Ей, сега се подсетих, че не съм отговорила. Така въпросът е "имали 7-стенни тюрбета извън територията на източна България, дай ми някой пример от 14-15-16-17-18 в.?" . Отговорът не бива да се дава така еднозначно, както направи проф. Любомир Миков.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Къзълбашите
Collapse
X
-
Имам някаква теория по въпрос. Мисля, че осемъгълните тюрбета се появяват при Синан и неговите последователи ( има само едно осемстенно от периода преди него). Но дали това важи и за текетата, мога само да предполагам. Ако трябват конкретни примери ще "представя", но това е основната ми теза ( за сега).
Comment
-
Арслан написа Виж мнениеИмам някаква теория по въпрос. Мисля, че осемъгълните тюрбета се появяват при Синан и неговите последователи ( има само едно осемстенно от периода преди него). Но дали това важи и за текетата, мога само да предполагам. Ако трябват конкретни примери ще "представя", но това е основната ми теза ( за сега).
Comment
-
dibo написа Виж мнениеТрябва ли да се правя на модератор или ако имате нещо да изяснявате помежду си ще го направите на лични съобщения?
Comment
-
интересна тема, жалко , че пропуснах последните две страници, тъй като ми стана байгън от разпри.
та, през есента на 86 (имах за доизслужване 3 месеца задръжка ) от поделението в което служжех тогава под шапката на Ген Щаба на варш. договор, сега под шапката на Об.щабове на ОТАН, ни натовариха на едни камиони и ни стовариха в едно трудовашко поделение във Велинград. Времената бяха тежки - възродителния процес беше към приключването си . Половината поделение ние, другата половина - мюсюлмани, разправии нямаше по между ни, но се усещаше някаква дистанция, не си общувахме
Обикновено след вечерна проверка излизахме по барчета в града и се прибирахме към 10-10.30.
Една вечер в спалнята заварихме едно от "турчета" много свестно и читаво момче, бяха го смляли неговите, оказа се , че бил "казълбаш" разправя ни , че имало разлика между него и останалите, но тогава и така не разбрахме, що за различия са имали, че така го бяха помлели.....
ама като гледам сега и в сирия, че войната е точно на религиозна основа, и как се колят и избиват, разбирам, че ония тогава е извадил луд късмет, че сме били там, иначе до сутринта нямаше да е жив.
Comment
Comment