Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оръжейни колекции и сбирки в България и образци от тях

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Оръжейни колекции и сбирки в България и образци от тях

Причината, поради която пускам тази тема е примамливата възможност да се обмени информация какви хладни и огнестрелни оръжия както серийно производство, а така и единични екземпляри, са запазени в музеите и в частните колекции у нас. Струва ме се, че има достатъчно колекционери и любители, които могат да получат и дадат информация, като така може да се оформи своеобразна база данни. Лично на мен форумът нееднократно ми е помагал по тези въпроси. Надявам се темата да не се дублира с някоя друга.

Веднага започвам със следния въпрос. Срещат ли се много екземпляри у нас от пушката система Верндъл - Холуб, М 1867 и изобщо познати ли са те на интересуващите се. Скоро изкопах във фонда една такава и доколкото съм проучил поне в Пловдивските музеи нямат (Не е съвсем сигурно обаче, защото само съм питал). Скоро ще пусна и снимка. Оръжието е добре запазено, само дето някой идиот му е подкъсил цевта с 20-тина сантиметра. И ако някой тесен познавач откликне имам и по-конкретен въпрос: Могат ли тези пушки да стрелят със същите патрони, които имат, т. нар. черногорски револвери "Гасер", понеже гледам, че и двете огнестрелни чудесии имат еднакъв калибър и са били по едно и също време на въоръжение в Монтенегро? По нататък ще пусна снимки.

Comment

Този тип въпроси е по добре да поставяш в traditsia.com

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

d-r V. написа Виж мнение
        ... Верндъл - Холуб, М 1867 ... Могат ли тези пушки да стрелят със същите патрони, които имат, т. нар. черногорски револвери "Гасер", понеже гледам, че и двете огнестрелни чудесии имат еднакъв калибър и са били по едно и също време на въоръжение в Монтенегро? По нататък ще пусна снимки.
        Въпросът е доста общ, "еднакъв калибър" все още нищо не значи (какво знаем за големината на гилзата и заряда?), затова малко разбивка:
        • Карабините Werndl M.1867 и M.1873 използват патрон Werndl-Karabinerpatrone M.1867, който е идентичен по размери с този на Gasser М.1870 и М.1870/74, но е с по-силен заряд (т.нар. "Черногорски" Гасер използва патрон М.70). Така че да, те могат да стрелят с патрони на Gasser M.1870 & M.1870/74. Пушките М.67 и М.73 също, но с понижена точност.
        • Пушките и карабините модел 1876/77 и 1873/77 използват патрони М.77 (Gewehr-Patrone M.77 & Karabiner-Patrone M.77 съответно), които се различават от тези за Gasser М.1870 и М.1870/74 - въпреки, че са със същия калибър, гилзата е доста по-различна, зарядът също. Затова моделите /77 не могат да ползват Гасерови патрони.
        Дали моделът е 67 или 67/77 (съответно 73 или 73/77) се познава по размера на улея в задната стена на цевната кутия. При модификациите /77 този улей е по-голям; освен това при тях дръжчицата на подвижната преграда е премахната. Друг признак е различното разграфяване на мерниците. По-голямата част от М.67 и М.73 са били преправени за Patrone М.77 и се обозначават М.67/77 и М.73/77. Тези, които са останали непроменени за патрон М.67 обикновено са маркирани O.P. върху патронника.

Ето снимки на един мой М.67, т.е. за оригиналния патрон М.67. Маркировката О.Р. се вижда ясно.
        Attached Files
        Last edited by Nick; 20-10-2011, 04:06.
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Ето и данни за патроните М.67 и М.77 - за пушка и за карабина:
          Attached Files
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Някои файлове не се качиха преди...
            Attached Files

Comment

И патроните за Гасер М.70
              Attached Files
              Last edited by Nick; 20-10-2011, 03:28.

Comment

Благодарско, Nic! Перфектен си! Знам аз, че тук ще се намерят суперкомпетентни и отзивчиви колеги с интереси! Тези дни ще кача и снимки на това пушкало, което за съжаление е подкъсено и с идиотски заварен затвор, както и на разни други оръжия, за които ми е интересно да науча повече.

Comment

А да знае някой нещо повечко за турските карабини маузер М1890?

Comment

За тези карабини се знае малко, защото от тях са произведени броени екземпляри, които по всяка вероятност са били малка пробна серия, никога не приета на въоръжение. Във всеки случай оцелелите образци са все заводски екземпляри. Т. нар. "карабини" М1890 са или местни български или турски преправки на пехотната М1890. До колко метра е разграфен мерникът на въпросната "карабина"?

