Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Къзълбашите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Абе и аз да попитам нещо с моя прост акъл.
    Ако казълбашите са от Хорсан, да не би Ал-Джахиз за тях да е написал "Книга за скъперниците"?

Защото аз знам за три града в света, дето се славят като убежище на скъперниците:
    Хорсан, Абърдийн и Габрово.
    Само че Хорсан е класика - всички шотландски и габровски шеги са на практика преработени анекдоти от книгата на Ал-Джахиз.
    "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
    FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

Тошев, ако да съм имал някакви съмнения по въпроса дали общението ми с неб не преливане от пусто в празно, то вече нямам.

Comment

Ето от Енциклопедията на исляма (стр. 243) за къзълбашите. Аз нямам тая книга Tadhkirat al-muluk на Минорски, дето явно има повече светлина за произхода им. Но и така става ясно, че тая секта в исляма обединява разнородни етнически племена (тюркски и ирански).

Тошев, така е, имал съм вземане-даване с къзълбаши около Исперих и те наистина дума не дават да се каже, че са турци. Обаче това етническо разделение е по-късно внесено. По принцип не става дума за произхода им (по кръв), а заради религията.

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
          Тошев, ако да съм имал някакви съмнения по въпроса дали общението ми с неб не преливане от пусто в празно, то вече нямам.
          Както вече имах възможност да подчертая – няма източници, важните въпроси се отминават с мълчание и голословно се повтаря все една и съща теза… А на писаното слово това му е хубавото, че всеки може да прочете и да прецени кой, къде, как и в какво прелива…

Comment

невруз

много свежи снимки

Comment

Излезе книгата на Невена Граматикова, Неортодоксалният ислям в българските земи, София: Гутенберг, 2011.

Comment

Намерих нещо написано за къзълбашите в този форум

Нартиада

Comment

Али Коч Баба

Опитвам се да намеря информация за погребания в Никопол Али Коч Баба в нета.
                  Наричат го алевит, бекташ, дервиш, светец. Някой даже казва, че "Али Коч" е името на масонска ложа съществувала преди Освобождението и че в нея бил членувал Раковски.
                  Напълно се обърках.

Някой може ли да помогне и да внесе ред в лавината от бомбастични понятия?

ето един сайт със снимки:

Comment

Изчезнал Безследно написа Виж мнение
                    Опитвам се да намеря информация за погребания в Никопол Али Коч Баба в нета.
                    ...
                    Напълно се обърках.

Някой може ли да помогне и да внесе ред в лавината от бомбастични понятия?
                    по-малко чети простотиите, които идиотите бълват в нета и търси упование в и без друго крехката академична мисъл и по теория ще се бъркаш по-малко. Ако не е масон и приятел на Раковски, то Али Коч баба е най-малкото архитект на кулата, чийто модел Айфел откраднал, а и пра-пра вуйчо на Леонардо.
                    Закачам 2 четива (между другото и двете препоръчителни книги), които предполагам дават отговори на въпросите ти
                    Attached Files
                    Last edited by KIZIL DELI; 01-09-2011, 21:02.

Comment

Али Коч Баба

KIZIL DELI написа Виж мнение
                      [ATTACH]17317[/ATTACH]

по-малко чети простотиите...
                      Хмм - даааа!
                      Благодаря, KIZIL DELI!

Статиите наистина са много по-сериозни от дивотиите, дето излизат на нета - и сравнение не може да става.
                      Меко казано, не заливат с информация, но все-пак поставят известен ред.
                      Та значи, не е алевит, а бекташ (предполагам, че е различна, но близка секта). Корените му са от Хорсан - града на скъперниците.
                      Историята, че бил умрял след битката срещу Сигизмунд, се оказа глупост.
                      Живял е в края на ХV и началото на ХV² век. Наистина, в този период Никопол преживява интелектуален подем.

Само не разбрах какви са тия дървени допоясни фигури и ракии за които се говори. Мюсюлманите, които аз познавам, избикалят таквиз неща от половин километър
                      Last edited by Изчезнал Безследно; 02-09-2011, 14:14.

Comment

Значи "алевит, бекташ, дервиш, светец", за които се беше зачудил са понятия, които не влизат в конфликт едно с друго, а спокойно може да се отнасят към едно и също лице. Алевии или алевити са всички, които почитат Али, те може да са бекташи (т.е. членове или сподвижници на дервишкия орден Бекташия), но може и да не са. Съвсем отделен въпрос е, че Бекташия по някое време "приютява" членовете на най-различни мистични хетеродоксни течения (хуруфити, календери, абдалан-и Рум, Бедрединисти, и друга паплач) и става тотална мешавица, каквато общо взето си е и досега. По принцип говоря за събития и процеси, които се коренят в края на ХV и се разгръщат напълно през ХV² век, а във времето до ден днешен се случват още много промени, минаващи от забраната на Бекташия от Махмуд ²² до относителната толерантност на Ататюрк към ордена и т.н. ала-бала. Та нашия човек какъв е бил не знам точно, но е ясно, че е някакъв полу-шаманист, който по-късно влиза в пантеона на бекташите на местна почва. Та алевит да му кажеш, бекташ да му кажеш все е тая и не мисля, че ще сбъркаш, още повече след като никой не знае какво точно е проповядвал. Та последователите на същите тези дервиши от типа на Али Коч(у) баба са си пиели и пият ракия и вино и до ден днешен, явно просто не си ги срещал. Въобще (май вече съм го казвал) такъв мюсюлманин и аз мога да бъда
                        Дървените антропоморфни фигури са евтина версия на скъпите каменни/мраморни надгробия. Има ги все още тук-там, но масово се подменят с по-"хубава" каменна плоча. Ето ти един пример от тюрбето на поредния Али баба в с. Широка поляна, Кърджалийско
                        Last edited by KIZIL DELI; 05-09-2011, 19:50.

Comment

Къзълбашите са турци-шиити.Разликата между турски и персийски е колкото между български и турски. Ако човек слуша помаците то и те са отделен етнос и не се обичат много с българите така,че ква е народната митология има толкова общо с историческата истина колкото примерно крали Марко -първо той е сърбин и второ -убит е като съюзник на турците.Ако идеш и питаш сульо и пульо тва е ярък българин борец и герой срещу турците.

Comment

Попадна ми една стаия, която е по темата
                            MIKOV, L. За етнорелигиозния произход на къзълбашите от Североизточна България
                            DOX.bg предоставя безплатно пространство от 5 GB за съхранение, организация и споделяне на файлове с големина до 2G.

Comment

къзълбашите са тюрки, от региона на Азербейджан (територията Азербейджан също Ирански Азербейджан). Къзлабаш идава от цвета на турбана им. Явно едно от племенaта заселени във България по време на Османската колонизация. Има интересни издания за Османската колонизация на Балканите, като тюрки и други юрушки племена включително тия от Караман/Коня ги заселват към Балканите (някой са били проблематични и са заточени на Балканите като Караманите) а от Балкaните карат популация към Анадола и Близкият изток.

Comment

Абе тая работа с тикането на хора от Балканите в пренаселената Анадола ще я повярвам, когато видя нещо черно на бяло.

Comment

Working...
                                X