Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Къзълбашите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Култовата архитектура, религиозните традиции и етнокултурните особености на хетеродоксните мюсюлмани у нас са основните фактори за появата и развитието на тяхното живописно и пластично творчество. Интериорите на някои къзълбашки търбета у нас са украсени със стенописи, картини и щампи. И трите художествени форми са по принцип късна съвременна украса. Стенописи има в тюрбетата на Акязълъ баба, Демир и Отман баба. Повече от тях са от ХХ век.
    Дали тази традиционна постановка е коректна. В своето "пътешествие" К.Иречек отбелязва "стените освен арабеските са бели", Маргос в своята статия за "Ак Язълъ баба" при с. Оброчище, също загатва за по-ранна датировка на стенописите.

Comment

Арслан написа Виж мнение
      Култовата архитектура, религиозните традиции и етнокултурните особености на хетеродоксните мюсюлмани у нас са основните фактори за появата и развитието на тяхното живописно и пластично творчество. Интериорите на някои къзълбашки търбета у нас са украсени със стенописи, картини и щампи. И трите художествени форми са по принцип късна съвременна украса. Стенописи има в тюрбетата на Акязълъ баба, Демир и Отман баба. Повече от тях са от ХХ век.
      Дали тази традиционна постановка е коректна. В своето "пътешествие" К.Иречек отбелязва "стените освен арабеските са бели", Маргос в своята статия за "Ак Язълъ баба" при с. Оброчище, също загатва за по-ранна датировка на стенописите.
      Онова дето беше в Отман баба надали може да се нарече точно стенопис кич сигурно е по-точното определение, но вече го няма. Явно не си минавала скоро оттам, бяха го вапцали чистак бяло. Сега гледам полека-лека пак пропълзяват разни нещица. Както каза един приятел, който за пръв път влизаше в тюрбето на Отман баба - Абе тука е като учебник по културна антропология.

Аз на свой ред имам въпрос. Гледам в последно време започнаха хората да оставят нови електрически крушки по тюрбетата. Абе тва аджеба да не е съвременна адаптация на свещите? Не съм намерил никой подходящ да питам, а е интересно.

Нали знаеш книгата на Л. Миков, там бая ги върти декорациите, за които питаш?

Comment

Аз само "скоро" съм ходила на Отман (но пък снимки на стенописите "от старо време" съм гледала, че дори и изпит имахме на тях, остави се
        Но така и не ми стана ясна прословутата датировка, а в книгата на Миков, пише че са от ХХ век (началото). А за електрическите крушки, веднага казвам. Според Вейсал (предполагам го познаваш) те се поставят, защото свещите много "опушвали" и поради тази причина, той не дава да се полят вътре (на Демир баба). Иначе важна била символиката (демек светлината).

Comment

Арслан написа Виж мнение
          Иначе важна била символиката (демек светлината).
          И аз така го измислих, значи прогрес да му се не види, също като Ак парти

Comment

Сакън ... никакви Ак партита

Comment

"Драматичните обстоятелства около появата на къзълбашките общности в българските земи налагат траен отпечатък върху отношението им към представителите на османската власт. Краен противник на шиитите и сродните им сектантски групировки Селим ² предприема гонения за физическото им унищожение в границите на Османската империя. За да парира размириците и най-вече, за да елиминира опасността от поддръжката, което те оказват на иранския шах, неговият наследник сори активизира репресивната политика към тях. Избухналите въстания в първите десетилетия на ХV² век (1508,1511,1526-1529г.) и началото на ХV²² в потушени с жестокост, са последвани от масово излесване на метежниците от Мала Азия към Румелия. ( И сега важния момент). Податки за тези насилствени преселвания съдържат кануннаметата на султан Сюлейман ² за Силистренски и Никиполски санджак, макар в клаузите им "заточениците" да са упоменати единствено с общоприетия термин за депортирано население "surgunan fayfesi" (нещо турските букви не се изписват, нищо карай приемете "u" - то че има две точки). Със сигурност е известно обаче, че Селим ² преселва дервиши хурофити от вилаета Текке в Румелия. За този нееднократен процес на заселване свидетелстват и данните от османския регистров материал от първата половина на ХV² век. В най-стария дефтер за Силистренски санджак от типа иджмал, съставен през 1526/7, фигурират джемаати на заточеници настанени в Провадийска нахия, вписани като отделен, безземлен зеамет ...."