Турската М1890 е вариант на белгийския М1889, само че без кожух на цевта:

Comment

И аз подразбрах нещо такова, но интересното е, че имаме поне две такива карабини в музея. Не съм ги сравнявал по дължина, но определено по размер са карабини - тази, която сега идентифицирам е дълга 1060мм. Видях, че в книгата на А. Б. Жук нищо не пише за такива карабини, а според приложената там рисунка турската при нас и белгийската карабина от 1889 са 1:1. Само Белгийската е по-къса с 3 см. Сещам се сега, че на единия ни османски Маузер, който проучвах миналата година, сякаш всички разграфявяния бяха с оригиналните арабски цифри (не с нашите), а този май е с европейски, ще го видя още утре. (Дано има кой да ми отвори хранилището, че нямам достъп до него, а толкова подробна снимка сигурно нямам.) Иначе съвсем ясно се чете отляво на затвора Обернхофда Маузер силях фабрикасъ - Оръжейна фабрика Маузер в Обернхоф и всичко си изглежда оригинално - мушка, ложа - т. е тези неща, които биха пострадали най-явно при едно скъсяване. Ще го разнищим този казус.

Comment

Нищо от написаното горе не отговаря на въпроса ми дали е истинска карабина (извънредно ниска вероятност) или рязана пушка (най-вероятното).

Жук не е добър източник на информация за пушки и карабини. "Белгийската карабина 1889" съществува в много варианти с различна дължина и конфигурация - за коя именно става въпрос (показвам две от тях на втората снимка под пехотната М1889)? Опитната турска карабина М1890 е много подобна на аржентинската карабина М1891 (средната на снимката с карабини Маузер).
                        Attached Files

Comment

Те тия от Маузер са произвеждали, произвеждали, та са се забравили, но така като гледам наште музейни пушкала изглеждат досущ като това, което ти сочиш като аржентинско. И аз взех да стоплям, че Жук не е изчерпателен, ама друга по-пълна книга нямаме, а Интернет надали е по-надежден. Аз съм си лаик и спец по-оръжието няма да стана, но необходимо е да отбирам туй-онуй, че работата ми го изисква, пък и си е интересно-момченце съм все пак. Не съм сигурен какъв е точният критерий за това що е карабина. Ясно е, че трябва да е по-къса, но с колко? И откъде идва скъсеността? Само от цевта ли. Предстои обстойна проверка из нашия оръжеен фонд, че там е огромна бъркотия. Сума ти оръжия едно време са завеждани просто като "Пушка", без никакви подробности. Верндълът е заведен като "Гръцка кримка". Сега се сещам, че освен двата маузера, за които знам със сигурност, имаме и цев със затвор от още един, а може и други да излязат. Очевидно трябва да се направи обстойно сравнение и да се види каква е ситуацията на други места.

Comment

d-r V. написа Виж мнение
                            .. Сума ти оръжия едно време са завеждани просто като "Пушка", без никакви подробности. Верндълът е заведен като "Гръцка кримка". Сега се сещам, че освен двата маузера, за които знам със сигурност, имаме и цев със затвор от още един, а може и други да излязат. Очевидно трябва да се направи обстойно сравнение и да се види каква е ситуацията на други места.
                            Това не мога да го разбера. Видял съм десетки музейни експонати с абсурдни описания (в България, имам предвид). Да ги видя на битака - да, не знае продавачът или шикалкави. Обаче музейните работници да проявят потресаващо незнание? Какви са им оправданията, малки са им заплатите, музеят няма пари?

Comment

Какви са им оправданията, малки са им заплатите, музеят няма пари?
                              Заплатите им не са просто малки, а обидно и мизерно малки. Ако правилно съм разбрал от някои намеци от музейни работници - около 500 лв. И да - музеите нямат пари. Така, че - няма кой да купи твоите любими изследвания в три тома върху особеноститете на сърдечника на експерименталния куршум предложен от малкоизвестен еквадорски конструктор за невлязла на въоръжение перуанска карабина в края на 19 век. Всичко се крепи на чист ентусиазъм.

В такива случаи твоите експертни знания наистина могат да са много полезни. А освен това би било добре да му помогнеш да се регистрира на форума на традиция, където наистина има по-големи шансове за адекватен отговор на подобни въпроси.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                              X