щика" се нарича горна гривна и често липсва при подобни самодейни преработки. Изглеждали са някога като втората пушка отгоре надолу на лявата снимка.

ПП. Другите ужасии са били някога Werndl M1867 и Gew 98 (най-горната пушка на средната снимка).... Карабината, съвременник и компаньон на Gew 98 е Kar 98AZ (средната на средната снимка). Тя е ясно надписана отляво Kar 98:
            Attached Files
            Last edited by Nick; 08-11-2011, 18:32.
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

За пореден път благодаря! Хванал съм се да оправя бъркотиите от далечните ми предшественици и всяка помощ ми е ценна.

Comment

Както вече писа Thorn, форуми Традиция са с по-тясна оръжейна насоченост и там ще получиш повече и по-бърза информация по тези въпроси: http://www.traditsia.com/forum/

Просто не исках още в самото начало вместо отговор да те препратя в друг форум, малко неучтиво ми се вижда това.
                Last edited by Nick; 08-11-2011, 22:42.

Comment

Ще се завъртя и там, че имам много въпроси. Колкото повече инфо, по-добре.

Comment

d-r V. написа Виж мнение
                    Веднага започвам със следния въпрос. Срещат ли се много екземпляри у нас от пушката система Верндъл - Холуб, М 1867.
                    Изгуби се питащият... а информация за Верндл се намира.

А да, Верндл-Холуб е моделът М1873, не М1867. Ето прилики-разлики между М1867 и М1873:
                    Attached Files

Comment

Искам да попитам дали има информация каква точно система са "белгийските шишанета",които Таньо Войвода купува на четата си и с които на три пъти водят бой с турците из Делиормана и Русенско през май 1876.Доколкото знам са били стара система от белгийската войска с байонети и с тях са нанесли доста поражения,но през последното сражение дъждът ги прави почти негодни.
                      "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

pehotinec написа Виж мнение
                        Искам да попитам дали има информация каква точно система са "белгийските шишанета"...
                        Трудно е да се каже от тази оскъдна информация. И аз бих искал да знам с какво оръжие са били, но без повече подробности едва ли... Имам нелоша книга специално за белгийското стрелково оръжие, но може да се окаже, че въпросните пушки са само купени от Белгия и не непременно произведени там. По всяка вероятност става дума за пушки с предно пълнене, след като един дъжд ги е извадил от строя. Малко вероятно е да са били Шаспо, защото там патронът е сравнително добре защитен (импрегниран е с лак).
                        Attached Files
                        Last edited by Nick; 08-03-2012, 05:08.

Comment

Working...
                        X