Comment

"Зеамет на заточениците, известни с названието "гюлен" . Преди известно време споменатата тайфа е пристигнала от Анадола като сюргюн гелюб и била записана в стария регистър". Техният статут е обстойно обяснен в допълнителна бележка към общия им списък. В нея се уточнява, че се препотвърждават данъчните им облекчения, вписани в "стария регистър". Съгласно информацията на маргиналните вписвания, те тепърва е трябвало да бъдат трайно настанявани и записвани като рая на един или друг спахия. За състава на това депортирано население доказателства намираме още в подробния регистър на вакъфите, посветен на свещения град Медина от 1-10 джемазиюлеввел 956. В него е включен опис на "рая без постоянно местожителство, на юруци и заточеници - персийци", пръснати из села в нахиите Хаскьо-и Узунджа ова, Загра-и Ески хисар,Махмуд паша- и Хаскьой, Акча Казанлък, Никболу,Търнови,Хезарград,Чернови, Лофча и махалите на Едирне...."
                Last edited by Арслан; 24-09-2012, 22:10.

Comment

това твои мисли ли са или цитираш нечий текст?

Comment

о, сложих кавички, но не написах автора. Сб. град Омуртаг и омуртагския край. История и култура., том ²².,стр 325-327

Comment

въпрос на добро отношение е!

П.П. Освен декорацията по стените нали си обърнала вничание на факта, че Отман баба - Къдемли баба - Акязълъ баба и Демир баба са доволно свързани и имат необичайна планировка?

Comment

Отношението е повече от добро !
                        За сходството между текетата причините са ясни.
                        Планировката да е необичайна ? (може би за районите извън Балканите). За къзълбашите на полуострова 7-ъгълна сграда с правоъгълно преддверие е характерна култова сграда.

Comment

Арслан написа Виж мнение
                          Отношението е повече от добро !
                          За сходството между текетата причините са ясни.
                          Планировката да е необичайна ? (може би за районите извън Балканите). За къзълбашите на полуострова 7-ъгълна сграда с правоъгълно преддверие е характерна култова сграда.
                          Като казавш полуострова имаш предвид Балканите ли? Аз поне не знам да има 7-стенни тюрбета извън територията на източна България, дай ми някой пример от 14-15-16-17-18 в.?

Comment

Евлия Челеби, който посещава Южна Албания през лятото на 1670 г. отбелязва съществуването на бекташийско теке в Каниана, близо до Вльора и описва гледката по следния начин:
                            “Тук също има теке на Хаджи Бекташ Вели, което също е подпомагано от Синан Паша. Това теке е много известно в Турция, Арабия и Персия. Тук можеш да откриеш много хора, отдадени на мистичната наука и дервишки живот в бедност. Сред тях има дори привлекателни млади момчета. Посетителите и поклонниците са щедро гощавани от кухнята и снабдявани с провизии от текето, защото околните хълмове, лозя и градини му принадлежат. Близо до текето, ктиторът на храма Гази Синан Паша, лежи погребан заедно с цялото си семейство и прислуга в мавзолей с галерия и купол – нека Бог се смили над душите им. Накратко, това е много богато и извесно теке, което е непосилно за мен да опиша.” (SeyahatnameVIII, 361a)

Comment

текето в Тетово (Македония) основано в края на ХV² в, теке в Гирокастра (1780 г.)
                              Last edited by Арслан; 25-09-2012, 02:12.

Comment

Ъъъ може ли пак да прочетеш какво питам? Дай ми пример "за къзълбашите на полуострова 7-ъгълна сграда с правоъгълно преддверие е характерна култова сграда."

Харабати баба в Тетово, моля ти се не ме разсмивай.
                                Да преброим ли заедно ъглите

За Гирокастро не мога да кажа, че не съм ходил, а не ми се рови, но силно ме съмнява. А и от кога арнаутите станаха къзълбаши

Comment

Working...
                                X